Add, vagy ne add? Tényleg kellenek a védőoltások?

Forrás: Dreamstime -
védőoltás oltás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újra és újra felmerül a kérdés: fontosak-e a védőoltások? Miért van az, hogy Magyarországon sokkal több oltás kötelező, mint a környező nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban? Tényleg csakis így előzhetők meg bizonyos betegségek? Szakértő segítségével ennek jártunk utána.

Máshol nem, itthon igen: miért kötelező?

Az Amerikai Egyesült Államokban nagyon kevés azon védőoltások száma, amelyek kötelezők: ott többnyire ajánlott oltások vannak, ám vallási vagy egyéb indokkal ki lehet bújni alóluk. Emellett például 15 európai országban, köztük Németországban és az Egyesült Királyságban sincs kötelező védőoltás. Ezzel szemben

Magyarországon jelenleg 11 olyan védőoltás van, amit a kicsiknek meg kell kapniuk kötelező jelleggel. Mi ennek az oka?

Forrás: Dreamstime

Dr. Mészner Zsófia közel három évtizede foglalkozik védőoltási szaktanácsadással, emellett tagja az Infektológiai Kollégiumnak és még számos, a gyermekinfektológiát és a vakcinológiát érintő nemzetközi tudományos testületnek és társaságnak. A szakértő elmondta, minden országban létezik egy közel azonos, életkor szerinti védőoltási terv.

Tehát hiába van meg a választás lehetősége, a végeredmény azonos: a gyerekek megkapják az oltást, így mondhatjuk, hogy ott egy indirekt kényszer van.

Ha pedig Európa, akkor Németországban is közel azonos a helyzet. Egy általunk megkérdezett német gyermekorvos szerint ugyan náluk sem kötelezőek az oltások, azokat mégis mindenki beadatja a gyermekeknek, hiszen senki sem akarja megkockáztatni, hogy a kicsik komoly betegségeket szedjenek össze.

Forrás: Dreamstime

Itthon miért más a rendszer?

Dr. Mészner Zsófia elmondta, Magyarországon azért vannak kötelező védőoltások, mert annak idején a keleti blokk országaiban a kötelezőség volt az irányadó. „Itt fontos megjegyezni azt is, hogy amíg a volt szocialista országokban az életkor szerint előírt védőoltások térítésmentesek, a szomszédos Ausztriában például tartományonként eltérő módon jelent ez anyagi megterhelést a családoknak. Nem csak nálunk fordul elő, hogy időnként lázonganak az emberek az oltások miatt. Ausztriában is gyakran agitálják az oltások ellen a családokat, majd jön egy járvány, például kanyaró, ami után a rendőrség kötelez mindenkit a vakcina beadatására.”

Tényleg okozhat betegséget az oltás?

A védőoltásokat ellenzők sokszor azzal is érvelnek, hogy az oltás veszélyei között szerepel például egyes autoimmun betegségek kialakulása. De tényleg okozhat ilyen gondokat egy védőoltás?

Egy olyan autoimmun betegségről sem tudunk, amit védőoltás okozott volna.

Forrás: Dreamstime

„Ha valaki lázas, kivizsgálás alatt áll, vagy még nincs tisztázva, hogy pontosan mi a betegsége, akkor halasszuk későbbre az oltást. A csecsemőknél is igaz ez. Ha pedig az megnyugtatja a szülőket, kérjék a gyermekorvost, hogy tájékoztassa őket az adott oltás fontosságáról, hogy ne maradjon senkiben kétely afelől, miért is szükséges igazán a védőoltás.”

Tudtad, hogy te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozások közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Divatos diéták helyett válts életmódot!http://www.life.hu/ez-zsir/20160918-divatos-dietak-helyett-valts-eletmodot-erre-figyelj.htmlÁllandóan fogyókúrázol, de valahogy sosincs eredménye? Kipróbáltál már számtalan csodaszert, volt, hogy napokig koplaltál, ez mégsem látszott soha a mérlegen? Az életmódváltással sokkal jobban jársz, mint a divatdiéták bármelyikével – el is áruljuk, miért! Ez Zsír!OrigoÉletmentő fogások: te tudod, mit kell tenned?http://www.life.hu/drlife/20160913-eletmento-fogasok-te-tudod-mit-kell-tenned-gyorfi-palt-kerdeztuk.htmlMit teszel, ha a közeledben történik egy baleset, vagy melletted lesz valaki rosszul a bevásárláskor? Az esetek nagy részében életmentő, ha a beteghez legközelebb lévő személy megkezdi a segítségnyújtást a mentők kiérkezéséig. Félsz, hogy valamit rosszul csinálsz majd? Ezt felejtsd el: inkább tanuld meg azokat az alapokat, amik akár valakinek az életét is megmenthetik! Dr. Life--Futni jó – így kezdj hozzá! Segítség kezdőknek, újrakezdőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160913-futni-jo-igy-kezdj-hozza-segitseg-kezdoknek-ujrakezdoknek-edzeshez.htmlTudod, hogy hasznos, mégsem szántad rá magad soha a futásra, de most úgy döntöttél, szívesen beépítenéd az edzéstervedbe? Netán újrakezdő vagy, aki régen imádta, mostanában viszont valahogy nem tudja rávenni magát erre a mozgásra? Kezdj futni még a héten – mi segítünk! Ez Zsír!--Így fogj hozzá az életmódváltáshoz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160913-igy-fogj-hozza-az-eletmodvaltashoz-lassan-lepesrol-lepesre.htmlSportolsz, amikor épp nincs más dolgod, de van, hogy fél évig pihen a szekrényedben az edzőruhád? Sokat hallottál már arról, mit és hogyan kellene enned, vagy épp nem enned, és van, hogy megpróbálsz ezt-azt, de sosincs eredménye? Életmódot váltani nem egy hét alatt kell, ha viszont kitartó vagy, sokat változhat a külsőd és a lelkiállapotod is – kezdj neki lépésről lépésre! Ez Zsír!OrigoFuss magadért egy kört!http://www.life.hu/drlife/20160913-tehetsz-az-egeszsegedert-1600-kilometeren-at-tarto-16-napos-futassal.html16 nap 1600 kilométer – ennyit futnak le váltóban az egészségért dolgozók. Szombaton rajtolnak Budapesten, és körbefutják Magyarországot. A futásról és a célokról kérdeztük Gui Angélát, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetőjét, az ötletgazdát. Dr. LifeOrigoKatalin fogyókúrára fogta Vilmost? Láthatóan soványabb lett a herceg!http://www.life.hu/ez-zsir/20160915-katalin-fogyokurara-fogta-vilmost-lathatoan-sovanyabb-lett-a-herceg.htmlÚgy tűnik, Katalin nemcsak azt szereti, ha ő maga szuperkarcsú, de férjurától is ezt várja el. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.