Szívinfarktus huszonévesen? Minden előjel nélkül bekövetkezhet

Forrás: Dreamstime -
szívderítő koleszterinszint fiatalkor szívinfarktus genetikai betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell hozzá túlsúlyosnak lenni vagy húst hússal enni: az örökletesen magas koleszterinszint akár egészen fiatal korban is súlyos szövődményekhez vezethet.

Az egyik leggyakoribb örökletességet mutató eltérés a genetikailag öröklődő magas koleszterinszint, amely nemcsak itthon, de szerte a világon rengeteg halálos áldozatot követel.

Akár vékony, akár túlsúlyos

A megbetegedés generációról generációra húzódhat át, és akár vékony, vegetáriánus vagy vegán életmódot folytató, fiatal és idősebb egyéneknél is jelentkezhet, mivel nem életmód függvényében, hanem egy génmutáció következtében alakul ki.

Forrás: Dreamstime

A familiáris hypercholesterinaemia rendkívül magas koleszterinszinttel jár, aminek oka, hogy

a génhiba azt a pontot érinti, ahol a szervezet normál esetben eltávolítaná a koleszterint a véráramból

– mutatott rá dr. Benczúr Béla, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Gyula Kórház kardiológusa. Az örökletesen magas koleszterinszinttől szenvedő betegeknél már a születésüktől kezdve igen magas az „ártónak" LDL-koleszterin szintje.

A betegséggel kapcsolatos megdöbbentő adatokért kattints a Szívderítő.hu oldalára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.