Ryan ONeal prosztatarák Robert De Niro rák (betegség) Ben Stiller Ian McKellen Roger Moore
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ben Stiller a napokban egy műsor vendégeként beszélt őszintén arról, hogy 2 évvel ezelőtt prosztatarákot állapítottak meg nála orvosai. A világsztár Howard Stern műsorvezetőnek elárulta: a lesújtó diagnózis után egyik színész kollégáját, Robert De Nirót hívta, aki értesülései szerint évekkel ezelőtt szintén megküzdött ezzel a megbetegedéssel. Ám nem ő az egyedüli híresség, aki megküzdött a rettegett kórral: a Life.hu most összegyűjtötte, kikhez fordulhatott volna még Ben Stiller egy kis iránymutatásért.

Ryan O'Neal

Az Oscar-díjra jelölt színész 2012-ben beszélt először arról, hogy prosztatarákot diagnosztizáltak nála.

A sztár akkor nem először nézett szembe a halállal,

hiszen nem sokkal előtte győzte le a leukémiát, felesége, Farrah Fawcett azonban már nem volt ilyen szerencsés: a színésznő 2009-ben hunyt el rákban.

Ryan O'Neal Forrás: AFPJason Kempin

O'Neil túlélési esélyei az első hírek szerint jók voltak, csak később derült ki, hogy valójában áttétes a rákja, és már a negyedik stádiumban van. A 75 éves hollywoodi hírességnek akkor 5 évet adtak orvosai. A színészt célzott őssejtterápiával kezelték, ami mellett gyógyszereket is kellett szednie. A legutóbbi hírek szerint már sokkal jobban van: tavaly a Love Letters című előadás miatt például már ismét színpadra állt.

Mit kell tudni a prosztatarákról?

A prosztatarák a bőrrák után a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés az amerikai férfiak körében az Amerikai Ráktársaság (American Cancer Society) szerint. Az intézmény úgy becsüli, hogy hétből egy férfinál állapítják meg a kórt, és évente nagyjából 220 ezer új esetet diagnosztizálnak. Szerencsére ez a típusú rákfajta, amennyiben korán felismerik, jól kezelhető és eredményesen gyógyítható, amelyeknek hála elkerülhetők az olyan mellékhatások, mint például azon idegek károsodása, amelyek a merevedésért és a hólyag záróizmának működéséért felelősek.

Ian McKellen

A Gyűrűk Ura sztárja több évvel a diagnózis után árulta el, hogy prosztatarákot állapítottak meg nála orvosai, ami miatt folyamatosan kontrollra kell járnia, hogy figyelemmel kísérhessék állapotát.

„Hat éve élek együtt a betegség tudatával, folyamatosan kontrollra járok, figyelemmel kísérik az orvosaim, hogy vajon képződik-e áttét.”

Ian McKellen Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Roger Moore

Roger Moore Forrás: AFP/Rolf Vennenbernd

Sztárok, akik legyőzték a rettegett kórt

Bár még mindig a vezető halálokok között szerepel, a rákot egyre több módszerrel vagyunk képesek legyőzni – vagy legalábbis egy időre visszaszorítani. Ehhez azonban a beteg kitartása és elszántsága is szükséges: az alábbi hírességek bátran néztek szembe a betegséggel. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.