Elhúzódó köhögés: mit jelezhet?

Forrás: Thinkstock -
betegség köhögés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg, téli időszakban nem nehéz összeszedni valamilyen légúti megbetegedést, nem is beszélve az ilyenkor tomboló influenzajárványról. A bakteriális vagy vírusos eredetű gyulladások okozhatnak köhögést, ám a szűnni nem akaró krákogás mögött egészen más okok is állhatnak. 

Asztma

Ne gondold, hogy az asztma csak gyerekkorban alakulhat ki! Igaz, hogy míg a gyermekkorban szerzett asztmának jellemzően köze lehet valamilyen allergiához, addig a felnőttkorira ez már nem igaz.

A felnőttkori asztma ráadásul súlyosabban jelentkezik,

és betegenként eltérhet, milyen gyakorissággal fordulnak elő a különféle rohamok, amelyek főként éjszaka és kora reggel a legjellemzőbbek. Asztmás betegeknél először légszomj, majd száraz köhögés jelentkezik, továbbá jellemző, hogy a kiváltó ok mögött mindig valamilyen külső tényező áll, például a dohányfüst, vagy a hideg levegő.

A szüleink miatt leszünk asztmásak?

Mivel az utóbbi évtizedekben az asztma is felzárkózott a népbetegségek sorába, okkal merül fel bennünk a kérdés, mégis mi okozza ezt a krónikus betegséget. A válasz már jó ideje megosztja a szakértők táborát: vannak, akik fiziológiai okokat, mások inkább pszichés faktorokat sejtenek a hátterében. Most utánajártunk, mivel érvelnek az utóbbi tábor tagjai – kattints ide a cikkért!

Reflux

Bár nem a légutakat érintő megbetegedések közé tartozik, a reflux is okozhat krónikus köhögést. Mindezért a rosszul záródó gyomorszáj okolható, mert a gyomorból sav csorog a nyelőcsőbe, ez ingerelheti és késztetheti köhögésre a beteget.

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Légúti fertőzés és krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében alakulhat ki a nem túl szépen hangzó hátsó garatfali csorgás. Ekkor az orrváladék a garat felé távozik, ami köhögésre ingerli a beteget.

Az orrváladék a garat felé távozik, ami köhögésre ingerli a beteget Forrás: Thinkstock

Ilyen esetben csak a kiváltó ok, vagyis az alapbetegség megszüntetésével lehet kezelni a problémát. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás segíthet kizárni az orrpolipot, az orrsövényferdülést és az allergiás náthát.

Stressz

A mindennapok során sokszor te is sokszor találhatod magad stresszes helyzetekben. Ekkor jelentkezhetnek az olyan tünetek, mint a szapora szívverés, a nehézlégzés, illetve a száraz torok, ami mellé gyakran társul torokkaparás és köhögés is. Elhúzódó köhögés esetén tehát érdemes megvizsgálni, mikor jelentkezik a panasz.

Ha a probléma visszatérő, és a munkahelyi környezet a stressz kiváltó oka, akkor a köhögés a hétvégéken vagy a szabadság ideje alatt enyhül. Ha szervi elváltozást nem találtak, és kizártak minden egyéb köhögést kiváltó lehetőséget, érdemes felkeresni egy pszichológust. Ő segíthet a különféle stresszoldó technikák elsajátításában.

Oldható a stressz szexszel?

A stressz akkor válik ártalmassá, ha tartósan fennáll, állandó nyomás alatt tart, és meghaladja a szervezet megküzdési képességét. Néhány egyszerű, ám hatékony módszerrel azonban bárki könnyen elejét veheti a negatív stressz romboló hatásainak. A Life.hu cikkéért kattints ide!

CODP

Ez a négy betű a krónikus obstruktív légúti betegségeket jelöli, ide tartozik többek között a krónikus hörgőgyulladás és a tüdőtágulat is. Ilyenkor a légutak és a zsákocskák folyamatos gyulladásban vannak, ami miatt a tüdő váladéktermelése kórossá válik, ez pedig köhögésre ingerli a beteget.

CODP leginkább dohányosoknál alakul ki Forrás: Thinkstock

Az ok általában a dohányzás: a CODP-s betegek 80–90%-a dohányos.

A CODP-t gyógyítani nem lehet, kezelni azonban igen - ehhez azonban szükséges a cigarettáról azonnal és teljes mértékben leszokni.

Valóban csak az étrenden múlik a rák?http://www.life.hu/drlife/20170117-ime-a-gyogyulast-igero-rakellenes-etrendekrol-az-igazsag.htmlAz internet a lehetőségek tárháza: az itt fellelhető írások nagy része soha nem hallott gyógymódokat kínál az egyszerű ember számára is, amelyek mielőbbi felépülést és egészséget ígérnek azoknak, akik bármire képesek lennének azért, hogy megmentsék a maguk vagy szerettük életét. A nagy gond mindezzel az, ha a beteg elhiszi, hogy csakis ez, jelen esetben az étrend segíthet, az orvosi utasításokat és javallatokat pedig figyelmen kívül hagyja. Dr. LifeAFPA bőrkanapén túl: terápiás kezelések a filmvásznonhttp://www.life.hu/drlife/20170117-pszichologiai-kezelesek-a-filmvasznon.htmlMégis milyen problémákkal járnak az emberek pszichológushoz? Mi történik egy ilyen kezelés során? És milyen bonyodalmak adódhatnak a terapeuta és a páciens kapcsolatából? Íme, hat film, amelyek nem csupán kikapcsolnak és szórakoztatnak, hanem mindeközben egy pszichológus munkájába és mindennapjaiba is bepillantást nyerhetsz. Dr. Life--Az alulműködő pajzsmirigy is okozhat súlygyarapodásthttp://www.life.hu/drlife/20170111-a-pajzsmirigy-alulmukodese-okozhat-sulygyarapodast.htmlFáradtság, levertség, súlytöbblet, amitől sehogy sem tudsz megszabadulni – ezek mind előjelei lehetnek egy igen komoly megbetegedésnek. Dr. Life--Csak hétvégén van időd a testmozgásra? Így is sokat tehetsz magadérthttp://www.life.hu/drlife/20170112-mar-a-heti-egyszeri-vagy-ketszeri-sport-is-ugyanolyan-jo-hatassal-van-az-egeszsegre.htmlNehezedre esik időt szakítani az edzésre a rohanó hétköznapokban? Egy friss kutatás szerint mindezzel egyáltalán nincs probléma, hiszen már egy heti egy vagy két alkalommal űzött kiadós mozgásforma is ugyanolyan hatásos lehet. Dr. LifeThinkstockFontos az egészséged? Akkor ezekre a szűrésekre jelentkezz be minél hamarabbhttp://www.life.hu/drlife/20170105-ezekre-a-szurovizsgalatokra-kell-minden-evben-eljarnod.htmlA szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bizonyos időközönként megismételt orvosi látogatások során számos betegségre fény derülhet még időben, ezzel pedig még eredményesebben lehet őket gyógyítani és kezelni. Ezekre a vizsgálatokra jelentkezz be minél hamarabb! Dr. LifeThinkstock5 fontos egészségügyi történés 2016-bólhttp://www.life.hu/drlife/20170105-fontos-egeszseguggyel-kapcsolatos-tortenesek-2016-bol.htmlEgy globális vészhelyzet, egy nagylelkű felajánlás és egy középkori kórokozó túlélése – az elmúlt év egyaránt bővelkedett jó és rossz egészségüggyel kapcsolatos történésben, amelyek hol megmelengették a szívünket, hol elborzasztottak bennünket. Most összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Dr. LifeAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.