A leggyakoribb tévhitek a teherbeesésről

Forrás: Thinkstock -
fogantatás családtervezés szex napidoktor teherbeesés tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt hiszed, 35 éves korodig nincs miért aggódnod a termékenységed miatt? Eleget sportolsz és helyesen táplálkozol, ennyi simán elég a sikerhez? Tévedsz! Most összegyűjtöttük a leggyakrabban emlegetett mítoszokat. 

Hogy milyen keveset tudunk a szexről és a teherbeesésről, arra jó példa az Amerikai Termékenységi Társulat korábban végzett kérdőíves vizsgálata, amely egészen megdöbbentő eredménnyel zárult.

A felmérés során több mint 12 000 embert kérdeztek meg, akik közül

mindössze egyetlen ember tudott helyesen válaszolni a 15 kérdés mindegyikére.

Hogy mindennek mi lehet az oka, az már egy másik vizsgálat és cikk témája. Mi most itt egybegyűjtöttük a leggyakrabban elhangzó tévhiteket a szexszel és a fogantatással kapcsolatban.

Sok a tévhit a fejekben a fogantatással kapcsolatban Forrás: Thinkstock

Nem elég az ép test

Tévedés azt hinni, hogy azok a nők, akik odafigyelnek magukra, könnyebben teherbe tudnak majd esni, mint azok, akik kevésbé ügyelnek a helyes táplálkozásra és a sportra. A teherbeesés és a szervezet működése ennél jóval összetettebb és bonyolultabb folyamat. Hiába érezzük teljesen egészségesnek magunkat, a fogantatáshoz ennél többre van szükség.

35 év előtt is lehet gond

Tévedés, hogy a 35 éves kor egyfajta határvonalat jelent a teherbeesésnél. Ez a probléma ugyanis kortalan: épp úgy előfordul a fiataloknál, mint a 30 vagy 35 év feletti nőknél, hogy gondot okoz a teherbeesés.

Attól, hogy most éppen nem gondolsz a gyermekvállalásra, a biológiai órád ketyeg,

és azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindenkié jár egyformán!

Nem könnyebb a teherbeesés fiatalabb korban Forrás: Thinkstock

A férfiaknál is lehet termékenységi probléma

A legtöbben hajlamosak a termékenységet női kérdésnek tekinteni, ennél viszont sokkal összetettebb a helyzet. Laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy a sikertelen babaprojekt csupán 40%-ban magyarázható a nő terméketlenségével. Ugyanúgy 40%-ban a másik nemnél jelentkeznek problémák, és a fennmaradó 20%-ban a párok mindkét tagjánál.

Ám nem csupán ezeken múlik a teherbeesés és a termékenység: további érdekességeket a Napidoktor.hu-n olvashatsz ezzel kapcsolatban – kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.