Ezért gyakoribb a depresszió a nőknél

Forrás: Thinkstock -
betegség karácsony depresszió nők hormonok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a fogamzóképes korú nőknél - mondta el  Rihmer Zoltán pszichiáter az M1 aktuális csatornán vasárnap. Hozzátette, a depresszió tavasszal gyakoribb, de bizonyos embereket télen érint. 

A szakember elmondta,

karácsonykor az egyedüllét nem tesz jót a hangulatnak, de önmagában nem provokál orvosi értelemben vett depressziót.

A depresszió jóval több, mint a mindennapi életben gyakran tapasztalható szomorúság, rossz közérzet, elkeseredettség - tette hozzá. Az esetek mintegy 50 százalékában spontán alakul ki a betegség, a másik 50 százalékában külső élettörténeti esemény provokálja ki .

A nőknél gyakoribb a depresszió Forrás: Thinkstock


A depresszió a fogamzóképes korú nőknél 2-2,5-ször gyakoribb, ennek egyik oka hormonális-biológiai, a másik ok a nőket érő sokkal nagyobb pszichoszociális terhelés - hangsúlyozta.


A depressziós betegek jelentős része 3-4 hónap alatt magától is javul és meggyógyul, azonban 20-25 százalékuknál krónikussá válik, terápia nélkül nem gyógyul meg. A végleges gyógyuláshoz nagyon fontos a gyógyszeres és pszichoterápia pontos követése, mondta hozzátéve, sokszor gondot okoz, hogy a betegek jelentős része - ha jobban lesz - abbahagyja a gyógyszerek szedését. Ezért fontos, szerinte a betegsegítő programok kidolgozása, amelyek a gyógyult betegeket is benntartják a terápiában, hiszen az igazi gyógyulás hosszú távon érhető el.

Na,ne! Mégis a nőket viseli meg jobban a náthahttp://www.life.hu/drlife/20161127-kutatas-szerint-rosszabb-hatassal-van-a-natha-es-az-influenza-a-nokre-mint-ferfiakra.htmlBár a legtöbben azt állítjuk, hogy amíg egy nő náthásan is elvégzi a teendőit, a férfi pedig "bele akar halni" egy kis orrfolyásba, a kutatások szerint ez nem így van. Állítják: a nőket jobban megviseli a nátha és a tüneteik is tovább tartanak. Dr. Life--Na,ne! Mégis a nőket viseli meg jobban a náthahttp://www.life.hu/drlife/20161127-kutatas-szerint-rosszabb-hatassal-van-a-natha-es-az-influenza-a-nokre-mint-ferfiakra.htmlBár a legtöbben azt állítjuk, hogy amíg egy nő náthásan is elvégzi a teendőit, a férfi pedig "bele akar halni" egy kis orrfolyásba, a kutatások szerint ez nem így van. Állítják: a nőket jobban megviseli a nátha és a tüneteik is tovább tartanak. Dr. Life--A nők ma már ugyanannyit isznak, mint a férfiak http://www.life.hu/drlife/20161105-a-nok-ma-mar-ugyanannyit-isznak-mint-a-ferfiak-kutatasok-szerint.htmlAz ausztrál University of New South Wales munkatársainak friss kutatásából kiderül, a korábbi évtizedekkel ellentétben, a nők ma már ugyanannyit isznak, mint a férfiak.Dr. Life--Súlyos halláskárosodással küzd Stinghttp://www.life.hu/drlife/20161105-sting-zenesz-sulyos-hallaskarosodassal-kuzd.htmlAz énekes hallása folyamatosan romlott az elmúlt években, most már igen nagy a baj. Dr. Life--Terhesen is dohányzik Nótár Mary: így magyarázzahttp://www.life.hu/drlife/20161105-terhesen-is-dohanyzik-notar-mary-enekesno.htmlAz utóbbi napokban arról is szóltak a hírek, hogy Nótár Mary aggódik babájáért. Időközben kiderült, az énekesnő a benne növekvő élet ellenére cigarettázik. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huImádsz szelfiket nézegetni? Ez lehet az oka a pszichológusok szerinthttp://www.life.hu/drlife/20161105-minel-gyakrabban-nezegetik-az-emberek-a-sajat-vagy-masok-profilkepeit-annal-kisebb-az-onbecsulesuk.htmlMinél gyakrabban nézegetik az emberek a saját vagy mások profilképeit, annál kisebb az önbecsülésük és az élettel való elégedettségük, állítják pszichológusok. A közösségi médiában ez a nézegető attitűd arról szól, hogy nem vesznek részt a megosztásokban, csak csendes megfigyelőként vannak jelen. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ennek kevéssé van hatása az emberek önképére, de a Penn State kutatói ennek a szöges ellentétét találták.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.