Solange Knowles Ryan Gosling Paris Hilton Justin Bieber figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar Michael Phelps sztár ADHD
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szépek, sikeresek, gazdagok – és ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik korábban nyíltan vállalták betegségüket.

Justin Bieber

Justin Bieber Forrás: AFP/Dimitrios Kambouris

Mi az ADHD?

Az ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) figyelemhiányos hiperaktivitási zavart jelent, ami a figyelem hiányával és hiperaktivitási zavarral együtt járó állapotot jelent. Az ADHD leginkább megfigyelhető tünete a hiperaktivitás, ami már kisgyermekkorban tetten érhető: az érintettek nehezen tudnak kitartóan koncentrálni egy adott feladatra, figyelmük csapongó, gyakran elfelejtenek dolgokat, hatalmas a mozgásigényük, impulzívak. A tünetek kamaszkorban csökkenhetnek, de sokszor a felnőttkorban is megmaradnak a problémák. Gyógyszeres kezeléssel és viselkedésterápiával jól kezelhető.

Paris Hilton

Paris Hilton Forrás: AFP/Valerie Macon

Ryan Gosling

Napjaink kedvenc hollywoodi férfisztárja igyekszik a nyilvánosságtól távol élni magánéletét – az azonban már évekkel korábban kiderült Ryan Goslingról, hogy gyermekkorában olvasási problémákkal küzdött, illetve ADHD-t is diagnosztizáltak nála. Mindezek miatt speciális igényű gyerekekkel tanult együtt.

Ryan Gosling Forrás: AFP/Loic Venance

Solange Knowles

Solange Knowles Forrás: AFP/Jason Merritt

Angelina Jolie: "A szex nem volt elegendő"

Az Egyesült Államokban élők 19%-át érinti valamilyen mentális betegség, a számok azonban itthon is rémisztően magasak: egy tavaly készült felmérés szerint Magyarországon a lakosság 38%-át érinti valamilyen pszichés betegség, amelyből a depresszió a leggyakoribb. A lelki és pszichés problémák a sztárokat sem kímélik: összegyűjtöttünk 5 hírességet, akik megosztották történetüket a világgal, és ezzel segítettek abban, hogy közelebb kerüljön hozzánk a betegségük, illetve leszámoljanak a köréjük épült sztereotípiákkal. Kattints ide a cikkért!

Michael Phelps

Ki gondolta volna, hogy minden idők legsikeresebb olimpikonjára folyamatosan panaszkodtak a tanárai, mert nem tudott huzamosabb ideig egy helyben ülni? Michael Phelpsnél végül a család háziorvosa állapította meg az ADHD-t, ami miatt 9 éves korától gyógyszert kellett szednie.

Az úszócsillag egy interjújában elmondta: míg a többi társa délben ebédelt, addig neki az iskolanővérhez kellett mennie a gyógyszeréért. Végül 2 év után abbahagyta a szedését. Itt jött képbe az úszás, ami sokat segített neki a figyelmének összpontosításában és a felesleges energiái levezetésében.

Michael Phelps Forrás: AFP/Andrew Yates

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.