A testeden is meglátszik, ha mentális problémád van

depresszió baj szorongás mentális problémák test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alternatív gyógyászat és a kínai orvoslás alapja, hogy a test és a psziché kölcsönös kapcsolatban állnak egymással. Egy nemrég megjelent kutatás szerint mindez a fiatalokat is ugyanúgy érintheti: a neves svájci Bázeli Egyetem kutatói tinédzsereken vizsgálták, hogyan befolyásolja a fizikai jóllétet egy-egy mentális zavar.

A mentális zavarok és a testi betegségek kéz a kézben járnak – ezt támasztja alá egy nemrég megjelent kutatás eredménye. Eszerint ha ezek a problémák már kora gyermekkortól rendszeresen előfordulnak, fennáll a veszélye annak, hogy idősebb korban is kellemetlen fejlemények jelentkeznek.

A mentális zavarok és a testi betegségek kéz a kézben járnak Forrás: Thinkstock

A Bázeli Egyetem pszichológusai időbeli mintázatot figyeltek meg a fiataloknál:

az ízületi gyulladások és az emésztőrendszer betegségei sokkal gyakoribbak voltak a depressziót követően, míg a szorongásos zavarokat általában bőrbetegségek követik.

A Svájci Nemzeti Tudományos Alap által finanszírozott projektben 6500 tinédzser adatait vizsgálták meg, és vontak le következtetéseket a pszichoszomatikus betegségek időbeli mintázatára.

Ezek a mentális betegségek okozhatnak fizikai tüneteket

Megállapították, hogy bizonyos testi betegségeknek nagyobb az előfordulásuk gyermekeknél és serdülőknél, ha a kórtörténetükben előfordult valamilyen hangulatzavar. Depressziót gyakran követ ízületi gyulladás és emésztőrendszeri megbetegedés, valamint hasonló a kapcsolat a szorongásos rendellenességek és a bőrbetegségek között.

Megállapították, hogy bizonyos testi betegségeknek nagyobb az előfordulásuk olyan fiatalok esetében, akiknek a kórtörténetében előfordult valamilyen hangulatzavar Forrás: Thinkstock

A szorongásos zavarok gyakoribbak voltak, ha az egyénnek már volt ismert szívbetegsége. A kutatók első alkalommal állapították meg a szoros kapcsolatot az epilepsziás tünetek és a későbbi táplálkozási rendellenességek között.

Mit üzen a test?

A kínai orvoslásban már hosszú évezredek óta elfogadottnak számít a nézet, miszerint a legtöbb betegség valamilyen lelki gondra vezethető vissza, ily módon pedig a test és a lélek együttes kezelése jelentheti az utat a teljes gyógyulás felé. De mit üzenhet vajon egy egyszerű megfázás? A Life.hu cikkéért kattints ide!
A nagy vitaminmítosz: mi árt, és mi használ?http://www.life.hu/drlife/20161121-vitaminok-es-etrend-kiegeszito-tablettak-szedese-art-vagy-hasznal.htmlEgy friss kutatás eredményei szerint sokkal többet költünk vitaminokra, mint fájdalomcsillapító gyógyszerekre. De valóban megéri? Tényleg hasznosak ezek az étrend-kiegészítő tabletták? Ennek jártunk utána dietetikus szakértőnk segítségével. Dr. LifeThinkstockHalálos vírusokról szóló filmek, amelyek után biztosan rászoksz a kézmosásrahttp://www.life.hu/drlife/20161130-virusokrol-szolo-mozifilmek.htmlGyorsan terjedő vírusok, világméretű járványok, megőrült emberek, pánik és félelem – nem egy filmest ihletett már meg a halált okozó szupervírus fikciója, amelynek hála számos izgalmas filmalkotás közül válogathat a borzongásra és rettegésre vágyó néző. Most összegyűjtöttük a kategória legjobbjait. Dr. Life--Mellhelyreállítás házilag, fájdalom nélkül?http://www.life.hu/drlife/20161122-mellhelyreallitas-hazilag-egy-eszkoz-segitsegevel.htmlA legfrissebb hírek szerint már tesztelik azt az eszközt, amely kiválthatja a mellrákkal operált nők helyreállító műtét előtti orvosi látogatásait és az ott kapott fájdalmas injekciókat, amelyekkel felkészítik a bőr szöveteit az implantátum befogadására. Dr. Life--Szex és alvás: ezért fáradt a férfi az összebújás utánhttp://www.life.hu/drlife/20161116-ezert-alszik-el-a-ferfi-a-szex-utan.htmlMíg a nő még további kényeztetésre vágyna, addig a férfit szinte azonnal elnyomja az álom a szeretkezés után. Mindez nem a partnernek szól, hanem a szervezetükben lezajló kémiai folyamatok miatt történik. Dr. LifeThinkstockLehet, hogy szívrohamod van, csak nem tudsz róla?http://www.life.hu/drlife/20161116-a-csendes-szivrohamnak-nincsenek-jellegzetes-tunetei-megis-nagyon-veszelyes.htmlA „csendes” szívrohamnál nincsenek jellegzetes tünetek, sokszor panaszmentesen lezajlik, ennek ellenére mégis ugyanolyan veszélyes lehet, nagymértékű károsodást okozhat a szívizomban, és akár halált is okozhat. Dr. LifeThinkstockMiért nem kér segítséget a férfi, ha a mentális egészségéről van szó?http://www.life.hu/drlife/20161116-a-ferfiak-inkabb-nem-fordulnak-pszichologushoz-ha-mentalis-problemajuk-van.htmlA férfi mindent megold, megjavít és elsimít, ám ha a mentális egészségéről van szó, mintha megakadna – egy friss kutatás eredménye szerint ugyanis hiába vannak tisztában azzal, hogy gond van, a nőkkel ellentétben inkább nem fordulnak vele szakértőhöz. Mindeközben a statisztikák szerint még mindig az erősebbik nem tagjai követnek el több öngyilkosságot. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.