fog- és szájhigiéné fogfehérítés házi praktika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki számára fontos, hogy ragyogó mosolya legyen. A fehérebb fogakért már számos házi praktikát is kipróbálhatunk, de csak óvatosan: néhány ezek közül többet árt, mint használ. 

Sokan nem bíznak a mesterséges fehérítő eljárásokban, esetleg az árakat sokallják, ennek ellenére mégiscsak szeretnének vakító fogsort látni a tükörbe nézve. Léteznek olyan természetes anyagok, amelyekkel házilag is javíthatjuk a fogaink árnyalatát, de jól meg kell gondolni, melyiket választjuk, ugyanis némelyik akár súlyosan károsíthatja a fogzománcot.

Mitől sárgulhatnak meg a fogaink?

Az az általános tévhit terjeng, hogy a fogak fehérségéből következtetni lehet az egészségi állapotra is. Ez azonban nem igaz:

nagyon sok ember rendkívüli módon odafigyel a szájhigiénére, mégis sárgák a fogaik.

Miért? Ez alkati kérdés is. Függ a nyál összetételétől, illetve attól is, hogy fogainknak milyen a természetes színük.

Nem minden egészséges alapanyag tesz jót a fogainknak Forrás: Thinkstock

Mindezeken túl nagy szerepet játszik a fogzománc vastagsága is, amely egyénenként eltérő lehet. Minél vastagabb a fogzománc, annál kevéssé látszik át a fog belső része, vagyis a dentin sárgás árnyalata. Időseknél ezért nehezebb megtartani a fehérséget, ugyanis nekik már vékonyodik a fogukat borító zománcréteg vastagsága.

Vannak olyan ételek és italok, amelyek nagyban hozzájárulnak a fogaink sárgulásához. Ilyen például a kávé, a vörösbor és a tea is. A fogunk felszíne apró, láthatatlan lyukakkal van ellátva, úgynevezett porózus felszínnel rendelkezik. Ezeken a kis lyukakon a folyadékok könnyedén átcsorognak, ezért változtathatják meg a sötétek a fogaink színét.

Előzd meg!

A kávét és a teát fogyaszthatjuk tejjel, ugyanis ennek köszönhetően világosítjuk a színűket, tehát nem lesz olyan látványos az eltérés. Lecserélhetjük a fekete teát zöldre, aminek nem csak esztétikai, hanem számos pozitív egészségügyi hatása is lehet. Sokat javíthat a helyzeten,

ha a sötét italok fogyasztása után egy nagy pohár vízzel alaposan kiöblítjük a szánkat.

Kávé vagy fekete tea helyett igyál inkább zöld teát Forrás: Thinkstock

Sztárok, akiknek ijesztő a mosolyuk

A hollywoodi sztárok egyik közös ismertetőjele a tökéletes, vakítóan fehér fogsor. A ragyogó sztármosolyok annyira hasonlítanak egymásra, hogy joggal feltételezhetjük, szó sincs genetikáról. Néhányan azonban durván túlzásba vitték a fogsoruk tökélesítését. Íme a részletek.

Természetesen rendelkezésünkre áll rengeteg fogfehérítő eljárás, amivel kikerülhetjük az italfogyasztási szokásunk megváltoztatását. Már léteznek erre szakosodott üzletek is, ahol profi módon világosíttathatjuk fogsorunkat. sokan azonban félnek az ehhez hasonló mesterséges eljárásoktól, így ők inkább a természetes alapanyagok hívei.

Mit szabad és mit nem? A leggyakoribb tények és tévhitek

  • Eper

Elméletileg, ha egy érett epret összepépesítünk, beledörzsöljük a fogkefénket, és azzal mossuk át a fogainkat heti rendszerességgel, akkor látványos változást tapasztalhatunk.

A módszer valóban működik:

az eper minimális mennyiségben tartalmaz citromsavat, ami nem tesz jót a zománcnak, ám az igazán érett eperben sokkal inkább van jelen almasav, amely a zománcot nem károsítja, cserébe felveszi a kesztyűt az elszíneződött fogakkal szemben.

Az érett eper almasavat tartalmaz, ami valóban fehéríti az elszíneződött fogakat Forrás: Thinkstock
  • Almaecet

Bizonyos állítások szerint egy 1:2 arányban ( almaecet + víz) hígítva alkalmas mindennapi öblögetésre, ezzel fehérítve a mosolyunkat.

Ez azonban nem igaz.

Az almaecetben nagyobb mennyiségben van sav, mint az eperben, ez pedig ártalmas a fogzománcra nézve. Ugyan számos pozitív élettani hatással bír az almaecet, ugyanis a hasnyálmirigy váladékával elegyedve már lúgossá válik, de a szájban még savas kémhatású.

  • Kókuszolaj

Tévhit, hogy ha kókusz-, olíva- vagy szezámmagolajat kenünk az ínyünkre és a fogainkra, majd rajta hagyjuk nagyjából 15 percig, azzal táplálni tudjuk az érintett területeket. Ez idő alatt az olaj rátapad a sejtmembránok közé szorult baktériumokra, és az öblítés alkalmával magával ragadja őket.

Ám nem szabad mindennek bedőlni, ami hangzatos.

Semmilyen szakleírás nem bizonyítja, hogy az olajok baktericid hatással rendelkeznének.

A kókuszolaj a szépség és az egészség őre, de sosem lesz baktériumölő tulajdonsága Forrás: Thinsktock
  • Citrom

Általánosan elterjedt nézet, hogy sokat segít a fogunk fehérségén, ha citrom gerezddel dörzsöljük a fogainkat, esetleg frissen facsart citromleves vízzel öblögetünk. Üdítően hat a leheletünkre, és a legmakacsabb lerakódásokat is eltávolítja.

Ez azonban nem így van.

Az tény, hogy finom illata van, és az is, hogy mivel a citromsav egy erős sav, ezért számos kórokozót elpusztít, de ezzel együtt a fogzománcunkat is roncsolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.