Károsan hat a gyerekekre az, ha a Jézuskával áltatják őket?

Forrás: Thinkstock -
karácsony áltatás szülő mikulás pszichológia kár Télapó gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek idején számtalan gyerek várja, hogy célba érjen a Mikulásnak/Jézuskának szánt levele, hogy aztán a fa alatt az ő oly régóta áhított ajándékát bontogathassa. A legtöbb szülő úgy gondolja, jobb a kicsiket minél tovább meghagyni a csodában való hitükben. Egyes szakemberek szerint azonban ezzel csak azt érik el, hogy később, amikor a gyermekük rájön a valóságra, azt fogja gondolni, hogy minden felnőtt hazug. De valóban így van?

Christopher Boyle pszichológus és Kathy McKay mentálhigiénés szakember nemrég a Lancet Psychiatry szaklap hasábjain fejtegették azon nézetüket, miszerint

egy olyan lény léte, aki mindent lát, és pontosan tudja, ki mikor rosszalkodik, kifejezetten megrémítheti a gyerekek többségét,

ezért véleményük szerint nem jó ezzel a mesével áltatni őket.

Az ünnepek idején számtalan gyerek várja, hogy célba érjen a Jézuskának szánt levele Forrás: Thinkstock

Oda a bizalom

A két szakember három érvet is felhozott a Mikulás ellen. Az első szerint a mese életben tartásával csak azt éri el a szülő, hogy amikor rájön a gyereke az igazságra, hogy mindez csak áltatás volt, hatalmasat fog csalódni. McKay szerint ez az élmény annyira sokkoló, hogy

a legtöbb felnőtt a mai napig fel tudja idézni, milyen érzés volt megtudni, hogy nincs Mikulás,

és hogyan foszlott szét egy pillantás alatt a karácsony csodája. (Az Egyesült Államokban az angolszász hagyomány szerint karácsonykor a Mikulás, azaz Santa Claus hozza az ajándékokat.)

A második ellenérvük, hogy a Mikulás köré szőtt történetekkel kettétörhet a gyermek szülőbe vetett bizalma és hite. A szerzők egy korábbi kutatás eredményeivel igazolják állításukat, amely szerint a Mikulás köré éveken át szőtt történetek utáni felocsúdás károsan hathat a kicsik és szüleik viszonyára. Ezzel óriási csalódást okozhatnak a gyermeküknek, akik egészen addig szentül hittek abban, hogy a felnőttek igazat mondanak – miközben végig hazugsággal áltatták őket.

Mikulás köré szőtt történetekkel kettétörhet a gyermek szülőbe vetett bizalma és hite Forrás: Thinkstock

A harmadik indokként azt említik, hogy a Mikulás-mítosz valójában nem is a gyerekeket, hanem a szülőket szolgálják. A felnőttek így próbálják meg visszahozni a saját gyermekkorukat, és azzal, hogy Mikulásnak öltöznek, a valóság menekülnek egy szebb világba.

Ennyi kell

Somogyi Kata pszichológus szerint a meseszerű elemek, mint a Mikulás, a Jézuska, illetve a húsvéti nyuszi is olyan dolgok, amelyek illeszkednek a gyerekek úgynevezett mágikus gondolkodásához.

Ez a mágikus hangulat hozzátartozik a gyerekek élményvilágához, és mindemellett az ünnepek emelkedettségét is segíti megélni nekik, tehát inkább lélekemelő hatása van

– vélekedik a szakértő, aki szerint abban igaza lehet a fenti tanulmány szerzőinek, hogy nem szabad túlzásba vinni, illetve kihasználni a gyerekek ezen lényekbe vetett hitét.

„A túlzásba vitt, felesleges illúziókat teremtő csodavárás csalódást okozhat, traumatizálódást minden bizonnyal azért nem. Ami fontos, hogy az ő igényeikhez és életkorukhoz igazítva menedzseljük mindezt.”

Ez a mágikus hangulat hozzátartozik a gyerekek élményvilágához Forrás: Thinkstock

Nem a Mikulás a probléma

A szakértő szerint ugyanakkor egy másik olvasata is lehet ennek a tanulmánynak.

„Ha elvonatkoztatunk a Mikulástól, mint jelenségtől, a szerző utalhat arra is, hogy ha a szülő a mindennapi kommunikációjában alkalmazza a félreinformálást, és ezzel nem a gyereket, mint »nem értelmes lényt« kezeli, csökkenhet a hitelessége, illetve az őszinte kommunikáció és a bizalom platformja a családban.

Az ilyen fajta kommunikáció hosszú távon káros lehet a gyerek személyiségére, de ez nem a Mikulásra és egyéb történetekre vonatkozik, hanem arra a családban bevett rutinra, hogy a gyereket nem megfelelően tájékoztatják, vagy elhallgatnak előle dolgokat.

Ez a fajta kommunikációs stílus akár a bántalmazás szintjét is elérheti, és az már okozhat hosszútávon károkat.”

„Kinek kell ez a szent szarság?”

Akinek van kamaszkorú gyereke, pontosan tudja, hogy egy hormontengeren hajózó gyerekkel rémálommá válhat az ünnep. A legtöbb szülő elkeseredik, és nevelési csődként élheti meg, amikor imádott csemetéje rogyott vállakkal, unott arccal bontogatja az ajándékokat, a rokonlátogatást ki nem állhatja, utálatos a nagyszülőkkel (is), és bele se kóstol a mézeskalácsba. Karácsonygyilkos kamaszok: kattints ide a cikkért!
Tilla miatt járt HIV-szűrésen Kucsera Gábor és felesége, Tápai Szabinahttp://www.life.hu/drlife/20161207-kucsera-gabor-es-tapai-szabina-hiv-szuresen-jartak.htmlKucsera Gábor és felesége, Tápai Szabina csak élvezni akarták végre egymás társaságát, végül HIV-szűrés lett belőle. Dr. Life--Fának beszélő György és a fiúölő Iván cár: Őrült uralkodók a történelembenhttp://www.life.hu/drlife/20161212-orult-uralkodok-a-tortenelemben.htmlEgy nemzet sorsa forog kockán, ha az uralkodójuk születése, nem pedig alkalmassága alapján kerül az adott ország élére. Most összegyűjtöttünk négy olyan királyt avagy királynőt, akik a korabeli és az utókor feljegyzései szerint is súlyos mentális problémákkal küzdöttek. Dr. Life--Bírósági végzés támogat egy anorexiás nőt abban, hogy ne kényszeríthessék evésrehttp://www.life.hu/drlife/20161201-egy-anorexias-nonek-birosagi-vegzese-van-arrol-hogy-ne-kenyszeritsek-evesre.htmlEgy súlyosan anorexiás New Jersey-i nő a bírósági tárgyalás során elérte, hogy ne kényszeríthessék őt akaratán kívül evésre, ami a kezelésének egyik részét képezi – mindezt pedig a mögötte álló szakértői csapat is egyhangúlag támogatta. Dr. LifeThinkstockSztárok, akik pontosan tudják, min megy most keresztül Kanye Westhttp://www.life.hu/drlife/20161206-idegosszeomlast-szenvedett-sztarok.htmlA világszerte ismert rapper november végén került kórházba kimerültség és idegösszeroppanás miatt. Kanye West a hírek szerint azóta otthon lábadozik, és továbbra is kezelés alatt áll. A Life.hu most összegyűjtötte azokat a hírességeket, akik néhány évvel ezelőtt ugyanazon mentek át, mint Kim Kardashian férje. Dr. LifeAFPA testeden is meglátszik, ha mentális problémád vanhttp://www.life.hu/drlife/20161202-a-mentalis-problemak-mint-a-depresszio-es-a-szorongas-testi-bajt-okozhat.htmlAz alternatív gyógyászat és a kínai orvoslás alapja, hogy a test és a psziché kölcsönös kapcsolatban állnak egymással. Egy nemrég megjelent kutatás szerint mindez a fiatalokat is ugyanúgy érintheti: a neves svájci Bázeli Egyetem kutatói tinédzsereken vizsgálták, hogyan befolyásolja a fizikai jóllétet egy-egy mentális zavar. Dr. LifeThinkstockHa betegnek képzeled magad, az is leszel?http://www.life.hu/drlife/20161123-ha-betegnek-kepzeled-magad-akkor-az-is-leszel.htmlValószínűleg mindenki számára ismerős lehet Moliére művének, a Képzelt betegnek a főhőse, akinek minden idejét és erejét kitölti a betegségébe vetett hite. Míg a színpadon mindez a nevetség tárgyát képezi, addig a való életben már komolyabb következménnyel is járhat az, ha valaki valóban úgy érzi, hajlamos lehet a különféle megbetegedésekre. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.