Mennyi az annyi? Az alkoholizmus fokmérője

Forrás: Dreamstime -
alkoholizmus alkohol elvonókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden nehéz munkanap után szükséged van egy pohár borra? A hétvégi buli italozás nélkül elképzelhetetlen? Mi az, ami már alkoholizmusnak számít? Ennek jártunk utána szakértő segítségével.

Ivás és ivás között van különbség?

Ma Magyarországon körülbelül a lakosság 8-10%-a, kb. 800 000 ember küzd alkoholproblémákkal. Dr. Trábert Attila pszihiáter, addiktológus, az INDIT Közalapítvány munkatársa szerint azonban nagyon fontos tisztázni a mennyiséget: nem az számít ugyanis, hogy ki mennyit, hanem az, hogy miért iszik. „Ha valakinek rendezett a családi élete, néha elmegy a barátokkal, vagy otthon, heti 3-4 este megiszik egy üveg sört vagy egy pohár bort, azzal még nincs probléma.”

Forrás: Dreamstime

Tünetek

A túl rendszeres alkoholfogyasztásnak könnyen észlelhető tünetei is vannak: ilyen a gyakori ingerlékenység, a személyiség átalakulása, megváltozása, a hirtelen hangulatváltozások, az agresszió, a kontrollvesztés. A májnagyobbodás, a kellemetlen szájszag, a cukorbetegség és a szellemi működés romlása is erre a betegségre utal.

Fontos az ok feltárása

Az alkoholizmus olyan krónikus betegség, ami lassan rombolja az ember állapotát. Egy idő után egyre több kell, hogy legyen hatása, a sör vagy a bor helyett előtérbe kerül a tömény szesz – ekkor már szenvedélybetegségről beszélünk. Dr. Trábert Attila szerint, ha egy családban vagy baráti körben felüti a fejét az alkoholizmus, akkor a mentegetés, a veszekedés mind jellemző reakciók, ezek azonban nem megoldások a problémára.

Forrás: Dremstime

Az aggodalom kifejezése, az érzések megbeszélése lenne a megfelelő reakció, ez hoz ugyanis közelebb a beteghez.

Ha már nagy a baj

Az alkoholizmus egy igen alattomos betegség, mert lassan fejlődik ki, hatalmasodik el, ez idő alatt pedig mind a szerfogyasztó, mind a környezete hozzászokik a beteg működéshez. A szakértő szerint a gyógyulás azért is nehéz, mert a társadalmunkban gyakorlatilag elfogadott a kóros alkoholfogyasztás, egy kimozdulás alkalmával gyakran az italozás a fókusz.

„Ha találkozunk, iszunk. Ha szórakozunk, iszunk. Ez nálunk teljesen elfogadott, sajnos azonban a mennyiségek könnyen elcsúszhatnak.”

Forrás: Dremstime

Ráadásul mivel mondhatjuk, hogy itthon a népesség 10%-a rendszeres alkoholfogyasztó, így gyakorlatilag nem nagyon vannak olyan családok, ahol ne fordulna elő a probléma.”

Ha pedig családon belül is természetes a rendszeres alkoholfogyasztás, akkor hol marad az egészséges mérték?

Kell a külső segítség

Mivel a szerfogyasztó és a hozzátartozók is lassacskán hozzászoknak az alkoholfüggőség romboló tényéhez, és megszokott módokon, ugyanakkor kórosan reagálnak egymásra, így szakember vagy egy 12 lépéses önsegítő közösség támogatása nélkül nem lehet megoldani a problémát. Dr. Trábert Attila elmondta, a tapasztalat az, hogy a betegek csak elenyésző része jut szakértő segítséghez, ha azonban valaki jó helyre kerül, és motivált, akkor akár 70-80% a gyógyulási esély.

Forrás: Dremstime

Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Drogfüggő a családban: oldjátok meg együtt a dolgot!http://www.life.hu/csalad/20160920-drogfuggo-a-csaladban-oldjatok-meg-egyutt-a-dolgot.htmlA drogfüggőségről tudjuk, hogy létezik, ám sokan nem is gondolnak arra, hogy a legszűkebb környezetükben is szembekerülhetnek a problémával. De mik a jelek, és egyáltalán, milyen út vezethet el a gyógyulásig? Szakértő segítségét kértük a téma körbejárásához.CsaládDivatos diéták helyett válts életmódot!http://www.life.hu/ez-zsir/20160918-divatos-dietak-helyett-valts-eletmodot-erre-figyelj.htmlÁllandóan fogyókúrázol, de valahogy sosincs eredménye? Kipróbáltál már számtalan csodaszert, volt, hogy napokig koplaltál, ez mégsem látszott soha a mérlegen? Az életmódváltással sokkal jobban jársz, mint a divatdiéták bármelyikével – el is áruljuk, miért! Ez Zsír!OrigoÉletmentő fogások: te tudod, mit kell tenned?http://www.life.hu/drlife/20160913-eletmento-fogasok-te-tudod-mit-kell-tenned-gyorfi-palt-kerdeztuk.htmlMit teszel, ha a közeledben történik egy baleset, vagy melletted lesz valaki rosszul a bevásárláskor? Az esetek nagy részében életmentő, ha a beteghez legközelebb lévő személy megkezdi a segítségnyújtást a mentők kiérkezéséig. Félsz, hogy valamit rosszul csinálsz majd? Ezt felejtsd el: inkább tanuld meg azokat az alapokat, amik akár valakinek az életét is megmenthetik! Dr. Life--Fuss magadért egy kört!http://www.life.hu/drlife/20160913-tehetsz-az-egeszsegedert-1600-kilometeren-at-tarto-16-napos-futassal.html16 nap 1600 kilométer – ennyit futnak le váltóban az egészségért dolgozók. Szombaton rajtolnak Budapesten, és körbefutják Magyarországot. A futásról és a célokról kérdeztük Gui Angélát, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetőjét, az ötletgazdát. Dr. LifeOrigoFutni jó – így kezdj hozzá! Segítség kezdőknek, újrakezdőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160913-futni-jo-igy-kezdj-hozza-segitseg-kezdoknek-ujrakezdoknek-edzeshez.htmlTudod, hogy hasznos, mégsem szántad rá magad soha a futásra, de most úgy döntöttél, szívesen beépítenéd az edzéstervedbe? Netán újrakezdő vagy, aki régen imádta, mostanában viszont valahogy nem tudja rávenni magát erre a mozgásra? Kezdj futni még a héten – mi segítünk! Ez Zsír!--Így fogj hozzá az életmódváltáshoz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160913-igy-fogj-hozza-az-eletmodvaltashoz-lassan-lepesrol-lepesre.htmlSportolsz, amikor épp nincs más dolgod, de van, hogy fél évig pihen a szekrényedben az edzőruhád? Sokat hallottál már arról, mit és hogyan kellene enned, vagy épp nem enned, és van, hogy megpróbálsz ezt-azt, de sosincs eredménye? Életmódot váltani nem egy hét alatt kell, ha viszont kitartó vagy, sokat változhat a külsőd és a lelkiállapotod is – kezdj neki lépésről lépésre! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.