Új naptár jósolja meg, mikor jöhetnek ki a pattanások

Forrás: Thinkstock -
arcbőr naptár egészség szépség pattanás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A naptármódszerrel már a pattanások megjelenési ideje is egészen precízen bejósolható – legalábbis ezt állítja Susan Curtis, aki a menstruációs ciklus hormonális változásaira építi új módszerét.

Nem sok nő létezik, aki legalább néha ne küzdene pattanásokkal élete során. Az eddigi kutatások szerint azonban nem véletlen, hogy ezek a kis türemkedések olykor megkeserítik az ember életét: főként akkor jelentkeznek, amikor a menstruációs ciklus egy bizonyos szakaszához ér.

Persze, nem csak a pattanásokról van szó: számos nő esetében ilyenkor egyéb bőrproblémák is jelentkeznek. Van, akinek zsírosabb, másnak szárazabb lesz a bőre, és a mitesszerek is elszaporodhatnak.

Bosszantó pattanások Forrás: Thinkstock

A jó hír az, hogy egészen könnyen kiszámítható, hogy ki mikor érkezik a hónapnak ahhoz a szakaszához, amikor a legnagyobb esélye van a zavaró bőrelváltozások megjelenésének. A menstruációs ciklus első fázisa – az ötödiktől a tizedik napig – az az időszak, amikor a bőr a legtöbb változáson mehet keresztül. Ilyenkor kissé száraz, bőséges folyadékbevitel segítségével azonban elkerülhető a kellemetlenség" – mondja Susan Curtis, a Neal's Yard Remedies egészségügyi szakértője.

A 11. és a 21. nap között aztán a bőrrel semmi különös nem történik: ilyenkor általában puha és sima, szinte ragyog. „A bőr a leginkább egészséges és tiszta a tizenegyedik és a huszonegyedik nap között szokott lenni" – teszi hozzá Curtis.

A menstruáció közeledtével ezután zsírosabb lesz a bőr, ami a pattanások kialakulását még valószínűbbé teszi.

Innentől már csak rosszabbodik a helyzet: a huszonkettedik és a negyedik nap között jelenik meg a legtöbb pattanás. Aki PMS-sől (premenstruációs szindróma) szenved, annak ez az időszak különösen sokat ront a helyzeten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.