Hátfájdalom? Nem is gondolnád, mire vezethető vissza

Forrás: Thinkstock -
hátfájdalom váll evolúció napidoktor csípő fájdalom hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai és brit kutatók 300 csontminta vizsgálata alapján jöttek rá arra, miért fordulnak olyan sokan orvoshoz csípő-, illetve vállfájdalom miatt.

Az Oxfordi Egyetem Kórházának munkatársa, Paul Monk ortopédiai professzor vezette azt a kutatást, amely során csapatával arra keresték a választ, miért fordulnak olyan sokan klinikájukhoz csípő- és vállfájdalommal.

A kutatócsoport részletes CT-felvételeket készített a londoni Természettudományi Múzeumban, Oxfordban és a washingtoni Smithsonian Intézetben őrzött gyűjtemények 300 darabjáról.

Hátfájdalom? Nem is gondolnád, mire vezethető vissza Forrás: Thinkstock

A felvételekből háromdimenziós modellek adatbázisát hozták létre, hogy az egyes csontok alakjának évmilliók alatt bekövetkezett változásait megfigyelhessék. Ahogy a négy lábon járó fajokból kialakult a felegyenesedett, két lábon járó ember, a combcsont felső része, az úgynevezett combnyak szélesebb lett, hogy elbírja a többletterhet. Korábbi tanulmányok szerint

minél vastagabb a combnyak, annál valószínűbb, hogy ízületi gyulladás alakul ki.

Hogy mi történne akkor, ha folytatódna ez az evolúciós irány, illetve egyéb érdekes adatokért kattints a Napidoktor.hu oldalára!

Egészségleckék, amelyeket sztároktól tanultunk 2016-banhttp://www.life.hu/drlife/20161208-selena-gomez-bella-hadid-shannen-doherty-es-magic-johnson-egeszsegleckei-2016-bol.htmlHa egy híresség beteg lesz, akkor két dolgot tehet: vagy igyekszik eltitkolni, csendben gyógyulni, majd utána nyilvánosság elé állni, vagy megtagadja a hallgatást, és nyíltan, őszintén vállalja „gyengeségét” rajongói és a világ előtt. Most összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik inkább az utóbbit választották – és ezzel hatalmas erőt adtak rengeteg egészséges és beteg embernek egyaránt. Dr. LifeAFPKiderült, mi az igazi boldogság titkahttp://www.life.hu/drlife/20161215-a-boldogsag-az-egeszsegen-es-a-baratokon-mulik-nem-a-penzen.htmlA pénz nem boldogít – tartja a mondás, amit nemrég tudományosan is alátámasztottak egy neves londoni egyetem kutatói, akik szerint az emberi szenvedések nagy részéért sokkal inkább a kisiklott emberi kapcsolatok, valamint a testi és lelki megbetegedések tehetők felelőssé. Dr. Life--A kritika, ami téged épít: így legyen egészséges önkritikád!http://www.life.hu/drlife/20161220-az-egeszseges-onkritika-ami-teged-epit.htmlNem jó, ha túl sok és az sem, ha túl kevés. Bírál, mégis hozzád tesz, és általa napról napra egyre jobbá válhatsz. Ha egészséges önkritikával rendelkezel, az azt jelenti, tisztában vagy a saját erősségeiddel és gyengeségeiddel, így még hatékonyabban juthatsz el a kitűzött célig. Mutatjuk, hogy csináld! Dr. LifeThinkstockTökéletesnek lenni mindenáron: így győzd le a megfelelési kényszeredhttp://www.life.hu/drlife/20161221-a-megfelelesi-kenyszer-legyozese.htmlTökéletes külsejű modellek mosolyognak ránk a tökéletesen megkreált címlapokról egy olyan világban, ahol könnyen úgy érezheti az ember lánya, hogy lemarad valamiről, ha nem elég csinos, vékony, okos, szellemes, rátermett... és még sorolhatnánk. Ebben a felgyorsult, a külsőségeket előtérbe helyező világban nehéz olyan kapaszkodót találni, ami valami más értéket képvisel a külcsín és a pénz helyett. Mindez pedig melegágya annak, hogy egy jó adag megfelelési kényszerrel együtt igyekezzünk megállni a helyünket a hétköznapokban. Ám van rá megoldás. Dr. Life--Furcsa fóbiák: rettegés a gomboktólhttp://www.life.hu/drlife/20161214-furcsa-fobia-a-gomboktol-valo-retteges.htmlElsőre talán még viccesen is hangzik, ám valójában inkább nyomasztó a gomboktól való félelem. A kutatók szerint az orvosoknak és a médiának is sokkal komolyabban kellene venniük ezt a furcsa rendellenességet. Dr. Life--Nem érzed jól magad a bőrödben? Ez lehet az okahttp://www.life.hu/drlife/20161215-nem-erzed-magad-jol-a-borodben-ezek-lehetnek-az-okai.htmlKifogytál a lendületből? Úgy érzed, nem jó irányba haladnak a dolgaid? Amikor belenézel a tükörbe, nem az az ember néz vissza rád, aki te lenni szeretnél? Ezek lehetnek az okai – és ezek a megoldások rájuk. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.