Szex és alvás: ezért fáradt a férfi az összebújás után

Forrás: Thinkstock -
szex férfi napidoktor alvás összebújás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a nő még további kényeztetésre vágyna, addig a férfit szinte azonnal elnyomja az álom a szeretkezés után. Mindez nem a partnernek szól, hanem a szervezetükben lezajló kémiai folyamatok miatt történik.

A Miért alszanak el a férfiak szex után? című könyv társszerzője, dr. Billy Goldberg szerint több összetevős oka van annak, hogy az erősebbik nem tagjai szinte azonnal álomba tudnak szenderülni a szeretkezés után.

Míg a nő még további kényeztetésre vágyna, addig a férfit szinte azonnal elnyomja az álom a szeretkezés után Forrás: Thinkstock

Az oxitocin, a prolaktin, a gamma-aminobutyrát sav és az egyéb hormonok mind részt vesznek a felpörgés, majd lelassulás, és végül elalvás folyamatában. Az orgazmus után felszabaduló prolaktin nem csupán az immunrendszerre hat ki, hanem a nemi hormonokkal együtt befolyásolja a szaporodást, a növekedést és az anyagcserét is, mindezeken kívül pedig olyan változást indít el, amely fáradttá teszi a férfit a szex után.

Az aktus során tett erőfeszítés kifárasztja, és az izmokból kiveszi az energiát adó glikogént – ez okolható a fáradtságért.

A libidó először felfelé ível, majd lefelé, és ez nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is ugyanígy van. További érdekességeket a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz a témában ide kattintva.

Fogadjunk, hogy te is jóízűen eszed azt, amitől hajlékonyabb lesz a műanyaghttp://www.life.hu/drlife/20161108-a-gyorsetelek-evese-hormonzavart-es-spermaszam-csokkeneset-okozhatja.htmlEgy nemrég elkészült kutatás szerint komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek az előre csomagolt gyorsételek két vegyi anyaguk miatt. Dr. LifeThinkstockNem a férfiak nyafogása miatt bukott meg a nekik készülő fogamzásgátlóhttp://www.life.hu/drlife/20161115-a-ferfi-fogamzasgatlo-szer-ezert-bukott-meg-korabban.htmlSzakemberek még 2008-ban kezdtek el kísérletezni a férfiaknak szánt fogamzásgátlóval, és bár az eredmények meglehetősen ígéretesek voltak, a kísérletet 2011-ben leállították a felbukkanó mellékhatások miatt. Akkoriban sokan a férfiakat hibáztatták, hogy a nőkkel ellentétben már néhány apró mellékhatás miatt is képesek megfutamodni, hiszen köztudott, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők is többféle mellékhatással néznek szembe. De vajon mi az igazság ezzel kapcsolatban? Dr. LifeThinkstockBetegségek, amelyeket könnyen összeszedhet a gyerek, akár az iskolában ishttp://www.life.hu/drlife/20161104-betegsegek-amiket-konnyen-osszeszedhet-a-gyerek.htmlMinden szülő tudja: az iskolai időszak egyet jelent a különféle megbetegedésekkel, amelyek kiválóan tudnak terjedni az egész nap egy légtérben lévő gyerekek között. Most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat. Dr. Life--Nem is gondolnád, melyek a legnépszerűbb szexhelyszínekhttp://www.life.hu/drlife/20161110-nepszeru-es-extrem-szexhelyszinek.htmlAutó, lift, vízpart – többek között ezek is ott vannak a legkedveltebb, szerelmeskedésre alkalmas helyszínek között. A nemrég elkészült felmérés azonban nem csupán erre a kérdésre adott választ. Dr. LifeThinkstockRád hogyan hatnak a nehéz napok?http://www.life.hu/drlife/20161107-rad-hogyan-hat-a-menstruacio.htmlSzinte valamennyi nő megtapasztalja élete során, miért is nevezik azokat a bizonyos napokat olyan nehéznek: a menstruációt megelőző napok felpaprikázott hangulatától kezdve a sokszor kellemetlen mellfeszülésen át a fájdalmas görcsölésig. A Life.hu most felméri, hogyan éli meg a gyengébbik nem a havi vérzés időszakát. Dr. LifeOrigoTegyél jót a tüdődnek! Így vigyázhatsz az egészségérehttp://www.life.hu/drlife/20161107-igy-vigyazhatsz-a-tudod-egeszsegere.htmlAhhoz, hogy a tüdő el tudja látni feladatát, vagyis értékes oxigénnel lássa el szervezetünket, nélkülözhetetlen zavartalan működése és egészsége. Mindezért te is sokat tehetsz! Gondoskodj róla tippjeink segítségével. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.