Amit hagysz a vécében, olyan az egészséged

Forrás: Dreamstime -
betegség szag vécé vizelet pisilés egészségi állapot széklet szín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a cékla, a mesterséges színezékek és némelyik gyógyszer akár pirosra is színezheti a vizeletet? És hogy a zöld árnyalatú székletet bizonyos élelmiszerek és italok okozzák, míg a fekete a dehidratáltságról árulkodhat? A The Conversation című szaklapban megjelent írás remekül összefoglalja, mikor mire gyanakodhatsz, ha furcsa állagú, színű vagy szagú végtermékekkel találod magad szemben vécézés után.

Az ürítési szokások – ellentétben például a szexszel kapcsolatos kérdésekkel – a mai napig tabutémának számítanak. Olyannyira, hogy sokan még az orvosuknak sem szívesen beszélnek róluk.

Pedig a vécékagylóban hagyott dolgok számtalan egészségügyi problémát jelezhetnek már a kezdetektől fogva.

A Newcastle-i Egyetem professzorai által megjelentetett tanulmány remekül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, amelyek elárulhatják, ha valami nem a megfelelő módon működik a szervezetedben.

Forrás: Dreamstime

A szivárvány minden színében

A normál széklet színe a világossárgától a barnán át a feketéig is terjedhet, amit az epe és a vérfesték lebontási terméke, a bilirubin szintje határoz meg. A zöldes vagy kékes festékanyagot tartalmazó ételek és italok azonban a végtermék színén is nyomot hagyhatnak, ám ezen árnyalatok tapasztalásakor az is ok lehet, hogy a táplálék túl gyorsan haladt át a beleken, ami miatt még jelen van benne az epesav.

Felszívódási zavarra utalhat a sárga szín, a zsíros állag és a nagyon kellemetlen szag.

Amennyiben mindez fogyással is társul, mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy kizárja a Giardia Iamblia nevű élősködő okozta súlyos bélfertőzést vagy a cöliákiát.

A halvány színű és agyagszerű székletet hasmenés elleni gyógyszerek mellékhatása is okozhatja, de árulkodhat máj-, bél-, hasnyálmirigy-, avagy epeproblémákról is.

Forrás: Dreamstime

Piros színű vizelet – nem kell minden esetben megijedni

A tanulmányban „beeturiának” nevezik a jelenséget, amelynek során a cékla (angolul 'beetroot') színanyaga pirosra festi a vizeletet (angolul 'urine').

Ezt a piros színanyagot több élelmiszerben is használják színezékként, és E162 jelzéssel fel is tüntetik az adott terméken: ez az úgynevezett betanin, amelyet a céklából állítanak elő.

Az ezt tartalmazó étel egy bizonyos mennyiség felett vöröses árnyalatúra festheti a végterméket, ám ha nem fogyasztottál ilyen tartalmú élelmiszert, akkor keresd fel minél előbb az orvosodat: a tartósan piros színű vizelet hátterében akár vérveszteség, fertőzés, megnagyobbodott prosztata, rák, ciszta vagy vesekő is állhat.

És amiről a vizeleted árulkodhat

Normál esetben a vizelet tiszta, átlátszó és szalmaszínű. Minél inkább hasonlít a víz színéhez, annál valószínűbb, hogy többet ittál a kelleténél. Ugyanakkor a sötétebb sárga szín a dehidratáltságról árulkodhat.

Forrás: Dreamstime

A szirupra vagy melaszra emlékeztető színű vizelet esetén azonnal fordulj orvoshoz:

ez súlyos kiszáradásról, esetleg májbetegségről, például hepatitiszről vagy cirrózisról árulkodhat. A narancsos színezetet a béta-karotin túlzott bevitele, illetve a bizonyos B-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők is okozhatják, különösen azok, amelyek nagy dózisban tartalmaznak riboflavint, azaz B12-vitamint.

Egyes húgyúti fertőzésekre használt gyógyszerek, antibiotikumok és vérhígítók is megváltoztathatják a vizelet színét. A kék vagy zöld színt például okozhatják antihisztaminok, gyulladásgátlók, antibiotikumok és antidepresszánsok, illetve

néhány hányinger elleni készítmény és gyomorsavcsökkentő is okozhatja a természetellenes színezetet.

Ritka genetikai betegségek, például a Hartnup-szindróma és a kék pelenka szindróma egyik tünete lehet a kék-zöld vizelet. A lilás árnyalat általában katéteres betegeknél figyelhető meg: ilyenkor a katéterzsák műanyag felülete és a vizelet fehérjetartalma között fellépő kémiai reakció eredménye.

A szakértők szerint alkalmanként előfordulhat a habos vizelet, ami normális lehet a magas fehérjebevitel és a vizelet gyors távozása miatt. Ha nem múlik el vagy rosszabbodik, akkor mindenképp fordulj orvoshoz, mert vesebetegségre utalhat!

A Pszichológus Pasi: a játék, ami most mindenkit lázban tarthttp://www.life.hu/drlife/20160727-a-pszichologus-pasi-a-pokemon-go-nevu-jatekrol.htmlNéhány hete itthon is elérhetővé vált a Pokémon Go nevű játék, amely immár az egész világot meghódította. Nem először támad a pokémon-jelenség, a mostanihoz hasonló őrület azonban úgy tűnik, minden eddiginél nagyobb port kavart. Az év legnagyobb durranásának kikiáltott mobiljátékára nem csupán a korábbi rajongók csaptak le azonnal: szinte kivétel nélkül találni a villamoson, a parkokban vagy a közvetlen környezetünkben pokémonokra vadászókat, ami kívülállóként nézve furcsa lehet. De mit mondd erre a pszichológus? Dr. Life--Ő a világ legszerencsésebb ebe - 10 lenyűgöző kép egy kutya és gazdája utazásairólhttp://www.life.hu/news/20160610-loki-a-farkaskutya-es-gazdai-utazasai-fotosorozat.htmlKelly Lund és farkaskutyája, Loki elválaszthatatlanok: a kalandvágyó gazdi kivétel nélkül minden útjára magával viszi legjobb barátját. NewsOrigoFeszes és szép bőr fogyókúra után? Lehetséges!http://www.life.hu/drlife/20160726-tippek-a-feszes-es-szep-bor-megorzesehez-fogyokura-utan-is.htmlMinden fogyókúrázó rémálma a diéta után maradt petyhüdt, megereszkedett bőr, amelyet általában a nagymértékű fogyás után tapasztalhatnak a diétázók. Ekkor ugyanis a bőr nem tud megfelelően visszahúzódni, és a kötőszövet is veszít a rugalmasságából. Íme, néhány bevált tipp, hogy üde és feszes maradj! Dr. LifeOrigoSztárok, akik megküzdöttek a hepatitisvírussalhttp://www.life.hu/drlife/20160725-hepatitis-virussal-megkuzdo-sztarok-koztuk-pamela-anderson-keith-richards-steven-tyler.htmlAz Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére július 28-a hepatitis világnapja, amely azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet ennek a veszélyes vírusos megbetegedésnek a létezésére, megelőzésére és a gyógyulási lehetőségekre. A Life.hu ennek alkalmából összegyűjtötte azokat a hírességeket, akiknél annak idején diagnosztizálták a vírust. Dr. LifeOrigo„Vagy megváltozok, vagy meghalok" – Sztárok, akik megküzdöttek a bulimiávalhttp://www.life.hu/drlife/20160718-bulimiaval-megkuzdott-sztarok-diana-hercegno-elton-john-jane-fonda-lady-gaga.htmlA bulimia nem válogat: ez a rendkívül súlyos étkezési zavar bárkit a hatalmába keríthet, hiába a szépség, a mesés vagyon és a világraszóló ismertség. A szeretet és az elfogadás utáni vágy, az önértékelési zavarok és a karcsúságba vetett hit rendellenes étkezési szokásokat alakíthat ki még a legnagyobb sztároknál is. Dr. Life--A történelem legpusztítóbb betegségei: a kolerahttp://www.life.hu/drlife/20160718-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-a-kolera.htmlNyolc világméretű járvány és több millió áldozat – ilyen számokkal söpört végig az elmúlt évszázadokon minden idők egyik legtöbb emberéletet követelő betegsége, az epekórság, azaz a kolera. Az elképesztő pusztítást végzett betegségnek hatalmas szerepe volt a megfelelő tisztaságú és karban tartott városi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésében. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.