Az ünnepek utáni munkaundor valóban létező jelenség – de kezelhető

Forrás: Thinkstock -
karácsony szilveszter pszichológia munka kedvetlenség dolgozni ünnepek leküzdés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Semmi kedved dolgozni? Valójában még mindig a karácsony és a két ünnep közötti időszak körül forognak a gondolataid? Szívesen visszamennél az időben, amikor a lustálkodás, a semmittevés és a szeretteid voltak a porondon? Nem vagy egyedül, ráadásul a jelenségnek neve is van, és még kezelhető is.

A közösségi oldalakban többek között az a jó, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül a problémánkkal. Mint ahogyan például a hosszabb karácsonyi szabadságok és az ünnepek letelte után érzett munkaundorral, amely számtalan humoros bejegyzés forrása lett. Mint például ennek:

Vagy ennek:

Innen nézve valóban szellemes a dolog, ám megélni annyira már nem.

Nyugi, ez teljesen normális

Bár az orvostudomány egyelőre nem adott hivatalos kifejezést a jelenségnek, a szakértők is rámutatnak arra, hogy ettől még valóban létező dologról van szó.

„Az alatt a 10-14 nap alatt, ami a karácsonyi és az újévi időszakot jelenti, hajlamosok vagyunk túlzásba esni – persze a jobb értelemben véve. Például túl sokat eszünk, iszunk és nem alszunk eleget. Mindez elég ahhoz, hogy előkészítse a terepet az ünnepek utáni nehézségeknek"

– fogalmazott a CNN-nek dr. Angelos Halaris, a illinoisi Loyola Egyetem pszichiátere és viselkedéskutató professzora.

A január eleji időszakban esedékes munkába való visszatérés és visszarázódás kisebbfajta stresszt okoz Forrás: Thinkstock

Ezek a nehézségek pedig nem jelentenek mást, mint a január eleji időszakban esedékes munkába való visszatérést és visszarázódást, ami éles váltást jelent a családdal és barátokkal együtt töltött idővel és a semmittevés édes szabadságával. Nem véletlen, hogy mindez általában kisebbfajta stresszt okoz.

„A legtöbbünk számára az ünnepek olyanok, mint egy szép álomvilág, ami a szó legszorosabb értelmében egyik napról a másikra megszűnik. Ez az átmeneti időszak veszteségélményt okoz, és ez tesz bennünket egy kicsit szomorúbbá"

– magyarázta dr. Halaris.

Ennek az érzésnek a téli időszak is kedvez: a korai sötétedés, a kevés napfény, a hideg és a homály is hozzátesz ahhoz, hogy még borúsabbnak tűnjön minden. Ráadásul januárban kevesebb az örömteli esemény decemberhez képest.

Mi a megoldás?

A szakértők szerint a legjobb, ha fokozatosan szoktatod vissza magad a munkába, és veszed fel újra a szürke hétköznapok tempóját.

Állíts magad elé kisebb célokat,

oszd be jól az idődet, és igyekezz tartani magad a határidőkhöz. Jobb, ha nem úszol el már rögtön az elején a feladatokkal, ehhez azonban előretervezés szükséges.

Állíts magad elé kisebb célokat, oszd be jól az idődet, és igyekezz tartani magad a határidőkhöz Forrás: Thinkstock

Tégy rendet magad körül!

Csomagolópapírokon átgázolva és karácsonyi limlomok között nehéz visszarázódni a hétköznapokba. Takarítsd ki az otthonod, tegyél rendet, vidd le a karácsonyfát, és vele együtt a díszeket is tedd el a szekrény mélyére.

Ne felejtsd el, hogy minden fejben dől el. Lehet panaszkodni arra, hogy milyen rossz most neked, és mennyivel könnyebb és jobb azoknak, akik még a január első hetét is ki tudták venni szabadságnak –

vagy akár optimistán is hozzáláthatsz az előtted álló tennivalók sokaságának.

Iktass be kisebb-nagyobb szüneteket, a hétvégéket pedig töltsd együtt a családoddal, a barátaiddal, hogy legyen mit várnod, és hogy néhány nap erejéig visszahozd a karácsony alatt átélt hangulatot és szeretetet.

Hátfájdalom? Nem is gondolnád, mire vezethető visszahttp://www.life.hu/drlife/20161230-a-hatfajdalom-az-evolucios-fejlodes-hibaja.htmlAmerikai és brit kutatók 300 csontminta vizsgálata alapján jöttek rá arra, miért fordulnak olyan sokan orvoshoz csípő-, illetve vállfájdalom miatt. Dr. LifeThinkstockÍgy lesz 2017 életed legjobb évehttp://www.life.hu/drlife/20170103-apro-valtoztatasok-amelyek-jobba-teszik-a-2017-es-evet.htmlHangzatos fogadalmak helyett sokszor elegendő csupán néhány apróbb változtatás, hogy jobbá tedd a mindennapjaidat. Most összegyűjtöttük ezeket. Dr. LifeThinkstockTovább él az, aki 25 éves kor felett vállal gyereket?http://www.life.hu/drlife/20161221-hosszabb-ideig-elnek-azok-a-nok-akik-25-eves-kor-felett-szulnek.htmlÉrdekes összefüggést állapítottak meg a szülés és a magasabb életkor között a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Egészségügyi Iskolájában. A vizsgálat szerint azok a nők, akik 25 évesen vagy afelett szülték meg első gyermeküket, nagyobb eséllyel élték meg a 90. évüket. De mi lehet az oka? Dr. LifeThinkstockSzorongás - Mit tehetsz ellene? Hogyan kezeld?http://www.life.hu/drlife/20161220-mit-tehetsz-szorongas-ellen.htmlValamilyen indokolatlan félelem, ami a bőröd alá kúszik, nem hagy nyugodni, idegessé, feszültté tesz – valahogy így lehet leírni a szorongás érzését, ami a statisztikai adatok szerint a világ népessége 25%-ának életében legalább egyszer előfordul, és főképp a nőknél jelentkezik. Győzd le módszereink segítségével! Dr. Life--Nem érzed jól magad a bőrödben? Ez lehet az okahttp://www.life.hu/drlife/20161215-nem-erzed-magad-jol-a-borodben-ezek-lehetnek-az-okai.htmlKifogytál a lendületből? Úgy érzed, nem jó irányba haladnak a dolgaid? Amikor belenézel a tükörbe, nem az az ember néz vissza rád, aki te lenni szeretnél? Ezek lehetnek az okai – és ezek a megoldások rájuk. Dr. LifeThinkstockFurcsa fóbiák: rettegés a gomboktólhttp://www.life.hu/drlife/20161214-furcsa-fobia-a-gomboktol-valo-retteges.htmlElsőre talán még viccesen is hangzik, ám valójában inkább nyomasztó a gomboktól való félelem. A kutatók szerint az orvosoknak és a médiának is sokkal komolyabban kellene venniük ezt a furcsa rendellenességet. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.