A stressz miatt nem tudunk lefogyni? Ez lehet az oka

fogyás stressz táplálkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába táplálkozik egészségesen az, akit egy átlagos nap során komoly stresszhatások érnek: az Ohio State University friss kutatása szerint a stressz miatt nem képes fogyni sok nő.

A Molecular Psychiatry című szaklapban publikált friss kutatás szerint stresszes időszakban teljesen mindegy, hogy vékony csirkemellet fogyasztunk vagy éppen rántott húst eszünk két marokra, a szívünk ugyanolyan terhelést kap, ráadásul a fogyás esélye is kisebb.

„Kutatásunk arra mutat rá, hogy a szervezetünk stresszreakciója igenis hatással van az ételre, amit elfogyasztunk.

Forrás: Thinkstock

A felmérés során a szakemberek 38 mellrákból kigyógyult nőt és 20 egészséges nőt vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 53 év körül alakult. A nőket két csoportra osztották: voltak, akik zsíros reggelit kaptak, míg a többiek egészséges, telítetlen zsírsavakkal készült ételekből válogathattak. A nők nem tudták, hogy mivel készült a reggelijük, amikor a szakemberek a napi stressz szintjét is felmérték esetükben. Sokan igen komoly stresszfaktorral küzdöttek: demens szülővel, beteg gyerekkel és egyéb problémákkal.

Ezután vérvételre került sor, amely azt térképezte fel, hogy a gyulladásnak milyen jelei mutathatók ki a szervezetben. Kiderült, hogy a stresszmentesen élő nők, akik az egészséges reggelit kapták, a gyulladásnak legfeljebb alacsonyabb szintjét mutatták, azok, akik viszont stresszes körülmények között éltek, hiába ettek bármit is, a gyulladás igen jelentős volt a szervezetükben. „Ez az, aminek hatására nem csak a szívbetegség és a diabétesz kockázata magasabb, de egyúttal fogyni is lényegesen nehezebb" – teszi hozzá a kutatást vezető szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.