Gyakran vérzik az orrod? Komoly bajt is jelezhet

Forrás: Dreamstime -
betegség szívderítő orrvérzés véralvadás vérzékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orrvérzés gyakori panasz, hátterében csak ritkán húzódik valamilyen súlyosabb probléma. Néhány kivételes esetben azonban nem árt mihamarabb orvoshoz fordulni vele, mivel igen komoly betegségek tünete is lehet.

Az orrvérzés főképp a véralvadásgátló készítményt szedők körében jelezhet gondot: az ő esetükben minél hamarabb javasolt felkeresni orvosukat kontroll céljából, ugyanis akár a terápia megváltoztatására is szükségük lehet.

Forrás: Dreamstime

Blaskó György professzor, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint az ő esetükben fontos tudni, hogy a régebbi típusú véralvadásgátlók (kumarinok) használatakor

szükség van az INR rendszeres időközönkénti ellenőriztetésére, mivel könnyen változhat az értéke.

A változtatásról a vérvétel adhat egyértelmű választ, ám néhány jel utalhat arra, ha az INR érték túl magas, azaz a vérzékenység irányába tolódott el a véralvadási folyamat. Ilyen lehet például a fentebb már említett orrvérzés, ám

lényegében minden erős, látszólag indokolatlan vérzés jelzésértékkel bír

- így tehát az erős fogínyvérzés, véres vizelet és széklet, illetve sérülés nélkül, a bőrön kék-zöld foltok megjelenése esetén soron kívüli INR-kontroll javasolt.

Mi állhat még az orrvérzés hátterében? Erről bővebben a Szívderítő.hu-n olvashatsz ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.