lelki betegség mániás depresszió bipoláris zavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A „zsenik betegségének” is hívott mániás depresszió nem csupán a beteg, hanem a körülötte élők mindennapjait is befolyásolja. A célzott és időben elkezdett kezelés ezért mind a páciens, mind a szerettei szempontjából életmentő lehet, emiatt is fontos, hogy minél hamarabb felismerd ezt a mentális betegséget. Íme, a mániás depresszió 7 legfőbb tünete.

A mániás depresszió, más néven bipoláris zavar sajnos egyre nagyobb méreteket ölt világszinten: egy Amerikában készült statisztika szerint csak az Egyesült Államokban 5 millió embert érint ez a mentális betegség.

A bipoláris zavar jellemzője, hogy az illető nagyon szélsőséges hangulatváltozásokon megy keresztül akár nagyon rövid idő alatt is, sok esetben látszólag teljesen indokolatlanul. Az is gyakori, hogy a beteg egyszerre érez vidámságot és szomorúságot is.

A bipoláris zavar olyan mentális állapot, melynek során az illető nagyon szélsőséges hangulatváltozásokon megy keresztül, akár nagyon rövid idő alatt is Forrás: Thinkstock

A tünetek általában a késői tizenéves korban jelentkeznek, de ritka esetekben már gyerekkorban is előfordulnak. A kutatások azt is kimutatták, hogy mániás depresszióra a nők hajlamosabbak, mint a férfiak, ám ennek pontos oka egyelőre ismeretlen. Diagnosztizálása viszonylag nehéz, de az mindenképpen segítség, ha a típusos tüneteket felismerve észrevesszük, hogy valami nincs rendben, a többit pedig szakemberre bízzuk. A betegség nem válogat, ugyanúgy elérheti az átlagembereket is, mint a híres sztárokat.

A bipolaritást két nagy csoportra lehet szedni:

Az "erőteljes" bipoláris

A betegség ezen változatát viszonylag könnyen fel lehet ismerni. Az illető a hirtelen boldogságból kontrollálhatatlan szomorúságba vagy dühbe csap át, sokszor érthetetlen okok miatt. Jellemzője az emelkedett hangulat, a hódító, uralkodó viselkedés vagy az ok nélküli ingerlékenység, feszültség. Sok esetben nem csak számunkra tűnik érthetetlennek a viselkedés, hiszen gyakran még a beteg sem tudja megmagyarázni az aktuális érzelmeit. Akkor beszélünk erőteljes bipolaritásról, ha a tünetek legalább 7 napig fennállnak, vagy olyan intenzívek, hogy külső segítség nélkül képtelenség megbirkózni velük.

A "gyenge" bipoláris

Ez a típus négyszer gyakoribb, mint az erőteljes bipoláris. Sokkal enyhébb mániás tünetek jellemzik, ezért is olyan nehéz felismerni. Hipomániaként is szokták emlegetni. Míg az első esetben a betegség szinte összetéveszthetetlen, úgy a gyenge bipoláris sokáig élhet úgy, hogy senki nem feltételez mentális betegséget a háttérben. Megfelelő és időben elkezdett kezelés híján azonban súlyosbodhat a beteg állapota – írja a HealthLine.

A gyenge bipoláris zavart sokkal enyhébb mániás tünetek jellemzik, ezért is olyan nehéz felismerni Forrás: Thinkstock

Van Gogh, Amy Winehouse és Marilyn Monroe is ettől szenvedett

Régóta tudjuk, hogy a kreatív, különösen a rendkívül figyelemre méltó kreativitással bíró emberek között jóval magasabb arányban találhatunk mentális betegségben szenvedőket. Különösen magas a mániás depresszióban szenvedők aránya a zsenik között. Olvass tovább.

A mánia 7 fő tünete

  1. túlzott boldogság, felajzottság,
  2. folyamatos izgatottság, izgágaság érzete,
  3. nagyon gyors beszéd, száguldozó gondolatok,
  4. nagyfokú nyugtalanság, impulzivitás,
  5. ítélkezés mindenki felett,
  6. irreálisan fejlett önbizalom, túlértékelt képességek,
  7. kockázatos, esetleg veszélyes viselkedés: például extrém szexualitás, szerencsejáték.
A mánia jelei lehetnek a száguldozó gondolatok és a nagyfokú nyugtalanság Forrás: Thinkstock

A depresszió 7 gyakori jele

  1. hosszú ideig tartó szomorúság, reménytelenség érzete,
  2. visszavonulás a család és a barátok köréből, érdektelenség a szeretett személyek iránt,
  3. markáns étvágycsökkenés vagy fokozódó étvágy,
  4. folyamatos kimerültség, erőtlenség,
  5. lassú beszéd,
  6. problémák a memória, a koncentráció és a döntéshozatal terén,
  7. halál vagy öngyilkosság körüli gondolatok.

Egyszer fent, máskor lent - a szó legszorosabb értelmében

"Nagyon nehéz lehet mozogni. Én hajlamos vagyok 10-12 órákat is aludni, mégis fáradt vagyok" - Erik

"Én a bipolaritásomat üdítőnek, sötétnek és fájdalmasnak érzem. De van ám pozitívuma is, mert kreativitás, eufória és energia is tartozik a mániás depressziómhoz. Sokáig fel sem tűnt, hogy ez már mánia" - Melissa

"Mindenki önbecsülése hullámzik, de amikor az egyik pillanatban a legjobbnak érzed magad, olyannak, aki nem hozhat rossz döntést, aztán a következő pillanatban pedig reményvesztettnek, aki csak ostorozza magát, akkor vélhetőleg bipoláris zavarban szenvedsz" - Sue

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.