Gondot jelent meginni a napi folyadékmennyiséget? Kiderült, mi az oka

Forrás: Thinkstock -
folyadékfogyasztás ivás vízmennyiség napidoktor vízivás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Neked is nehézséget jelent elfogyasztani az ajánlott napi vízmennyiséget? A tudomány jelen állása szerint ez nem véletlen: mindezért a szervezet védekezőmechanizmusa okolható.

Annyit igyál, amennyi jólesik, és akkor, amikor jólesik – nagyjából ezt a következtetést lehet levonni abból a friss ausztrál kutatásból, amelyben a szervezet folyadékbevitelét szabályozó mechanizmust vizsgálták. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának internetes kiadásában közölt tanulmány szerint túlzott folyadékbevitel esetén

az agy gátolja a nyelési reflexet, hogy fenntartsa a szervezet pontosan szabályozott vízháztartását.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek egy korábbi tanulmány eredményeire támaszkodva azt kérték a vizsgálatukba bevont résztvevőktől, hogy értékeljék, mekkora erőfeszítésükbe telt vizet inni azután, hogy testmozgást végeztek és szomjasak voltak, valamint jóval később, amikor kötelezően meg kellett inniuk nagy mennyiségű vizet.

Hogy a túlzott vízivás mihez vezethet, arról bővebben a Napidoktor.hu-n olvashatsz.

A rettegés foka: miért szeretünk borzongani?http://www.life.hu/drlife/20161010-miert-szeretunk-horrorfilmeket-nezni-es-felni.htmlPapíron a horrorfilmekben semmi olyan nincs, ami miatt tetszeniük kellene nekünk: véresek, ijesztőek, mi több, legtöbbször a szívbajt hozzák ránk, ráadásul hetekig, vagy akár hónapokig nem tudunk nyugodtan aludni egy-egy ilyen jellegű alkotás megtekintése után. Akkor mégis miért nézzük őket, és hogy lehetséges az, hogy mára egy több millió dolláros iparággá fejlődött? Dr. Life--Kiderült: ezért jobb, ha tanyán nő fel a gyerek, mint ha a városbanhttp://www.life.hu/drlife/20161010-a-tanyan-felnovo-gyerekek-egeszsegesebbek-mint-a-varosiak.htmlA Thorax című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akik tanyán nőttek fel, egészségesebbek és ritkábban fordul elő náluk allergiás megbetegedés, mint a külvárosokban és a belvárosokban felnőtt gyermekek körében. Dr. Life--Mire jó a sikernapló?http://www.life.hu/drlife/20161005-a-sikernaplo-mire-jo.htmlElhatároztad, hogy változtatsz valamelyik rossz szokásodon? Szeretnél véglegesen megszabadulni néhány fölösleges kilótól? Vagy egyszerűen csak szeretnéd számba venni a nap során történt pozitív eseményeket? Vezess sikernaplót! Dr. Life--Miért lesz valaki öngyilkos?http://www.life.hu/drlife/20161007-miert-lesz-valaki-ongyilkos-es-hogyan-lehet-segiteni.htmlA magyarországi mutatók szerint hazánk továbbra is az élen jár Európában az öngyilkosságok számát tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén szeptemberben készült felmérésében Magyarország a kelet-európai országok között a harmadik helyen áll Litvánia és Oroszország után. A számok elkeserítőek – főleg abban a tekintetben, hogy a legtöbb tragédia megelőzhető lett volna. Dr. Life--Meglepő! Ezt okozza a szervezetben a dohányzáshttp://www.life.hu/drlife/20161005-a-dohanyzas-30-evre-is-nyomot-hagyhat-az-emberi-szervezetben.htmlKözel 16 ezer dohányos, nem dohányzó és egykor dohányzó vérmintáját elemezték ki tudósok, amelyek alapján arra következtettek, hogy a dohányfüst hosszú távon is nyomot hagy a DNS-en. Ilyen változás azoknál is észlelhető volt, akik immár 30 éve leszoktak a cigarettázásról. Dr. Life--Kit hívhatott volna még fel Ben Stiller?http://www.life.hu/drlife/20161005-sztarok-akik-megkuzdottek-a-prosztatarakkal-koztuk-ryan-oneil-ian-mckellen-roger-moore.htmlBen Stiller a napokban egy műsor vendégeként beszélt őszintén arról, hogy 2 évvel ezelőtt prosztatarákot állapítottak meg nála orvosai. A világsztár Howard Stern műsorvezetőnek elárulta: a lesújtó diagnózis után egyik színész kollégáját, Robert De Nirót hívta, aki értesülései szerint évekkel ezelőtt szintén megküzdött ezzel a megbetegedéssel. Ám nem ő az egyedüli híresség, aki megküzdött a rettegett kórral: a Life.hu most összegyűjtötte, kikhez fordulhatott volna még Ben Stiller egy kis iránymutatásért. Dr. LifeAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.