Utálta, hogy menstruál, ezért véget vetett neki

Forrás: Thinkstock -
menstruáció napidoktor fogamzásgátlás menzesz fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folyamatos fogamzásgátlás – így hívják azt a módszert, amellyel akár egy teljes évre megszüntethetővé válik a menstruáció, vele együtt pedig az ilyenkor jelentkező kellemetlenségek is. De ki lehet-e játszani így a női szervezetet anélkül, hogy kárt okoznánk benne?

Karen Manser utálta a menstruációját. Ahogy néhány évvel ezelőtt fogalmazott:

szörnyű volt, egy szerencsétlennek érezte magát, és csak összekuporodva tudott feküdni az ágyán

a havivérzése miatt. Karen drasztikus döntésre szánta el magát, egyszerűen véget vetett a menstruációjának. 44 évesen immár 10 éve nem jött meg neki.

A folyamatos fogamzásgátlással megszüntethető a menstruáció Forrás: Thinkstock

A tabletták, amelyek elnyújtják a ciklust

Karen mindehhez egy progeszteronszármazékot (medroxiprogeszteron-acetátot) használt, amely egy injekciós hormonális fogamzásgátló. Később pedig nőgyógyásza beleegyezésével elkezdte szedni a fogamzásgátló tablettákat a menzesz elkerülése érdekében.

Az alább leírt módszert gyakran alkalmazták már az orvosok az elmúlt évtizedekben, a nagy áttörés azonban 2003-ban történt: ekkor a Barr Pharmaceuticals nevű cég forgalomba hozta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság engedélyével a nyújtott ciklusú fogamzásgátló tablettáját (hatóanyaga: levonorgestrel, etinilösztradiol),

amelyet úgy terveztek, hogy szedésével a nők csupán négyszer fognak menstruálni egy évben.

Ennek továbbgondolása a Wyaeth nevű gyógyszergyártó vállalat ösztrogén és progeszteron hatóanyagú szere, amellyel, amennyiben engedélyezik, egy teljes évre elkerülhetővé válhat a menzesz.

Arról, hogy a módszernek lehetnek-e hosszabb távú következményei, megoszlanak a vélemények. Erről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva.

Tanulj nagyanyáinktól! Házi praktikák megfázás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20170120-hazi-praktikak-megfazas-ellen.htmlEgy rosszul megválasztott öltözék, egy gyengébb immunrendszer vagy egy otthon felejtett sál – ennyi elég is ahhoz, hogy legyűrjön a megfázás. Akár megelőznéd, akár az elején jársz, vagy már nagyon is benne vagy, mindenképp érdemes megfogadnod nagyanyáink tanácsait, és természetes módszerekkel felvenni a harcot a bacik ellen.Dr. LifeThinkstockAmit a sikeres (és boldog) emberek másképp csinálnak – és gondolnakhttp://www.life.hu/drlife/20170124-a-sikeres-es-boldog-emberek-titkai.htmlMi különbözteti meg egymástól a sikeres embereket a kevésbé sikeres társaiktól? Nem a szerencsésebb csillagzat, és nem is a makulátlan külső. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a fontos tulajdonságokat, amelyek nem csupán a vágyott cél eléréséhez szükségesek, hanem a boldogság megéléséhez is. Mert a teljes és örömteli élethez mindkettő szükséges! Dr. LifeThinkstock„Nem teszek mást, mint tolmácsolok önmaga meg önmaga között" – Exkluzív interjú Jeffrey Allennelhttp://www.life.hu/drlife/20170123-jeffrey-allen-energiagyogyasszal-exkluziv-interju.htmlTöbb sikertörténet áll a szoftvermérnökből lett energiagyógyász, Jeffrey Allen mögött, aki immár 10 éve tanítja másoknak, hogyan fordíthatják a javukra a saját energiájukat. Exkluzív interjú az elismert oktatóval, életvezetési tanácsadóval és szerzővel.Dr. LifeOrigoAz alulműködő pajzsmirigy is okozhat súlygyarapodásthttp://www.life.hu/drlife/20170111-a-pajzsmirigy-alulmukodese-okozhat-sulygyarapodast.htmlFáradtság, levertség, súlytöbblet, amitől sehogy sem tudsz megszabadulni – ezek mind előjelei lehetnek egy igen komoly megbetegedésnek. Dr. Life--A bőrkanapén túl: terápiás kezelések a filmvásznonhttp://www.life.hu/drlife/20170117-pszichologiai-kezelesek-a-filmvasznon.htmlMégis milyen problémákkal járnak az emberek pszichológushoz? Mi történik egy ilyen kezelés során? És milyen bonyodalmak adódhatnak a terapeuta és a páciens kapcsolatából? Íme, hat film, amelyek nem csupán kikapcsolnak és szórakoztatnak, hanem mindeközben egy pszichológus munkájába és mindennapjaiba is bepillantást nyerhetsz. Dr. Life--Kossuth Zsuzsanna: a nő, aki megelőzte a saját koráthttp://www.life.hu/drlife/20170113-kossuth-zsuzsanna-kossuth-lajos-huga-az-apolo-hivatas-alapjainak-meghonositoja.htmlViszonylag keveset foglalkozik a történelem Kossuth Lajos húgával, Zsuzsannával. Pedig mind itthon, mind világviszonylatban ő volt az első, aki letette annak a hivatásnak az alapjait, amit ma ápolásnak hívunk. Idén 200 éve, hogy megszületett Kossuth Zsuzsanna. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.