Személyiségtípusok: kiderült, hogy a legtöbben csak irigyek vagyunk

Forrás: Thinkstock -
pesszimista optimista pszichológia bizakodás személyiségtípus irigység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is hajlamos vagy irigykedni másokra? Nem te vagy az egyedüli! Egy friss kutatás szerint lényegesen kevesebb személyiségtípus létezik, mint azt a tudósok korábban megállapították, és a többségük sajnos nem éppen hízelgő karaktert sejtet. 

Egy nemrég megjelent tanulmány négy személyiségtípust állított fel a világhírű Carl Jung által megállapított 16 helyett – olvasható a Daily Mail oldalán.

Az új tanulmány szerint mindössze négy személyiségtípus létezik Forrás: Thinkstock

A tudósok összesen 541 ember viselkedését tanulmányozták olyan játékokban, amelyek során különféle szociális dilemmákat hívtak elő. Ezután egy algoritmust fejlesztettek ki a válaszok elemzésére, amelyből kiderült, hogy mindössze ez a négy személyiségtípus létezik: a pesszimista, az optimista, a bizakodó és az irigy. Őket is meglepte, hogy

közülük az irigy volt a leggyakoribb személyiségtípus: az alanyok 30 százaléka ebből a körből került ki.

A kutatás során kiderült, hogy a vizsgált személyek 90%-a a fentebb említett kategóriák valamelyikébe sorolható, a fennmaradó 10% pedig ezeken a modelleken túli viselkedésmintákat mutat.

A Madridi, a Barcelonai és a Zaragozai Egyetem munkatársai a vizsgálatok során azt figyelték meg,

hogyan reagálnak az önkéntesek konfliktus esetén, abból a szempontból, hogy a csoport vagy az egyén érdekeit veszik-e figyelembe egy-egy adott helyzetben.

A kutatásból kiderült, hogy az irigy a leggyakoribb személyiségtípus Forrás: Thinkstock

A jelentkezőket két csoportra osztották, majd mindegyik kör végén párcsere és egy újfajta játék következett.

A felfedezés a szervezetfejlesztés és az általános csapatépítés terén igen hasznos lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.