Újra támad a halálos vírus? Magyarországtól nem messze tombol a kanyaró

Forrás: Thinkstock -
halál járvány Románia Magyarország áldozat vírus kanyaró fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legutóbbi jelentések szerint kanyarójárvány tombol a Magyarországgal szomszédos Romániában. A hatóságok szerint eddig hatan vesztették életüket a vírus következtében, és több mint 1300 ember fertőződött meg tőle. Íme, minden, amit a kanyaróról tudni érdemes. 

Arad, Maros, Temes és Beszterce-Naszód megye – az eddigiek szerint ezeken a területeken regisztrálták a legtöbb kanyarós megbetegedést Romániában. Az egészségügyi hatóságok szerint a halálos áldozatok egyike sem volt beoltva a kanyarót okozó vírus ellen, közülük hárman pedig krónikus megbetegedésben szenvedtek, ami hozzájárult állapotuk súlyosbodásához és a halálukhoz.

Mi is a kanyaró?

A kanyaró egy vírus által okozott, veszélyes emberi megbetegedés, amelynek kórokozója váladékkal ürül, és cseppfertőzés útján terjed. Bár népiesen vörös himlőként emlegetik, a kanyarónak nincs köze a rózsa-, a bárány- vagy a fekete himlőhöz.

A kanyaró egy vírus által okozott, veszélyes emberi megbetegedés Forrás: Thinkstock

A fertőződést követő 9-11. napon jelentkeznek a kanyaró első tünetei:

ezek a hirtelen fellépő láz, a nátha, a köhögés és a kötőhártya-gyulladás.

Jellemzők továbbá a szájüregi nyálkahártyán megjelenő apró vörös foltok, amelyeket Koplik-foltoknak neveznek. A későbbiekben csökken a láz, és kiütések borítják el a testet.

A kanyaró súlyos komplikációkkal járhat együtt, ez a betegek körülbelül 20-30%-át érinti. A leggyakoribbak a hasmenés, a középfül- és a tüdőgyulladás. Viszonylag ritka, ám nagyon súlyos komplikáció lehet az agyvelőgyulladás, amely akár a fertőzés után 15 évvel is kialakulhat.

Ha nincsenek komplikációk, akkor gyors a gyógyulás, és egy egész életre szóló immunitás alakul ki.

A kanyaró súlyos komplikációkkal járhat együtt, ami a betegek körülbelül 20-30%-át érinti (képünk illusztráció) Forrás: Thinkstock

Kimondottan a kanyaró ellen nem létezik konkrét kezelés: az akut időszakban ágynyugalmat javasolnak, ezenkívül a tünetek enyhítésére írnak fel különféle szereket, valamint a láz miatt fokozott folyadékpótlás javasolt.

Meg lehetne előzni, mégis halnak bele még emberek

A kanyaróról szóló első feljegyzés a 7. századból származik, egy bizonyos Al-Jehudi zsidó orvostól. Később egy perzsa orvos a fekete himlőnél is veszélyesebb betegségként írta le. A kanyaró egészen a védőoltás megjelenéséig milliók életét követelte:

az 1980-as években az éves halálozás 2,6 millió volt az egész világon.

A betegség elleni első védőoltást 1963-ra állították elő. Magyarországon 1969 óta kötelező a vakcina beadatása, a mai napig ez a leghatékonyabb megelőzési mód. Ennek hála mára itthon teljesen eltűnt a kanyaró.

Meg lehetne előzni, mégis halnak bele még emberek Forrás: Thinkstock

A most Romániában tomboló járvány felelősének a minisztérium az oltásellenes kampányt nevezte meg. Az országban ugyanis a 2003-as betegjogi törvényre alapozva egyre több szülő tagadja meg a védőoltások beadatását gyermekének. Meggyőződésük szerint ugyanis sok oltás nagyobb kockázattal jár, mint amekkora eséllyel képes arra, hogy a kicsi megfertőződjön az adott betegséggel.

Globális népirtás a kötelező védőoltások segítségével?

„Mindig azon vagyok, hogy utánanézzek egy oltással kapcsolatos tévhitnek, és megcáfoljam. De általában nagyon nehéz meggyőzni ezeket az embereket, mert egy alternatív világban élnek” – mondta el a Life-hu-nak adott interjújában dr. Novák Hunor gyermekekkel foglalkozó orvos, aki az oltásellenességről beszélt. A teljes cikkért kattints ide!

Bár az oltási arány csökkenésével 2015-ben Németországban is megnőtt a kanyarós esetek száma, a legtöbb gyermek Afrika és Ázsia szegényebb országaiban vesztette életét a betegség következtében.

Valóban okozhat rákot a hintőpor?http://www.life.hu/drlife/20161124-a-hintopor-hasznalata-osszefuggesbe-hozhato-a-petefeszekrak-kialakulasaval.htmlA babahintőporok rákkeltő hatása először a világszerte ismert Johnson & Johnson cég elleni, több millió dolláros kártérítéssel végződött ítéletek során került előtérbe. A kérdés azóta is a levegőben lóg, a kutatóknak pedig nincs egyértelmű válaszuk rá. Dr. Life--„Ilyenkor gyűlölöm az embereket" – Mindennapok egy mizofóniás lány szemszögébőlhttp://www.life.hu/drlife/20161124-mindennapok-egy-mizofoniaban-szenvedo-lany-szemszogebol.htmlViszonylag frissen felfedezett rendellenességként tartja számon az orvostudomány a zajoktól, hangoktól való irtózást, amelyet a szaknyelv mizofóniaként emleget. A mizofónia nem csupán az ebben szenvedő beteget, hanem a környezetét is megviselheti. Dr. LifeThinkstockSzex és alvás: ezért fáradt a férfi az összebújás utánhttp://www.life.hu/drlife/20161116-ezert-alszik-el-a-ferfi-a-szex-utan.htmlMíg a nő még további kényeztetésre vágyna, addig a férfit szinte azonnal elnyomja az álom a szeretkezés után. Mindez nem a partnernek szól, hanem a szervezetükben lezajló kémiai folyamatok miatt történik. Dr. LifeThinkstockIgyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túliváshttp://www.life.hu/drlife/20161116-a-tul-sok-folyadek-ivasa-is-ugyanolyan-veszelyes-mint-a-kiszaradas.htmlTudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég? Dr. LifeThinkstockNem a férfiak nyafogása miatt bukott meg a nekik készülő fogamzásgátlóhttp://www.life.hu/drlife/20161115-a-ferfi-fogamzasgatlo-szer-ezert-bukott-meg-korabban.htmlSzakemberek még 2008-ban kezdtek el kísérletezni a férfiaknak szánt fogamzásgátlóval, és bár az eredmények meglehetősen ígéretesek voltak, a kísérletet 2011-ben leállították a felbukkanó mellékhatások miatt. Akkoriban sokan a férfiakat hibáztatták, hogy a nőkkel ellentétben már néhány apró mellékhatás miatt is képesek megfutamodni, hiszen köztudott, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők is többféle mellékhatással néznek szembe. De vajon mi az igazság ezzel kapcsolatban? Dr. LifeThinkstockAz önbizalomhiány, a legbelsőbb ellenséghttp://www.life.hu/drlife/20161118-az-onbizalomhiany-mint-a-legbelsobb-ellenseg.htmlSzinte nincs az életnek olyan területe, amelyre ne nyomná rá a bélyegét az, hogy mennyire tudunk bízni a képességeinkben és saját magunkban. Pedig ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel, nem lesz olyan akadály, amellyel ne tudnánk megbirkózni. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.