Rend a lelke mindennek – Avagy mikortól beteges a tisztaságmánia?

Forrás: Giphy -
tisztaság takarítás mentális betegség rend kényszerbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tedd a szívedre a kezed, és valld be őszintén: ugye, neked sincs ellenedre, ha a munkahelyedre beérve egy rendezett, tiszta asztal fogad, hazaérve pedig csak úgy árad a finom illat a lakásodból, ahol frissen mosott ágyneműben hajthatod álomra a fejed? Természetes, hogy szeretjük, ha rendezett és tiszta környezet vesz bennünket körül. Ezért mosogatunk el, pakolunk össze magunk után, porszívózunk, és pucoljuk meg időnként az ablakokat. Ám mi van akkor, ha valaki nem bír leállni, ha csak akkor érzi jól magát – vagy még akkor sem –, ha mindent letakarított az utolsó porszemig?

Persze, tudom, hogy csak viccelt, és utálná, ha a férje valóban megszállottan takarítana, mert tönkreteszi a saját és a felesége életét is” – fogalmazott Mark Tyrrell pszichoterapeuta az Uncommon Help oldalán, ahol a magyarul Ágnes asszony szindrómaként is nevezett kényszerbetegség hátterét, tüneteit és kezelési módjait foglalta össze.

Forrás: Giphy

Tyrrellnek igaza van: nem egy hozzászóló panaszkodott az írás alatt arról, hogy ők is érintettek, és mennyire megkeseríti ez a betegség a mindennapjaikat.

Amikor maga a takarítás nyújt átmeneti megnyugvást

A rend- és tisztaságmániások hiába töltenek el akár napi több órát is közvetlen környezetük takarításával, soha nem lesznek elégedettek a végeredménnyel, mert mindig találnak valamit, ami még tisztogatásra szorul. Az ő esetükben a bejárónő sem jelenthet megoldást, ugyanis az ebben a kényszerbetegségben szenvedőket nem maga a tisztaság és a rend, hanem az odáig vezető út,

vagyis maga a takarítás folyamata „elégíti ki” – rövid távon.

Forrás: Dreamstime

Miért Ágnes asszony szindróma?

A mentális betegségek közé tartozó rend- és tisztaságmánia az egyik leggyakoribb kényszerbetegség, amely Arany János híres művéről, az Ágnes asszony balladájáról kapta a nevét. A mű középpontjában lélektani szempontból a bűn és a bűnhődés áll: Ágnes asszony megölte a férjét.

Hogy enyhítsen a bűntudatán, reggeltől estig mossa a férfi vérétől átitatott lepedőt, ám a lelkiismerete elől még így sem tud elmenekülni – ebben ölt testet a lepedő mosása.

A ballada jól szemlélteti a beteges rend- és tisztaságmánia okait: a belső kontroll elvesztése, a bizonytalanság, a bűntudat, a tehetetlenség szorongást okozhat, ami miatt megjelenhetnek a szélsőséges pótcselekvések, amelyek átmenetileg feloldják ezt. Ahogy múlik az idő, úgy tarthatnak egyre hosszabb ideig a takarítások és a rendrakások,

mivel a beteg úgy érzi, minden egyes apró elemen végig kell mennie ahhoz, hogy átmenetileg jobban érezze magát.

Forrás: Giphy

Hogy hol húzódik a határ a normális és a kényszeresség között, azt nehéz megállapítani.

Szakértők szerint amikor már az életminősége is romlik az illetőnek, akkor nevezhetjük kórosnak:

naponta legalább egy órát tölt a házimunkákkal, hogy rendet tegyen és tisztává varázsolja a lakását, miközben egyáltalán nem érzi magát boldognak. Árulkodó tünet lehet továbbá, ha emiatt hanyagolja a kapcsolatait, például nem fogad látogatókat az otthonában, mert fél attól, hogy koszt hagynak maguk után – ebben az esetben már szorongásról beszélhetünk.

Van rá megoldás

Sokba kerül az önbizalomhiány

A nagy klasszikusokon, a nikotin-, alkohol- és drogfüggőségen túl ma már számos egyéb szenvedélybetegségről tudunk. A kényszeres vásárlás is egyfajta függőség, amit a közhiedelemmel ellentétben nem a globalizáció, hanem lelki problémák okoznak. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.