allergiás reakció orvostudomány allergia hatékonyság kalcium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több professzor és főorvos adja nevét és egyetértését a dr. Novák Hunor által elindított kezdeményezéshez, amiben a kalcium allergiában való hatástalanságáról van szó. Bár korábban többször is jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek, és indultak kezdeményezések, az általános vélekedés szerint az allergiás reakciók kezelésére még mindig a kalcium a legjobb, a legtermészetesebb és a legelérhetőbb szer. De vajon itthon miért terjedhetett el, és ivódhatott be ennyire mélyen a köztudatba ez a nagyon is téves vélekedés? Mit javasol a szakértő helyette? Ennek jártunk utána. 

Bár korábban többször is lehetett hallani és olvasni a kalcium hatástalanságáról az allergiás reakciók kezelésében, a magyar köztudatban rendíthetetlenül tartja magát az elképzelés: a kalcium természetes, és kiválóan enyhíti az allergiás tüneteket.

Sokan csak kalciumot szednek allergia ellen Forrás: Dreamstime
Dr. Novák Hunor Forrás: Dr. Novák Hunor

Miért éppen a kalcium, miért nem más?

Először az 1890-es években, még a hatásos allergiaellenes szerek, az antihisztaminok felfedezése előtt merült fel, hogy a kalcium jó lehet az allergiás reakciók kezelésére.

Ezt az elméletet később sem igazolták, mi több, meg is cáfolták,

ennek ellenére Novák Hunor szerint ha mélyre akarunk nyúlni, akkor innen eredeztethető a tévhit.

A legnagyobb „löketet” azonban nagy valószínűséggel az az allergiaellenes készítmény adhatta, amelynek neve egy-két betű különbséggel megegyezett a kalcium pezsgőtabletta nevével.

Forrás: AFP

Nagyon szerencsétlen ez a névhasonlóság, a kalcium pezsgőtablettában azonban abszolút nem található semmilyen allergiaellenes gyógyszer, csak kalcium” – magyarázta a szakértő.

De nem ez az egyetlen oka annak, hogy a kalcium továbbra is tartja helyét: mint a nyílt levélben is megfogalmazódik,

az allergiás reakciók hullámzó lefolyásúak, illetve teljesen jól gyógyulhatnak maguktól, spontán is.

Ennélfogva előfordulhat, hogy az illető beveszi a kalciumot, és tévesen azt gondolja, ettől múltak el a panaszok, miközben bármi mást, akár egy sima C-vitamint vagy fokhagymát is alkalmazhatott volna a beteg. A szakértő szerint azoknak is ugyanilyen hatásuk lett volna, mivel nem ezek, hanem az immunrendszer működése miatt múlnak el a tünetek, és gyógyul meg a beteg.

Az allergiás reakciók a kalcium bevételétől függetlenül elmúlhatnak Forrás: Dreamstime

Kalcium helyett mit?

A kalcium enyhe allergia ellen sem hatásos,

a rovarcsípéses és az allergiás reakciókat az antihisztaminok tudják enyhíteni,

amelyek biztonságosak, recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban, ráadásul legtöbbször olcsóbbak, mint a kalcium.

Allergiás kiütések esetén az antihisztamin használ, nem a kalcium Forrás: Dreamstime

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.