Mit üzen a test? A tüdőt érintő betegségek lelki háttere

Forrás: Thinkstock -
hörghurut orvostudomány lelki háttér tüdőgyulladás tüdő asztma tüdő2016 pszichológia test megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kínai orvoslásban már hosszú évezredek óta elfogadottnak számít a nézet, miszerint a legtöbb betegség valamilyen lelki gondra vezethető vissza, ily módon pedig a test és a lélek együttes kezelése jelentheti az utat a teljes gyógyulás felé. Ha ebből indulunk ki, akkor az összes testi probléma, így a tüdőt érintő megbetegedések is feldolgozatlan lelki problémákra vezethetők vissza.

Ép testben ép lélek – tartja a mondás, ami fordított esetben is igaz: ha rend van a lélekben, úgy a test is egészségesen működik. Ugyanezt a véleményt vallja Somogyi Kata pszichológus is.

A betegségek felhívják a figyelmet a lelki problémákra is Forrás: Thinkstock

Ugyanez igaz a tüdőt érintő megbetegedésekre is, mint amilyen az asztma, a tüdőgyulladás vagy a hörghurut.

Miért pont a tüdő?

A tüdő a légzőrendszer egyik legfontosabb szerve. Feladata, hogy a belélegzett oxigént a véráramba juttassa, a vérben szállított szén-dioxidot pedig kilégzéssel a légkörbe juttassa.

A tüdő szűri meg a testbe kerülő, az életet jelentő levegőt – az őt érintő betegségek tehát a létezésünkkel kapcsolatos problémákat jelezhetik.

A légzésnek szimbolikus üzenete van, így a légzőszervi megbetegedések más problémákat is jeleznek Forrás: Thinkstock

A „nehezen kapok levegőt” érzése miatt elszigetelve érezheti magát a beteg. Ez párhuzamba állítható a „nem érdemlem meg” érzéssel: vagyis nekem nem jár a boldogság, a felszabadultság, az öröm és a szeretet, ezért megakadályozom, hogy hozzájuk juthassak. Ha nincs elég levegőm, akkor nincs megfelelő, kielégítő kapcsolatom például a párommal, a családtagjaimmal és azokkal, akiket szeretek.

Mi a megoldás?

A hagyományos orvosi kezeléseken túl a teljes gyógyulás érdekében érdemes mélyebbre ásni, és megvizsgálni a beteg emberi kapcsolatait. Nem zárkózott-e be túlságosan az utóbbi időben? Mennyire nyitott a szerettei felé? Tud-e elég szeretetet adni, és cserébe érdemesnek találja-e magát arra, hogy kapjon is vissza belőle?

Az a betegség, amit a tudat befolyása alatt jött létre, ugyanezen a módon gyógyítható is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.