A hamis remény szindrómája: ezért nem tartjuk be a fogadalmainkat

Forrás: Thinkstock -
újévi fogadalom betartás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tervezted idén, hogy újévi fogadalmat teszel? Nos, jó, ha tudod, hogy tudományos oka van annak, ha nem leszel képes betartani az elhatározásodat. Tudósok egyszerűen csak „hamis remény” szindrómának nevezik a jelenséget, melynek lényege, hogy könnyen megváltoztathatónak gondoljuk az adott dolgot, ezzel együtt azonban túl nagy elvárásokat is támasztunk magunkkal szemben.

Nem eszem több csokoládét, áttérek a paleolit étrendre, új emberré válok, és végre megtalálom az igazit – valószínűleg neked sem kell bemutatni a leggyakrabban tett újévi fogadalmakat, amelyek közül néhány minden bizonnyal a te szádat is elhagyta már szilveszter éjjelén. Bár mindezekről elsőre azt gondolhatod, ha betartod, jobb emberré válhatsz, ezáltal pedig jobb életet élhetsz –

miközben a legtöbb esetben hatalmas csalódás lesz a vége.

A leggyakrabban tett újévi fogadalmak valószínűleg már a te szádat is elhagyták egyszer Forrás: Thinkstock

Tízszer egy maraton egy év alatt?

A Facebook atyja, Mark Zuckerberg 2016-ban fogadta meg, hogy 365 mérföldet fog lefutni. Mindez elsőre szinte lehetetlennek hangzik, hiszen ez a távolság annyi, mintha tízszer lefutná a maratoni távot. Zuckerberg később hozzátette, hogy mindez csupán napi egy mérföldet jelent, amit ugyebár 10-12 perc alatt simán teljesíteni is lehet. Így, kisebb egységekre bontva már nem is tűnik teljesíthetetlennek az újévi fogadalma, realista hozzáállása pedig segített neki abban, hogy el is érje, amit kitűzött maga elé.

A statisztikai adatok szerint az újévi fogadalmat tevők 25 százaléka már az első héten megbukik elhatározásának betartásában. Ha te is tervezel ilyesfajta változtatást az életedben, vegyél példát Mark Zuckerbergről, és tervezd meg, hogyan fogod megvalósítani: bontsd le apróbb lépésekre, és ne szorítsd magad szigorú korlátok közé. Így csak a kedvedet veszi el attól, hogy tovább haladj a változás felé.

Ha be akarod tartani a fogadalmaidat, tervezd meg, hogyan fogod megvalósítani: bontsd le apróbb lépésekre, és ne szorítsd magad szigorú korlátok közé Forrás: Thinkstock

Ne ettől várd a megváltást

Nem szabad abba a csapdába sem esni, hogy ha betartunk egy fogadalmat, életünk minden problémája egyszeriben megoldódik. Ilyen szokott lenni általában a fogyókúrás fogadalom, hiszen sokan abban bíznak, ha lefogynak, végre rájuk talál a szerelem, lesz egy jó állásuk, és örökké boldogok lesznek.

Még nekik sem sikerül betartani

Mi a közös Miley Cyrusban és Jason Segelben? Az újévi fogadalmak – és azok megszegése. Ám nem ők az egyedüliek: íme, azok a sztárok, akiknek valamilyen úton-módon megbukott a szilveszterkor tett elhatározásuk.

Mit pótolsz vele?

Sokan egy-egy rossz szokásuktól szeretnének megszabadulni, leggyakrabban a dohányzástól, a túlevéstől vagy a szerencsejátékozástól. Ahhoz, hogy felszámolják őket az életükben, nagy segítség lehet, ha sikerül feltárni, mi áll a függőségük hátterében. Dr. Janet Polivy, a Torontói Egyetem pszichológusprofesszora szerint e mögött az áll, hogy a viselkedés, amitől épp megszabadulni próbálnak, valójában elválaszthatatlanul erősíti ezt a háttérben lévő dolgot. Például azért is

nehéz teljesen kiiktatni a cukrot az étrendből, mert mindenki tisztában van azzal, micsoda endorfinbomba szabadul fel egy-egy ilyen sütemény elfogyasztása után.

Ha újévi fogadalmat készülsz tenni, érdemes minél realisztikusabb célokat kitűzni, hogy ne kelljen szinte azonnal csalódnod magadban Forrás: Thinkstock

Ebben a forgatókönyvben maradva tehát nagyobb valószínűséggel újra és újra elcsábít az az egy falat édesség, mintsem örökké búcsút tudna inteni neki az illető. Ugyanez a helyzet a falánksággal is: a legtöbb ilyen szokással valamilyen érzelmi hiányt próbálunk pótolni, és amíg az nem sikerül, nem fogunk tudni a szokásainkon sem változtatni.

Ha tehát újévi fogadalmat készülsz tenni, érdemes minél realisztikusabb célokat kitűzni. Haladj kisebb lépésekben, így nagyobb eséllyel meg is tudod valósítani elhatározásodat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.