Nem a Zika jelenti a legnagyobb veszélyt az olimpiára látogatók számára

Brazília egészségügy veszély szúnyog riói olimpia Rio de Janeiro Rio 2016 olimpiai játékok megbetegedés közbiztonság Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A riói olimpia kezdete óta másról sem lehet hallani, mint a Zika-vírus rohamos terjedéséről és veszélyes szövődményeiről. Mindeközben a világ 206 országából az erre az időszakra Rio de Janeiróba utazó közel félmillió turista ennél jóval több kockázatnak van kitéve. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat. 

Az augusztus és a szeptember hónap teljes egészében az olimpiai és paralimpiai játékokról fog szólni. Ez az időszak éppen a brazil tél idejére esik, amikor a hűvös és száraz levegő hatására a szúnyogpopuláció jelentős mértékben csökken.

Szakértők szerint ennélfogva az olimpia idejére az országba látogató turisták közül, még ha ugyanolyan körülmények között laknának is, mint a helyiek, akkor is a becslések szerint maximum nyolcvan ember kaphatná el a szúnyogok által terjesztett Zika-vírust, és közülük 16-an tapasztalnának bármiféle tünetet magukon. A vírus miatt tehát nincs ok különösebb aggodalomra – az alább felsoroltak miatt azonban annál inkább.

Forrás: Dreamstime

Nem minden esetben fertőződik meg Zika-vírussal a magzat

Egy friss kutatás szerint azoknak a nőknek a gyerekeinél, akik a terhességük vége felé, a harmadik trimeszterben fertőződtek meg a Zika-vírussal, semmilyen születési rendellenesség nem mutatkozott. Az újszülöttekre a legnagyobb veszélyt minden bizonnyal az jelenti, ha az anyát a terhesség korai szakaszában éri a fertőzés. A Zikáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Az ivóvíz

A hírek szerint a riói Guanabara-öböl annyira szennyezett, hogy az olimpia szervezői azt tervezik, helikopterekkel fogják megtisztítani a vizet a rajta lebegő szeméttől.

Az öböl vizének szennyezettsége komoly veszélyt jelenthet azoknak, akik nem ilyen körülményekhez vannak szokva:

náluk könnyebbek alakulhatnak ki gyomorpanaszok, bélfertőzések és hasmenés is. A víz és az élelmiszer miatt a hepatitis A is hatalmas problémát jelenthet: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akár járvány is kitörhet a vírusos megbetegedés miatt, amely ellen csak az időben beadott védőoltással lehet védekezni.

Guanabara-öböl Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

A napsugárzás

Az influenza

Míg az északi féltekén tombol a nyár, addig

a déli féltekén, így Brazíliában is éppen a téli influenzavírus szezonja van

– hívta fel a figyelmet a Harvard orvosprofesszora, Lin Chen, aki szerint a leghatékonyabban védőoltással, valamint rendszeres és alapos kézmosással védekezhetnek ellene a turisták. Nem szabad elfeledkezni a többi, oltással szintén megelőzhető betegségről, mint ahogyan a hepatitis B-ről, a mumpszról, a rubeoláról vagy a tetanuszról sem.

Forrás: Dreamstime

A dengue- és a chikungunya-láz

A szúnyogok nem csupán a Zika-vírust terjesztik: a WHO szerint ennél jóval nagyobb fenyegetettséget jelenthet a dengue- és a chikungunya-láz, amelyek vírusát szintén a vérszívó rovarok csípése juttathatja a szervezetbe.

A csonttöréses láznak is nevezett dengue Brazília egész területén előfordul, ellene nincs védőoltás, az egyedüli megelőzési javaslat a szúnyogriasztó és a megfelelő öltözék.

A paraziták és a bolhák

Egy 2014-es tanulmány szerint 1997 és 2003 között a Brazíliába utazó turisták számára

a horgasfejű féreg, a legyek és a bolhák által terjesztett fertőzések okozták a legtöbb egészségügyi panaszt,

csak ezek után következtek az olyan megbetegedések, mint a hasmenés, a láz, a dengue vagy a malária. Szakértők szerint a legjobb, ha az országba látogatók kerülik az édesvízben történő fürdést.

Vízibolha Forrás: Dreamstime

A szexuális úton terjedő megbetegedések

Ugyanez a 2014-es tanulmány állapította meg azt is, hogy abban az évben összesen 28-an fertőződtek meg HIV-vírussal a Brazíliába utazásuk során – ez pedig mutatja, hogy a nemi úton terjedő betegségek kockázata igen magas (és ebbe egyébként a Zika-vírus is beletartozik).

A Brazíliába utazóknak azt ajánlják a szakemberek, hogy kerüljék a szexuális kapcsolatokat, vagy törekedjenek az óvszer használatára.

Utóbbit ajánlott a hazautazást követő 8 hétig folytatni még akkor is, ha egyébként tünetmentes az illető.

A közbiztonság

A különböző megbetegedéseken és fertőzéseken túl a bűncselekmények jelentik a másik legnagyobb problémát Brazíliában: a konzuli szolgálat honlapján feltüntetettek szerint

a közbiztonság az olimpiai játékok ellenére sem javult,

mindennaposak a fegyveres támadások, a rablások, különösen a nevezetességek, a strandok, a szállodák és a szórakozóhelyek környékén.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma külön felhívta a figyelmet arra, hogy még az autóban, vezetés közben sincsenek biztonságban a turisták: a fegyveresek akár a lámpánál állva vagy a forgalomban is támadhatnak. A legbiztonságosabb, ha taxival, Uberrel vagy gyalog közlekednek – utóbbi esetben viszont ajánlott óvatosnak és figyelmesnek lenni, főleg a gyalogátkelőknél.

Forrás: Dreamstime

A turisták által behozott megbetegedések

Maguk a Brazíliába utazók is hatalmas problémát jelentenek közegészségügyi szempontból. A Pan American Health Organization a napokban tájékoztatta az országba látogatókat a szükséges védőoltásokról, mivel

ahol sok ember van együtt, ott mindig megnő a fertőzések veszélye is.

A szervezet a rendszeres és alapos kézmosást tanácsolta, különösen étkezések előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.