pszichológus terápia film pszichoterápia pszichológia filmvászon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mégis milyen problémákkal járnak az emberek pszichológushoz? Mi történik egy ilyen kezelés során? És milyen bonyodalmak adódhatnak a terapeuta és a páciens kapcsolatából? Íme, hat film, amelyek nem csupán kikapcsolnak és szórakoztatnak, hanem mindeközben egy pszichológus munkájába és mindennapjaiba is bepillantást nyerhetsz.

Terápia

Az izraeli sikersorozat itthoni adaptációja nem csupán a Mácsai Pál által alakított pszichológus mindennapjaiba, problémáiba és azok megoldásaiba avatja be a nézőt, hanem abba is, hogy hogyan zajlik egy pszichoterápiás kezelés, és mi is történik a terapeuta és a páciense között.

A sorozat főszereplője, András a legkülönfélébb emberekkel és élettörténetekkel találkozik, és miközben minden erejével azon van, hogy a hozzá fordulókon segítsen, ő maga is támogatásra szorul. Vigyázat, függőséget okozhat!

Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Kay és Arnold hű társai egymásnak, 30 éve tartó házasságuk azonban finoman szólva is kihűlt: külön szobában alszanak, és tulajdonképpen semmilyen fizikai kontaktus nincs közöttük.

Kay azonban nem hagyja annyiban: amikor tudomást szerez arról, hogy Great Hope Springs nevű kisvárosban praktizál egy elismert és híres párterapeuta, megpróbálja rábeszélni a férjét, hogy utazzanak oda, és tegyék végre rendbe a házasságukat. A film erről szól, illetve kettejük közös utazását mutatja be.

Fifti-fifti

A film középpontjában nem maga a pszichológia vagy a terapeuta áll, a cselekmény és a dráma szempontjából mégis lényeges szerephez jut a főszereplő és pszichológusa viszonya.

A Joseph Gordon-Lewitt által megformált Adamet agyrákkal diagnosztizálják, orvosa szerint ötven százalék esélye van arra, hogy meggyógyul (vagy nem). A fiatal férfit a kezelések és barátnőjével történt szakítása után egy csinos, ám nulla tapasztalattal rendelkező doktorandusz pszichológushoz irányítják – akivel később sajátos viszonya alakul ki.

Első a szerelem

Rafi 37 évesen, válása után keresi fel a pszichológusnőt, dr. Lisa Metzgert, aki arra biztatja a magára maradt fényképész-producert, hogy ismerkedjen, és bátran kössön új ismertségeket. Mindezek után semmi meglepő nincs abban, hogy Rafi nem sokkal később arról számol be terapeutájának, hogy ismét szerelmes – ám az csak később derül ki, hogy választottja nem más, mint a pszichológus 23 éves fia, David.

Csak egy kis pánik

Mit tehet egy maffiavezér, ha kiborul, nem tud aludni, és állandóan a sírás kerülgeti? Ugyanazt, mint bármelyik földi halandó: felkeres egy szakértőt, jelen esetben a halk szavú pszichológust. Bár ebből a helyzetből minden normális ember menekülne, a terapeuta jól tudja, kivel áll szemben, ezért rábólint, hogy segít a szorongással és gátlásokkal küzdő maffiafőnökön.

Good Will Hunting

Hiába a tehetség, ha nem gondozzák. A húszéves Will Hunting iszik, balhézik, nem leli a helyét, mindeközben a legnevesebb professzorokat megszégyenítő matematikatudással oldja meg a legbonyolultabb feladatokat, és szóról szóra fel tudja idézni a leghomályosabb történelmi utalásokat.

A tehetséges, ám folyamatosan bajba keveredő Will Huntingot kézről kézre adják a pszichológusok, míg végül a kiábrándult egyetemi professzorból lett terapeuta, Sean Maguire vállalja el. Kettejük kapcsolata nem csupán a fiatal fiúra, hanem magára a pszichológusra is hatást gyakorol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.