Jót tesz az olimpikonoknak a köpölyözés?

Forrás: Dreamstime -
placebo-hatás Rio 2016 olimpia 2016 regenerálódás olimpikon olimpia RioLife2016 köpölyözés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több riói olimpikon, kiváltképp az amerikai úszók és tornászok testén láthatók feltűnő piros körök, amiket nem más, mint az alternatív terápia, a köpölyözés okoz. Tudományosan bizonyított előnyökkel ugyan nem jár, de számos sportoló esetében a győzelem amúgy is inkább fejben, mint testben dől el. 

De mi az a köpölyözés?

A köpölyözés során forró befőttesüvegeket nyomnak a testre vákuumot idézve elő, így serkentve a vérkeringést az érintett területen. Íme, egy videó arról, hogyan is zajlik egy köpölyözés:

A terápiával élő úszók és tornászok azt állítják, hogy a módszer segít enyhíteni a fájdalmat meggyötört testükben.

A kezelés bizonyára segít megkönnyíteni a túlzottan tömött pénztárcákat, ezenkívül azonban más bizonyított hatása nem ismert a módszernek – írja a The Guardian.

A lap szerint valószínűleg még az is jelentősebb fizikai hatást gyakorolna a sportolókra, ha elfogyasztanák a lekvárt azokból a befőttesüvegekből

– igaz, mindez táplálkozási szempontból nem lenne túl egészséges. Ugyanakkor ne feledjük, hogy mégiscsak az olimpiáról van szó. Áltudomány ide vagy oda, az olimpikonok ugyanolyan hiszékenyek, és ugyanolyan hitelesnek gondolják a dolgot, mint a köpölyözésért rajongó világsztárok, mint például Jennifer Aniston és az egészséges életmód elkötelezett híve, Gwyneth Paltrow. Ám ezenkívül valami más, érdekesebb dolog is történik mindeközben.

Michael Phelps testén is jól látszanak a köpölyözés nyomai Forrás: AFP/Christophe Simon

Valódi hatás nélkül is lehet hatékony

Évekig tartó kitartó, kíméletlen és kimerítő edzés juttatta el ezeket a testeket ehhez a felemelő pillanathoz. Most értek el ennek a folyamatnak a csúcspontjára. Az olimpikonokra nehezedő nyomás hatalmas: akkora, hogy azt mi, földi halandók el sem tudjuk képzelni.

Ebben a kuktafazékban, ha valaki a csapattársától ellesett, hókuszpókusznak számító, ártalmatlan alternatív terápiával egy kicsit rendbe tudja szedni magát, nehéz rámutatni az árnyoldalra és a hátrányokra.

Miért ne próbálhatná ki? Igaz, egyáltalán nincs tudományos bizonyíték arra, hogy hatékony terápiáról van szó, a köpölyözés során az alanynak le kell feküdnie, rákényszerül a pihenésre, mialatt valaki egy fájdalommentes rituálét hajt végre rajta, amiről azt állítja, hogy jobban fogja magát érezni tőle a páciens.

Forrás: Dreamstime

A sportban napjainkban az apró nyereségek (marginal gains) elvét követik, vagyis a felszereléseken, a módszereken és az edzésen apró, fokozatos fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek összeadódva jelentős javulást eredményeznek.

A The Guardian szerint úgy kell tehát tekinteni a köpölyözésre, mint ennek a tudománytalan verziójára. Végtére is minden sportolónak megvan a maga rituáléja és babonája, és

ha arról a bizonyos aranyéremről van szó, amelyről a legtöbbjük egész életében álmodott, bármilyen előnnyel kecsegtető szalmaszálba belekapaszkodnak

– ha más nem, legalább a placebóként működő hatása miatt, amitől jobban érzik magukat.

Ezek az olimpikonok nedvesítik idén a bugyikat

A Forma-1-es szezon indulásakor csokorba szedtük a legjobb pasikat, és így tettünk a foci-Eb ideje alatt is. Természetesen most körülnéztünk Rióban is, és összegyűjtöttük a legszexisebb sportolókat – kattints ide a cikkért! (A legszebb magyar lányokat egyébként itt csekkolhatják az urak.)
Már az enyhe túlsúly is veszélyes lehethttp://www.life.hu/drlife/20160810-az-elhizas-es-a-tulsuly-az-egyik-vezeto-halalozasi-ok.htmlAz elhízás és a túlsúly az egész világon szoros kapcsolatban áll a korai halálozás kockázatának növekedésével – derült ki egy nemrég készült kutatásból. Dr. LifeAFPHogyan ne kerekedj ki az olimpia ideje alatt? Ezekre figyelj szurkolás közbenhttp://www.life.hu/drlife/20160810-az-olimpia-es-a-szurkolas-alatt-ezeket-edd-es-idd-hogy-egeszseges-maradj.htmlA fociláz után most az olimpiai játékok szögezik a tévé képernyője elé a szurkolókat, akik evés, ivás és nassolgatás közben élvezik az izgalmas sportközvetítéseket. Hogy ne a derékméreted és általa majd az egészséged bánja mindezt, mutatunk néhány tippet arra, mivel csillapítsd étvágyadat és szomjadat szurkolás közben. Dr. Life--Nem a Zika jelenti a legnagyobb veszélyt az olimpiára látogatók számárahttp://www.life.hu/drlife/20160808-a-rioi-olimpia-legnagyobb-egeszsegugyi-veszelyei-a-zika-virus-a-kozbiztonsag-es-a-betegsegek.htmlA riói olimpia kezdete óta másról sem lehet hallani, mint a Zika-vírus rohamos terjedéséről és veszélyes szövődményeiről. Mindeközben a világ 206 országából az erre az időszakra Rio de Janeiróba utazó közel félmillió turista ennél jóval több kockázatnak van kitéve. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Dr. LifeOrigoAmikor szó szerint összetörik a szíved: így hat a szakítás a szervezetedrehttp://www.life.hu/drlife/20160803-a-szakitas-igy-hat-a-szervezetedre-testi-es-lelki-tunetek.htmlÁlmatlanság, fejfájás és gyomorpanaszok – csak néhány tünet azok közül, amelyeket bárki megtapasztalhatott már magán egy szakítást követően. Szakértők szerint a párkapcsolat végét követő szerelmi bánat valóban okozhat testi panaszokat, amelyek ráadásul komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: a játék, ami most mindenkit lázban tarthttp://www.life.hu/drlife/20160727-a-pszichologus-pasi-a-pokemon-go-nevu-jatekrol.htmlNéhány hete itthon is elérhetővé vált a Pokémon Go nevű játék, amely immár az egész világot meghódította. Nem először támad a pokémonjelenség, a mostanihoz hasonló őrület azonban úgy tűnik, minden eddiginél nagyobb port kavart. Az év legnagyobb durranásának kikiáltott mobiljátékára nem csupán a korábbi rajongók csaptak le azonnal: szinte kivétel nélkül találni a villamoson, a parkokban vagy a közvetlen környezetünkben pokémonokra vadászókat, ami kívülállóként nézve furcsa lehet. De mit mond erre a pszichológus? Dr. Life--Megdöbbentő: a zsíros tejtermék lenne a karcsú derék titka?http://www.life.hu/drlife/20160803-a-zsiros-tejtermekek-egeszsegesebbek-az-elhizas-tekinteteben.htmlTe is azok közé tartozol, akik inkább a „light" megjelölésű termékeket részesítik előnyben, ha fogyókúráról és a karcsúság megőrzéséről van szó? Egy nemrég készült kutatás szerint nincs bizonyíték arra, hogy a kisebb zsírtartalmú tejtermékek elhízás szempontjából egészségesebbek lennének. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.