„A hírességekkel másképp kell bánni" – exkluzív interjú Marisa Peerrel

pszichológus terapeuta interjú Marisa Peer corleonis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Motivációs előadó, hipnoterapeuta, viselkedéskutató és jó pár bestseller írónője – ez mind Marisa Peer egy személyben. A Tatler magazin nemrég Nagy-Britannia legjobb terapeutájának választotta meg. Nem véletlenül: több évtizednyi tapasztalata, könyvei és híresebbnél híresebb páciensei mind őt és szakmai hozzáértését igazolják. Íme, a Life.hu exkluzív interjúja a világ legismertebb terapeutájával.

Sokan úgy gondolják, hogy életének talán egyik legizgalmasabb időszaka lehetett, amikor híres, gazdag emberek terapeutájaként dolgozott. Habár tudvalevő, hogy a titoktartás miatt nem említhet konkrét neveket, arra azonban valószínűleg nem terjed ki ez a kötelezettség, hogy elmondja: milyen rangúakkal és foglalkozásúakkal dolgozott együtt? Másképpen kell-e bánni velük, vagy ugyanúgy kezelte őket, mint bárki mást?

Voltak köztük rocksztárok, férfi és női filmsztárok, királyi sarjak, olimpikonok, szupermodellek és nagy, nemzetközi vállalatok cégvezetői is. És bizony, egy kicsit másképpen kell velük bánni. Némelyikük testőrökkel vagy épp egy egész kísérettel érkezett meg hozzám, így ők valóban másfajta kezelésben részesülnek.

Bár a képernyőn és a mindennapi életük során kívülről nézve sugárzik róluk az önbizalom, belül sokszor nagyon törékenyek és sebezhetőek.

A terápiás kezelésük ugyanolyan, mint bárki másé Forrás: marisapeer.com

Éppen ezért rendkívül fontos számukra az a biztonság és bizonyosság, hogy az, amit megosztanak velem, nem kerül a nyilvánosság elé. A titoktartási kötelezettség tehát kiemelkedően nagy szerepet kap az ő esetükben. A terápiás kezelésük ugyanolyan, mint bárki másé – ám az előkészületek valóban egy kicsit különböznek.

Egy átlagembernek nehéz elképzelni, mégis milyen problémával küzdhet egy híres és gazdag ember, akinek mindene megvan. Más gondja van egy királyi sarjnak vagy egy sztárnak, mint a többi embernek?

Mindannyian ugyanazokkal a problémákkal küzdünk. Nem érezzük magunkat elég jónak, elég okosnak, elég szépnek, elég gazdagnak, elég érdekesnek. Tévhit, hogy a hírnév tönkreteszi az embert. Az én tapasztalatom az, hogy a lelkileg sérültek azért vonzódnak annyira a hírnévhez, mert azt gondolják, hogy az ismertség teszi majd őket szerethetővé. A gondot az jelenti, amikor hihetetlenül magasra jutnak, és híresek lesznek, miközben ugyanannak az embernek érzik magukat, és nem tudják, innen hogyan tovább. Nem tudják, hogy mások önmagukért szeretik őket, vagy azért, mert híresek és gazdagok. Egy olyan világban élnek, ahol nincsenek valódi értékek, és nem létezik számukra olyan, hogy magánélet, hiszen minden problémájukról tud mindenki mindent. Mindannyiuknak vannak gondjai, a hírességeknek további problémát jelent, hogy esetükben egy egész világ figyelemmel kíséri, amint éppen összeomlanak. Ez csak még egy további dolog, amivel meg kell küzdeniük.

Nem sok együttérzésre számíthatnak egy olyan világtól, ahol azt gondolják, hogy a gazdagoknak és szépeknek nincsen problémájuk.

A média folyamatosan olyan emberek életét közvetíti nekünk, akikről azt gondolhatjuk, hogy tökéletesek Forrás: marisapeer.com

Sok szó esett itt az önbizalomról, illetve annak hiányáról. Mit gondol, miért vannak manapság olyan sokan azok, akik egyáltalán nem mernek, vagy nem tudnak bízni önmagukban?

A média folyamatosan olyan emberek életét közvetíti nekünk, akikről azt gondolhatjuk, hogy tökéletesek. A Facebook, a Snapchat, a Twitter és az Instagram is tele van olyanokkal, akik ezeken a platformokon mutatják meg a tökéletes családi életüket, a tökéletes testüket és a tökéletes partnerüket. A magazinok is ugyanolyan hibásak ebben, mi több, még az olyan szórakoztatónak szánt sorozatok is, mint a Jóbarátok, ahol egy pincérnő megengedheti magának, hogy egy Central Park-közeli lakásban éljen, és mindig makulátlanul és tökéletesen nézzen ki. Ez csak tovább mélyíti bennünk a meggyőződést, hogy a mi életünk nem olyan jó, mint másoké. Számos olyan kutatás készült már a világon, amelyek bebizonyították, hogy a kábeltévé megjelenésével és terjedésével, illetve

az olyan műsorok megjelenésével, mint a Baywatch egyenes arányban nőtt a táplálkozási zavarok gyakorisága és testtel kapcsolatos elégedetlenség is.

Ön szerint mi akadályozza meg az embereket abban, hogy önbizalommal telve tekintsünk a világra? Hol gyökerezik ez az általános önbizalomhiány, amely a statisztikák szerint is egyre több és több embert érint?

Igen, van ez a fajta általános elégedetlenségérzet mindazzal kapcsolatban, ami körülvesz bennünket. Sajnos ez nagyon korán, már gyermekkorban elkezdődik. A gyerekek egymás között vetélkednek abban, hogy kinek van meg a legújabb márkás cipő, ki mit hozott és milyen uzsonnásdobozban az iskolába. A tizenkét éves gyerekek a legújabb telefon vagy táblagép után áhítoznak. Megfelelő címkék nélkül hiányosnak, alkalmatlannak érezzük magunkat, ami óriási szégyen, hiszen

nem a tárgyak teszik boldoggá az embereket, hanem a kapcsolataik más emberekkel.

Arra törekszünk, hogy tökéletesek legyünk, miközben ez semmilyen boldogságot nem okoz Forrás: Northfoto

Az önbizalmunk egyenes arányban csökken azzal, ahogyan az értékeink is változnak. Az igazi probléma az, hogy azok az emberek, akik mindenáron tökéletesek akarnak lenni, a legboldogtalanabbak a világon, mert bár a média az ellentétével kábítja őket, ám a tökéletesség valójában egy elérhetetlen állapot. Mi mindannyian arra törekszünk, hogy tökéletesek legyünk, miközben ez semmilyen boldogságot nem okoz, sőt, valójában csak boldogtalanná tesz bennünket.

Mit tanácsolna első lépésként azoknak az embereknek, akik változtatni szeretnének az életükön?

A megbecsülés azt jelenti, mennyire szereted önmagadat. Mindennap fókuszálj arra, ami jó és szerethető benned. A legfontosabb, hogy szeresd magad. Semmi más nem számít. Ha igazán jóban vagy magaddal, mások is eszerint fognak kezelni téged. Önmagad szeretete a kulcs mindenhez.

Mindez nagyon egyszerű: dicsérd meg magad apró dolgokért, légy kedves önmagaddal szemben is, és ismételd el mindennap, hogy elég jó vagy.

Írd rá a tükörre, ragaszd a hűtődre.

Személyes találkozás Marisa Peerrel (2017. 04. 01. Papp László Budapest Sportaréna)

Ha személyesen is szeretnél találkozni Marisa Peerrel, akkor 2017. április 01-jén látogass el a Wake-Up! Day-re, 2017 legnagyobb motivációs/transzformációs rendezvényére, ahol Marisa Peer mellett olyan világhírű coachok/trénerek lépnek színpadra, mint A Titok című film sztárja, Lisa Nichols, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és mások. A világszinten egyedülálló, rendkívül tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt prémiumminőségű kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek.

A rendezvényre jegyet itt rendelhetsz.

Új év, új élet: 5 film az újrakezdésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20170102-motivalo-filmek-az-ujrakezdesrol.htmlIsmét véget ért egy év, és valószínűleg ismét sokak száját hagyta el valamilyen újévi fogadalom, hogy idén valamit – avagy mindent – egészen másképp csinálnak majd. Ha változtatnál, kezdd el még ma! Íme, öt film, amelyek biztosan motiváló erővel hatnak majd rád. Dr. LifeOrigoNem biztonságos a Kim Kardashian által is szedett reggeli rosszullétek elleni pirula?http://www.life.hu/drlife/20170109-kim-kardashian-altal-reklamozott-terhessegi-rosszulletek-elleni-gyogyszer-nem-biztonsagos.htmlÁll a bál a popókirálynő által is reklámozott, terhességi rosszullétekre szedett gyógyszer, az úgynevezett Diclegis körül: egy nemrég készült vizsgálat során ugyanis nem csupán kétségbe vonták a tabletta hatékonyságát, hanem még ártalmasnak is nevezték, lévén, hogy növeli a szülési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Dr. Life--Egy csúnya, rossz szokás, amely akár meg is betegíthet: így szokj le a körömrágásrólhttp://www.life.hu/drlife/20170111-a-koromragas-lelki-okai-es-leszokas.htmlA körömrágás nem csupán esztétikai kérdés, hanem sokszor egy-egy komoly, megoldásra váró lelki baj jele is lehet, amely ráadásul fertőzést, gyulladást és más egyéb kellemetlenségeket is okozhat azoknál, akik rendszeresen művelik. A Life.hu pszichológus szakértővel járt utána a lehetséges okoknak, és ad tanácsot az abbahagyásához. Dr. LifeThinkstock5 fontos egészségügyi történés 2016-bólhttp://www.life.hu/drlife/20170105-fontos-egeszseguggyel-kapcsolatos-tortenesek-2016-bol.htmlEgy globális vészhelyzet, egy nagylelkű felajánlás és egy középkori kórokozó túlélése – az elmúlt év egyaránt bővelkedett jó és rossz egészségüggyel kapcsolatos történésben, amelyek hol megmelengették a szívünket, hol elborzasztottak bennünket. Most összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Dr. LifeAFPFontos az egészséged? Akkor ezekre a szűrésekre jelentkezz be minél hamarabbhttp://www.life.hu/drlife/20170105-ezekre-a-szurovizsgalatokra-kell-minden-evben-eljarnod.htmlA szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bizonyos időközönként megismételt orvosi látogatások során számos betegségre fény derülhet még időben, ezzel pedig még eredményesebben lehet őket gyógyítani és kezelni. Ezekre a vizsgálatokra jelentkezz be minél hamarabb! Dr. LifeThinkstockÍgy lesz 2017 életed legjobb évehttp://www.life.hu/drlife/20170103-apro-valtoztatasok-amelyek-jobba-teszik-a-2017-es-evet.htmlHangzatos fogadalmak helyett sokszor elegendő csupán néhány apróbb változtatás, hogy jobbá tedd a mindennapjaidat. Most összegyűjtöttük ezeket. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.