Nem a férfiak nyafogása miatt bukott meg a nekik készülő fogamzásgátló

Forrás: Thinkstock -
kísérlet mellékhatás férfi fogamzásgátlás megbukott szer nem kívánt terhesség fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakemberek még 2008-ban kezdtek el kísérletezni a férfiaknak szánt fogamzásgátlóval, és bár az eredmények meglehetősen ígéretesek voltak, a kísérletet 2011-ben leállították a felbukkanó mellékhatások miatt. Akkoriban sokan a férfiakat hibáztatták, hogy a nőkkel ellentétben már néhány apró mellékhatás miatt is képesek megfutamodni, hiszen köztudott, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők is többféle mellékhatással néznek szembe. De vajon mi az igazság ezzel kapcsolatban?

Doug Colvard és csapata 2008-ban kezdtek el dolgozni a férfiaknak szánt hormonális fogamzásgátló injekció kifejlesztésén. A kutatók később tesztalanyokon tanulmányozták a szer hatását.

Fejlesztés alatt a hormonális fogamzásgátló injekció a férfiak számára Forrás: Thinkstock

A cél az volt, hogy kiderüljön, a tesztoszteront és progeszteront tartalmazó injekcióval sikerül-e lecsökkenteni a spermiumszámot annyira, hogy megakadályozzák a nem kívánt terhességet. Az eredmények szerint pedig a szer bevált, a hibaarány mindössze 7,5% lett a teszt végére, ami jó – ennek ellenére mégis inkább arról lehetett hallani, hogy a mellékhatások miatt álltak le a fogamzásgátló fejlesztésével.

Nem a férfiak miatt függesztették fel a kísérletet

A kutatócsoport egyik tagja, Doug Colvard által készített beszámolóból kiderült, hogy az általuk kifejlesztett hormonális injekciónak a leggyakoribb mellékhatásai közé tartozott többek között a hangulatingadozás és a megemelkedett libidó, valamint az izomfájdalom és az arcbőrön jelentkező pattanások is sokszor előfordultak.

Arról lehetett hallani, hogy a mellékhatások miatt álltak le a fogamzásgátló fejlesztésével Forrás: Thinkstock

A kutatócsoport végül ezért saját maga határozott úgy, hogy leáll a kísérlettel,

előtte mindössze 20 olyan férfi volt, aki önszántából ki akart szállni a kísérletből.

Az alanyok több mint 75 %-a azonban elégedett volt a módszerrel, és azt nyilatkozták, hogy amennyiben elérhetővé válna ez a fogamzásgátló módszer, élnének vele. Tehát nem a férfiak nyafogása miatt állították le a kísérletet, hanem maguk a szakemberek döntöttek így a mellékhatásokra való tekintettel.

Ami pedig a hölgyeket illeti

A fogamzásgátló tablettát szedő nők közül sem mindenki tapasztalt mellékhatást a pirula szedése mellett. Sőt, vannak, akikre kifejezetten pozitívan hat a tabletta, hiszen amellett, hogy biztonságosan és kényelmesen tud védekezni a nem kívánt terhesség ellen, szebb lett az arcbőre, kiszámíthatóbb lett a ciklusa, és a menstruációs fájdalmai is megszűntek.

A fogamzásgátló tablettát szedő nők közül sem mindenki tapasztalt mellékhatást Forrás: Thinkstock

Ugyanakkor köztudott, hogy mint

minden gyógyszernek, úgy a fogamzásgátlónak is van mellékhatása.

És míg a nőknél is évtizedekig tartott kikísérletezni a legmegfelelőbb tablettát, úgy minden bizonnyal a férfiak esetében sem lesz ez másképpen.

Még pár év, és forradalmasíthatják a férfi fogamzásgátlást?

A legfrissebb jelentések szerint 2018-ban kerülhet forgalomba a Vasalgel nevezetű szer, amely az ondóvezetékbe fecskendezve egy teljes éven át véd a nem kívánt terhességtől.

Az injekció formájában bejutatott hatóanyag egyfajta hálót képezve nem engedi át magán az ondósejteket.

A szert még tesztelik, a tervek szerint 12 hónap után múlik el a hatása, ennyi idő eltelte után magától visszaáll a spermaszám az eredeti értékre, egy másik injekció beadásával azonban még ez idő közben is feloldható az ondóvezetékben képezett háló. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Felejtsd el az autót! Hét kerületet érintő lezárások Budapestenhttp://www.life.hu/news/20160910-budapesten-lezarasok-es-forgalomkorlatozasok-lesznek-a-felmaraton-futoverseny-miatt.htmlHét fővárosi kerületben is ideiglenes forgalomkorlátozásokat vezetnek be a Wizz Air Budapest Félmaraton futóverseny miatt a hétvégén, vasárnap lezárják egyebek mellett a Lánchidat és a Szabadság hidat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. News--Kiderült, hogy nem a szolárium okozza a bőrrákothttp://www.life.hu/news/20161024-nem-a-szolarium-okoz-borrakot-a-szolariumot-hasznalo-noknel-es-ferfiaknal.htmlEgy nemrég készült felmérés szerint közvetlenül nem a szolárium tehet arról, hogy a mesterséges napfürdőzést előszeretettel kiélvező férfiak és nők körében gyakrabban alakul ki a halálos kimenetelű bőrrák. NewsOrigoEgy játék miatt ütöttek le a Keleti pályaudvarnál egy idős hölgyethttp://www.life.hu/news/20160607-egy-78-eves-idos-holgyet-leutottek-a-keleti-palyaudvarnal-budapesten.htmlA nagyjából 180 centiméteres, 30 év körüli férfi minden előzmény nélkül ütötte ki ököllel a 78 éves nőt. A rendőrség súlyos testi sértés miatt nyomoz. News--Fogadjunk, hogy te is jóízűen eszed azt, amitől hajlékonyabb lesz a műanyaghttp://www.life.hu/drlife/20161108-a-gyorsetelek-evese-hormonzavart-es-spermaszam-csokkeneset-okozhatja.htmlEgy nemrég elkészült kutatás szerint komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek az előre csomagolt gyorsételek két vegyi anyaguk miatt. Dr. LifeThinkstockRád hogyan hatnak a nehéz napok?http://www.life.hu/drlife/20161107-rad-hogyan-hat-a-menstruacio.htmlSzinte valamennyi nő megtapasztalja élete során, miért is nevezik azokat a bizonyos napokat olyan nehéznek: a menstruációt megelőző napok felpaprikázott hangulatától kezdve a sokszor kellemetlen mellfeszülésen át a fájdalmas görcsölésig. A Life.hu most felméri, hogyan éli meg a gyengébbik nem a havi vérzés időszakát. Dr. LifeOrigoAz Instagram-anyukák a legveszélyesebbek a várandós nőkre nézvehttp://www.life.hu/drlife/20161024-az-instagram-anyukak-a-legveszelyesebbek-a-terhes-nokre-egeszsegere-nezve.htmlSúlyokat emelgető pocakos kismamák és szülés után pózoló hírességek, akik vékonyabbak, mint valaha – hála a közösségi médiának, manapság nem nehéz rosszul éreznie magát egyetlen újdonsült anyukának sem, akin nem áll úgy a ruha, mint a kisbaba érkezése előtt, avagy nem sikerült leadni azt a terhesség alatt felszaladt néhány kilót. Mindez a szakértők egyhangú véleménye szerint is rendkívül káros lehet mind a várandós kismamákra, mind pedig a frissen anyává lett nőkre nézve. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.