Tanulj nagyanyáinktól! Házi praktikák megfázás ellen

Forrás: Thinkstock -
tanács nátha megfázás házi praktika tipp baktérium2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy rosszul megválasztott öltözék, egy gyengébb immunrendszer vagy egy otthon felejtett sál – ennyi elég is ahhoz, hogy legyűrjön a megfázás. Akár megelőznéd, akár az elején jársz, vagy már nagyon is benne vagy, mindenképp érdemes megfogadnod nagyanyáink tanácsait, és természetes módszerekkel felvenni a harcot a bacik ellen.

Gyömbértea, te csodás!

Pikáns íze miatt megoszlanak a vélemények a gyömbérteáról, a szervezetre gyakorolt pozitív hatása azonban vitathatatlan, ráadásul nagyon kedvező áron szerezheted be. Tarts otthon mindig belőle! Megfázás esetén vágj le egy kicsi, nagyjából 2 centis darabot a gyökérből, forrázd le 2,5-3 deci vízzel, majd hagyd állni 20 percig.

Gyömbértea Forrás: Thinkstock

Ha szeretnéd, felturbózhatod mézzel és citrommal a jobb eredmény és az íz kedvéért, majd kortyolgasd el. Arra figyelj, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott gyömbér irritálhatja a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját!

A baciölő fokhagyma

Pirítóson, mézzel, leforrázva teaként vagy a legelvetemültebbek akár magában is fogyaszthatják a fokhagymát, ami híresen nagy ellensége a náthának.

Hatását legfőbb hatóanyagának, a komoly antibakteriális hatással bíró allicinnak köszönheti,

ami az emésztés során keletkezik a növényben található alliin nevű anyagból.

Kellemetlen szag ide vagy oda, ez ne akadályozzon meg a fokhagymázásban – mindezek ellen itt adtunk korábban néhány jó tanácsot.

Egyszerű, de hatásos: inhalálj!

A nátha és az ezzel járó légúti nyavalyák ellen a legjobb módszer az inhalálás. Forralj fel 1-1,5 liter vizet, tegyél a fejedre egy törülközőt, és próbálj meg legalább 15 percig nyugton maradni alatta!

Hogy még eredményesebb legyél, spékeld meg a felforralt vizet gyógynövényekkel, például a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kamillával vagy a fertőtlenítő eukaliptusszal, amelynek illóolaja enyhíti a köhögést és a torokfájást is. A tisztább légutakért szórj a vízbe tengeri sót, ami ráadásul csökkenti a vírusok és baktériumok átadását is.

Inhalálj ! Forrás: Thinkstock

Sok folyadékot, de csak forrón!

Közhely, de szinte valamennyi orvosi rendelőben elhangzik: nátha és meghűlés esetén fokozni kell a folyadékbevitelt, és erre ilyenkor a legjobb megoldás a sok-sok meleg tea. Azonfelül, hogy hidratálod a szervezeted,

a bőséges folyadékbevitel nyugtató hatással van a nyálkahártyákra, és segít a váladékozás beindításában

– ami pedig elengedhetetlen a gyorsabb gyógyuláshoz.

Ha pedig már a füleden jön ki a rengeteg tea, érdemes megpróbálkoznod a különféle finom levesekkel. Ezekre itt találsz néhány finom és nagyon egészséges tippet.

Nincs mese, ezt ki kell pihenned

Nem csupán a saját érdekedben érdemes ilyenkor néhány napra kényszerpihenőt tartanod, hanem a munkatársaid és mások miatt is, hogy ne add át nekik a betegséged. Ráadásul így nyugodtan tudsz pihenni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy erőre kapjon az immunrendszered, és minél hamarabb meggyógyulj.

Pihend ki ! Forrás: Thinkstock

Mindezeken túl egyébként sem leszel túl jó társaság a köhögéseddel, a tüsszögéseddel és a belőled áradó fokhagymaszaggal. Így akár néhány nap alatt jelentős javulást érhetsz el, míg pihenés nélkül akár heteken át küzdhetsz a nátha és a meghűlés kellemetlen tüneteivel.

Bár a házi praktikák sokat segíthetnek a meghűlés és a nátha tüneteinek enyhítésében, a szövődmények elkerülése végett érdemes felkeresned a háziorvosodat is!

Az egyszerű náthától az életveszélyes betegségig

A legtöbb esetben nem szükséges rögtön orvoshoz szaladnod egy kisebb megfázás esetén, és gond nélkül ki is gyógyulsz belőle, ám ha nem pihened ki magad, és nem kezeled megfelelően a tüneteket, olyan szövődményes betegséget is kaphatsz, ami újabb hetekre ágyba kényszerít. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.