rendellenesség bizarr betegség genetikai rendellenesség furcsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Faember, farkasember és kőember – nem, nem egy népszerű science fiction történet szereplőit soroljuk, hanem néhányat a világ nagyon furcsa rendellenességei közül, amelyekről egyelőre az orvostudomány is keveset tud, a diagnózisuk bonyolult, viszont csak ritkán fordulnak elő.

A farkasember-szindróma

A hipertrichózis, vagy más néven a fokozott szőrnövekedés során a rendellenességben szenvedők testének minden egyes pontját abnormális mennyiségű szőr és haj borítja. A hipertrichózis nem kimondottan betegség, mivel egy genetikai mutáció eredménye, amelyen

a túlzott szőrnövekedésen túl a fogíny szöveteinek túltengését is okozza

– nem véletlenül ragadt rá tehát a farkasember-szindróma elnevezés.

Jesus Aceves és családjának számos tagja is farkasember-szindrómában szenved Forrás: AFP/Yuri Cortez

Ilyen az élet farkasemberként

Xiaoling a Kína déli részén fekvő Guilin városában született. A nyolcéves kislány életét és mindennapjait megkeseríti a kinézete, ugyanis fokozott szőrnövekedésben, vagyis farkasember-szindrómában szenved. Történetét ide kattintva olvashatod el.

A fakéreg bőr

A Lewandowski-Lutz diszpláziának nevezett rendellenesség egy nagyon ritka bőrbetegség, amely recesszív módon öröklődik. A beteg bőrén szemölcsszerű kinövések jelennek meg, amelyek fakéregnek tűnő képződményekké fejlődhetnek. A rendellenesség fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát. A tünetek már gyermekkorban megjelenhetnek. Teljesen meggyógyítani nem lehet, műtétileg azonban lehet kezelni - erről bővebben itt olvashatsz.

Abul Vajondar is ettől a ritka bőrbetegségtől szenved Forrás: Northfoto

Az állandó szexuális izgalom szindróma

Amilyen izgatóan hangzik, annyira megkeserítheti az életet az állandó szexuális izgalom szindróma. A rendellenességben szenvedő betegek egész nap orgazmusközeli állapotban vannak, és már

egyetlen apró impulzus is elég nekik ahhoz, hogy a csúcsra érjenek – amiből egy nap akár kétszáz is kijut, akár akarja az illető, akár nem.

Forrás: Youtube

A pontos okát a mai napig csak találgatni tudják: egyes feltételezések szerint köze van a nyugtalan láb szindrómához, amelyet szintén az idegpályák rendellenes működése okoz. A rendellenesség általában középkorú hölgyeket érint, de sokszor előfordul, hogy már pubertáskor előtt megjelennek a kellemetlen, cseppet sem élvezetes tünetek.

Akár napi több száz orgazmus

Fekvőrendőrök, rezgő mobiltelefonok, forgóajtók, vagy akár bevásárlókocsi tolása is orgazmust válthat ki a harmincéves Zara Richardsonból, aki teljesen belefáradt már abba, hogy a leghétköznapibb tennivalók is szexuális izgalomba hozzák. A fiatal brit nő történetét ide kattintva olvashatod el.

A kőemberszindróma

A kővé válás szindrómának is nevezett betegség egy progresszív genetikai rendellenesség, amely során a lágy szövetek, köztük az izmok és az inak sérülésük után regenerálódás helyett csontszövetté válnak. A nem mindennapi betegség nagyon ritkán fordul elő: kétmillióból mindössze egy embert érint. A túlcsontosodásra sajnos nincs gyógymód.

A kőember-szindrómában szenvedők izmai sérülés után csontszövetté alakulnak át Forrás: Wikipédia

Ashley még szörfözik is

Kevés rettenetesebb betegség létezhet, mint a FOP, vagyis a kőember-szindróma, amelynél az idő előrehaladtával élő szoborrá válnak a betegek. Ashley Kurpiel vagy Seanie Nammock is ebben szenved, mégis szép leckét adnak az élet szeretetéről: folyamatosan megvalósítják álmaikat, és amennyire lehet, boldog életet élnek. Történetüket ide kattintva olvashatod el.

A fájdalom iránti kongenitális érzéketlenség

Ez a nagyon bizarr genetikai rendellenesség a fizikai fájdalom iránti teljes érzéketlenséget okoz, amely során bármelyik testrésze sérül meg a betegnek, nem érzékeli.

Ashlyn Blockernél még kislány korában diagnosztizálták a betegségét. Mára már megtanult együtt élni ezzel, néha azonban még előfordulnak a betegségéből adódó balesetek Forrás: Facebook/Ashlyn Blocker

Hiába forró az ital, hiába vágja el a kezét véletlenül az illető, mindebből semmit sem érez,

amelynek folytán számtalan komoly baj is kialakulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.