Linda Lovelace hepatitisz Keith Richards hepatitis világnap Angelina Jolie Pamela Anderson vírus Steven Tyler sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére július 28-a hepatitis világnapja, amely azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet ennek a veszélyes vírusos megbetegedésnek a létezésére, megelőzésére és a gyógyulási lehetőségekre. A Life.hu ennek alkalmából összegyűjtötte azokat a hírességeket, akiknél annak idején diagnosztizálták a vírust.

Pamela Anderson

Forrás: AFP

Mi a hepatitis?

A májgyulladás vagy hepatitis a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, amelyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a sárgaság (icterus), de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól.

Anthony Kiedis

A Red Hot Chili Peppers frontembere visszafogottnak cseppet sem nevezhető múltjában fertőződött meg droghasználat során a hepatitisszel. A rocksztárnál a kilencvenes években diagnosztizálták a betegséget, az ezt követő kezeléseinek és köztudottan nagyon egészséges életmódjának köszönhetően azonban kigyógyult belőle.

Forrás: AFP

Keith Richards

A The Rolling Stones legendás zenésze egy évekkel ezelőtt adott interjújában őszintén beszélt arról, hogy megfertőződött a hepatitis C vírussal, illetve azt is állította, hogy semmilyen gyógykezelésre, gyógyszerre vagy terápiára nem volt szüksége ahhoz, hogy kigyógyuljon belőle. Elmondása szerint csak hagyta, hogy szupererős immunrendszere dolgozzon, így győzte le a betegséget. Hogy mindebből mennyi igaz, azt a mai napig nem tudni.

Forrás: AFP

Tudtad?

A hepatitises megbetegedések tüneteiben sok a hasonlóság, de kórokozóik és az azok által okozott betegségek különböznek egymástól. A hepatitisvírusok többféle formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus pedig vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

Steven Tyler

Forrás: AFP

Tudtad?

Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a hepatitis A szempontjából közepes kockázatú ország, több megyében fokozott a fertőzésveszély; a hazai éves esetszám kb. annyi, mint az USA-ban. Itthon 2014-ben 1556, 2015-ben 979 hepatitis A-fertőzöttet regisztráltak. Tavaly két területi járvány esetében étellel terjedt a vírus. 2015-ben egy beteg halt meg hepatitis A-fertőzés miatt.

Linda Lovelace

A pornográf filmezés korai szakaszában híressé vált felnőttfilmsztár a hiedelmekkel ellentétben nem „munka" közben fertőződött meg hepatitisszel: Linda 1969-ben szenvedett autóbalesete után vérátömlesztést kapott, ekkor került át a vérébe a vírus. Később májátültetésen esett át, és élete végéig kilökődésgátló gyógyszert kellett szednie. A hepatitisfertőzés később sokban hozzájárult egészségének megromlásához.

Forrás: Northfoto

+ 1 Angelina Jolie

Az Oscar-díjas színésznőről néhány évvel ezelőtt merült fel, miszerint nem diétázásnak köszönheti extravékony alakját, hanem hepatitis C-fertőzése miatt fogyott csontsoványra. A National Enquirer akkor azt írta, hogy Angie visszafogottnak cseppet sem nevezhető fiatalkorában kapta el a betegséget. Később a Jolie-Pitt házaspár egyik közeli ismerőse cáfolta a fejleményeket, miszerint a mostanság rendezőként tevékenykedő filmcsillag nem betegség, hanem a túlhajszolt életmódja miatt fogyott le.

Forrás: AFP

Nyaralást tervezel? Légy körültekintő

A kedvelt hazai nyaralási célországok közül közepesen fertőzött Görögország, Horvátország és Törökország, kiemelten kockázatos Egyiptom és Tunézia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.