7 kérdés az egészségről: Erős Antónia

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence -
híradós egészség kérdés Erős Antónia cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal az ország kedvenc híradósát, Erős Antóniát faggattuk. 

Lépcső vagy lift?

Mivel hetente kétszer járok edzőterembe, nem probléma, ha elromlik a lift. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány irodája például a hatodik emeleten van, ami a magasföldszint miatt hetedik emelet, oda is simán felszaladok, ha úgy tartja kedvem. Ha mindenki lépcsőzne naponta, akkor sokkal jobbak lennének néhány hónap alatt a vérnyomás- és vércukorértékeik is, és persze éreznék, hogy jobb a közérzetük. Szóval hajrá, lépcsőre fel! (Lefelé nem annyira egészséges a térdeknek.)

Erős Antónia: „Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány irodája például a hatodik emeleten van, ami a magasföldszint miatt hetedik emelet, oda is simán felszaladok, ha úgy tartja kedvem” Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Hogy állsz a diétázással?

A cukorbetegség megköveteli, hogy figyeljünk arra, mikor és mennyit eszünk, és persze az ételek cukortartalma sem mindegy. Több mint húsz év alatt megszoktam, hogy nem eszem hozzáadott cukorral készült ételeket, legfeljebb csak megkóstolom őket. Nem okoz gondot megtippelnem, hogy mennyi szénhidrát van egy adag ételben egy étteremben, így már csak az inzulinadagot kell beállítanom. Mérem a vércukrom, betartom a kezelést. Köznapi értelemben nem diétázom, illetve nem fogyókúrázom, nem is tettem soha, viszont 15 éve rendszeresen mozgok.

Van-e olyan bűnöd, amit olykor-olykor azért megengedsz magadnak?

Nem vagyok édesszájú, de szeretem például a finom kekszeket. Így előfordul, hogy a kávém mellé megeszem egy kekszet akkor is, ha cukros. Alkoholt 25 éves korom óta nem iszom, nem dohányzom, és lustálkodni sajnos nincs időm mióta megszülettek a gyerekek. Ez utóbbi egyébként nem is esik nehezemre. :)

Voltál valaha nagyon beteg, vagy szenvedtél már súlyosabb sérülést?

Kórházban a cukorbetegség kiderülésekor voltam, és akkor, amikor szültem. Szerencsére komolyabb betegségem nem volt, de kisebb baleseteim igen. Legutóbb, öt éve, a könyököm tört el, amikor a babakocsi felborult volna, ha nem kapom el, így viszont a könyököm bánta. Érdekes volt hetekig vállig begipszelt karral csinálni mindent, emelni a gyerekeket, pelenkázni, vagy éppen megszoptatni őket. De valahogy azt is tudtam nevetve végigcsinálni.

Erős Antóniának komolyabb betegsége nem, csak apróbb sérülései voltak Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Volt valaha plasztikai műtéted?

Nem.

Zimány Linda a plasztikai műtéteiről beszélt

A Life.hu sorozatában korábban a gyönyörű modellt is kifaggattuk: kattints ide Zimány Linda válaszaiért!

Mit teszel azért, hogy egészségesebb legyél?

Mindent megeszem, mert szerintem az egészség alapja az, hogy változatosan, sokfélét együnk. Így szinte nincs olyan, amit kihagynék. Húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, így belefér a csülökpörkölt vagy a stifolder is, mert ezeket is szeretem. Hetente kétszer járok edzőterembe, és nincs alkohol, dohányzás. Járok szűrésekre rendszeresen, és persze igyekszem odafigyelni a cukorbetegségem kezelésére is. Vitaminokat is szedek kúraszerűen, és adok a gyerekeknek is.

Szeretnél örökké élni?

Egészségesen igen, de őszintén szólva, ezen nem szoktam gondolkodni. Inkább az izgat, hogy minél több klassz élményt gyűjtsünk együtt a gyerekekkel, mert ezeket nem lehet pótolni semmivel.

„Én vagyok az, aki szúrja magát"

Reznák Róbert 26 éves, mentős, imádja a hivatását, megjárta az El Caminót, szeret utazni – és 1-es típusú cukorbeteg immár ötéves kora óta. Vajon hogyan éli meg mindezt egy fiatal, élettel teli férfi? Hogyan áll hozzá a környezete? Mi az az állapotára irányuló kérdés, amivel ki lehet kergetni a világból? Miért érzi magát mégis erősebbnek bárki másnál? A Life.hu interjúját ide kattintva olvashatod el.
Amit mindig is tudni akartál a menstruációról, de sosem merted megkérdeznihttp://www.life.hu/drlife/20170307-a-menstruaciorol-amiket-sosem-mertel-megkerdezni.htmlHiába nyílt ki a világ, hiába írunk 2017-et, a menstruációról beszélni valamiért még mindig kényes, nem odaillő és zavarba ejtő. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes kérdést vele kapcsolatban, amelyek valószínűleg a te fejedben is megfordultak már, de még soha nem tetted fel őket. Dr. LifeThinkstockBipoláris vagyok, randizni akarok - Ilyen a párkeresés, ha mentális betegséged vanhttp://www.life.hu/drlife/20170308-mentalis-betegen-ilyen-a-parkereses-es-a-parkapcsolat.htmlMeglátni és megszeretni – bár a hollywoodi filmek szerint pontosan így kell(ene) indulnia minden valamirevaló szerelemnek, a valóságban ennél jóval bonyolultabb ismerkedni, randizni és végül boldogan élni, lehetőleg életünk végéig. Különösen, ha az egyik fél, mint jelen esetben a The Guardianon megjelent cikk írója valamilyen mentális zavartól szenved. Emily Reynolds remekül összefoglalja, milyen buktatókkal kell megküzdenie annak, aki bipoláris zavar ide vagy oda, de szeretne párra lelni. Dr. LifeThinkstockLélekfitnesz: Megtanulok nemet mondani!http://www.life.hu/drlife/20170227-megtanulok-nemet-mondani-a-lelekfitnesz-elso-kihivasa.htmlNeked is nehezen megy nemet mondani? Inkább rábólintasz egy-egy kérésre, feladatra vagy meghívásra, semmint összetűzésbe kerülj miatta? A Life.hu Lélekfitnesz kihívásának első hetében a nemet mondásra buzdítunk téged is. Ha kedvet érzel, csatlakozz, és változasd meg az életed egyetlen hét alatt! Dr. Life--Alig 15 év, és nem csonkítják többé a nőket?http://www.life.hu/drlife/20170216-a-noi-nemi-szervek-csonkitasa.htmlÉvek óta napirendi téma a nők körülmetélése, amelyet hiába tiltottak be egyes országokban, mégis nők millióin végzik el ezt a rendkívül fájdalmas beavatkozást. Az Egyesült Nemzetek Szervezete sürgeti a változást.Dr. Life--Sztárok, akik halálos betegséget győztek lehttp://www.life.hu/drlife/20170217-sztarok-akik-halalos-betegseget-gyoztek-le.htmlA hírnév nem óv meg semmitől: a legnagyobb sztárokat is érhetik ugyanolyan csapások, mint bármelyik földi halandót. A Life.hu most összegyűjtött öt hírességet, akiknek sikerült megmenekülniük a halál torkából. Dr. LifeOrigoMegfázás, ami halálos is lehet: minden, amit a járványos hörgőgyulladásról tudni kellhttp://www.life.hu/drlife/20170303-a-jarvanyos-horgogyulladas-betegseg.htmlMagas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladás, amely miatt kiugróan sok kisgyermeket ápolnak a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának intenzív osztályán. A járványos hörgőgyulladás nem egy sima megfázás, és már az első tünetek jelentkezésekor komolyan kell venni. De mire figyeljen a szülő? Erről beszélgettünk Dr. Novák Hunorral. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.