Valóban ártalmatlanok a homeopátiás készítmények?

Forrás: Thinkstock -
homeopátia gyógyszer készítmény szer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tíz gyerek meghalt, körülbelül 400 pedig rosszullétről számolt be néhány hónappal ezelőtt – közölte akkor az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Az ügyben vizsgálatot indítottak, az ok hátterében pedig egy fogzást könnyítő homeopátiás szert sejtenek. Habár a készítmény gyártásával leálltak, mégis felmerül a kérdés: miért okozhat halált egy olyan szer, amely a homeopátia elvei szerint készült, így semmilyen mellékhatása nem kéne, hogy legyen?

Mi is a homeopátia?

A homeopátia vagy hasonszenvi gyógymód alternatív gyógymódot jelent, amelynek alapjait Samuel Hahnemann német orvos írta le először a 18. század végén. Kiindulópontja szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki – vagyis a hasonló gyógyítja a hasonlót.. A homeopátiás szerek előállítása sorozatos hígítással, illetve az egyes hígítások közötti rázással, ütögetéssel, dörzsöléssel, avagy úgynevezett áramoltatással történik.

Egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki Forrás: Thinkstock

Lényegében azzal, hogy mindig kiöntik, mindig százszorosára hígítják, és ezt akár százszor, ezerszer is megismétlik. A végére gyakorlatilag semmilyen hatóanyag nem marad benne. A klasszikus homeopátiás szerekben tehát nincs hatóanyag – ezt a homeopaták is elismerik

– magyarázza dr. Novák Hunor, aki „természettudományos nonszensznek” nevezte a homeopátiát.

Arra, hogy hogyan hatnak a homeopátiás készítmények, a következő hasonlatot szoktam mondani: dobjunk bele a Földközi-tengerbe egy tablettányi fájdalomcsillapítót, várjuk meg, míg feloldódik, és mondjuk egy év múlva Ausztrália partjainál merjünk ki egy kanál vizet. Mivel a homeopátia tanai szerint a víznek memóriája van, emlékszik a hatóanyagra, ezért annak a kanálnyi víznek hatnia kellene.

A pézsmakacsa mája mint az influenza ellenszere

A homeopátiás készítmények hatástalanok – ezt mondja ki többek között a közel hatezer orvos és kutató által szerkesztett orvosi oldal, az UpToDate.com is.

Az itt leírtak szerint a placebokontrollált, homeopátia hatását vizsgáló kutatások egyértelműen azt mutatták, hogy a homeopátia nem több mint placebo, ezért semmilyen létjogosultsága sincs a betegségek kezelésében és megelőzésében

– mutatott rá Novák Hunor. Az orvos hozzátette: külföldön már több helyen kimondták, hogy amennyiben a homeopátiás nem pszichoszomatikus tünetekre, nem direkt placebóként használják, hanem bármilyen más betegségben javasolják kiegészítő terápiaként, az etikátlan cselekedet. A homeopátia hatalmas üzletnek számít.

Novák Hunor hozzátette: a homeopátia hatalmas üzletnek számít Forrás: Dr. Novák Hunor

Vegyük például az egyébként itthon is kapható homeopátiás szert, amely az ígérete szerint az influenza ellen nyújt védelmet. A készítmény alapjául a pézsmakacsa mája szolgál, feltalálója, Joseph Roy pedig azért döntött így, mert ugyanazokat a baktériumokat vélte felfedezni a spanyolnátha áldozatainak szervezetében, mint a rákban és a bárányhimlőben – avagy a pézsmakacsában is.

A dolog szépséghibája „mindössze" annyi, hogy ma már tudjuk, az influenzát nem baktérium, hanem vírus okozza, de ez az óriási logikai bukta nem zavarja a homeopatákat abban, hogy hirdessék ezt a hatástalan készítményt

– szögezi le a szakértő.

Akkor most veszélyes, vagy sem?

A homeopátiás szerekben tehát nincs hatóanyag, ha pedig innen nézzük, akkor a pénztárcánkon kívül semmi másra nem jelenthet veszélyt – miközben a fentiekben leírtak szerint 10 gyermek halálát okozhatták azok a készítmények, amelyeket fogzásuk megkönnyítésére adtak nekik a szülők.

Novák Hunor szerint a homeopátiás készítmények veszélye elsősorban az, hogy ezeknek a szereknek a gyártása nem kellően ellenőrzött.

Emiatt a gyártási folyamat során nagyon könnyen belekeveredhetnek különféle szennyező anyagok, ahogy a joghurtba üvegszilánk, vagy az ásványvízbe hasmenést okozó baktérium. Éppen ezért a homeopátiának hatása nincs, mellékhatása viszont lehet – ezért halt meg 10 gyerek az USA-ban, de világszerte több gyermek került már a homeopátia miatt intenzív osztályra

A szakértő szerint további veszélyt jelent, hogy sokan a betegségüket elsősorban homeopátiás készítményekkel, orvos és gyógyszerek nélkül, úgymond „természetes módon” próbálják meg kezelni saját maguk által. Mindemellett a homeopátiával kéz a kézben járnak az oltásellenes nézetek is károsak.

Mindemellett a homeopátiával kéz a kézben járnak az oltásellenes nézetek is Forrás: Thinkstock

Elég, ha arra gondolunk, hogy az úgynevezett oltáskivezetéssel a homeopátia is külön foglalkozik. Ez azt takarja, hogy az oltás során a szervezetbe került méreganyagokat a homeopátia segítségével kivezetik a szervezetből. Ez egy nagyon káros hatása, teljesen értelmetlenül a védőoltások ellen hangolják az embereket, riogatnak, aminek hatását a kanyarójárvány kapcsán láthatjuk

A szakértő hozzátette: nem csupán a homeopátiás szerekről, hanem más gyógyszerekről is bebizonyosodott már a vizsgálatok során, hogy semmilyen hatással nincsenek az adott betegségre.

Ilyen a kalcium is: sokan azt gondolják, hogy jó allergiára, miközben erre éppen semmilyen hatással nincs, csak éppen az alkalmazásakor szűnnek meg a tünetek. Sokszor olyan hamar szűnnek meg a tünetek, amikor a gyógyszer, kalcium még nem is hathat, mert nem szívódott fel a bélrendszerből

– magyarázza a szakértő.

Mi a megoldás?

A homeopátia maximum placeboként használható - azonban tudnunk kell, hogy a hatása ebben az esetben nem a szernek, hanem a szervezetünknek köszönhetjük.

A homeopátia hatékonyságára nincsenek tudományos bizonyítékok Forrás: Thinkstock

Az a baj, hogy az emberek nehezen tudják elfogadni azt, hogy az emberi szervezet egy csoda, egy fantasztikus szerkezet, amely képes arra, hogy meggyógyítsa önmagát. Gondoljunk csak arra, mi történik, amikor megvágjuk magunkat: ugyan nem olyan gyorsan, de eláll a vérzés, majd elkezd begyógyulni a seb. Pontosan így gyógyul meg a legtöbb betegségünk is

– magyarázza a szakértő.

7 kérdés az egészségről: Weisz Fannihttp://www.life.hu/drlife/20170322-weisz-fanni-modell-es-szepsegkiralynotol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű siket fotómodellt, Weisz Fannit faggattuk. Dr. Life--Sztárok, akik súlyos figyelemzavarral küzdenekhttp://www.life.hu/drlife/20170328-sztarok-akik-adhd-val-vagyis-sulyos-figyelemzavarral-kuzdenek.htmlSzépek, sikeresek, gazdagok – és ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik korábban nyíltan vállalták betegségüket. Dr. LifeAFPÍgy beszélnek az emberek a menstruációról szerte a világbanhttp://www.life.hu/drlife/20170314-a-menstruaciorol-igy-beszelnek-szerte-a-vilagban.htmlJönnek a kommunisták. Epres napok. Andrew, aki havonta egyszer ellátogat hozzám – nem, ezek nem furcsa filmcímek, hanem olyan szlengkifejezések, amelyekkel a világ különféle országaiban igyekeznek körülírni a menstruációt. A Buzzfeed által készített felmérésnek hála most összegyűjtöttük a legjobbakat. Dr. LifeOrigoBipoláris vagyok, randizni akarok - Ilyen a párkeresés, ha mentális betegséged vanhttp://www.life.hu/drlife/20170308-mentalis-betegen-ilyen-a-parkereses-es-a-parkapcsolat.htmlMeglátni és megszeretni – bár a hollywoodi filmek szerint pontosan így kell(ene) indulnia minden valamirevaló szerelemnek, a valóságban ennél jóval bonyolultabb ismerkedni, randizni és végül boldogan élni, lehetőleg életünk végéig. Különösen, ha az egyik fél, mint jelen esetben a The Guardianon megjelent cikk írója valamilyen mentális zavartól szenved. Emily Reynolds remekül összefoglalja, milyen buktatókkal kell megküzdenie annak, aki bipoláris zavar ide vagy oda, de szeretne párra lelni. Dr. LifeThinkstockLélekfitnesz: így történt, amikor megkérdőjeleztem a korlátaimathttp://www.life.hu/drlife/20170310-megkerdojelezni-a-korlatokat-a-lelekfitnesz-kihivasa.htmlElgondolkodtál már azon, milyen szabályok mentén éled az életed? Hogy ami eddig teljesen magától értetődő volt számodra, az valójában nem is a fejlődésedet szolgálta? Vajon az általad felállított korlátok érted vagy ellened vannak? Ezen a héten én voltam a soros, akinek a Lélekfitnesz második kihívása, a korlátok megkérdőjelezése jutott. Dr. LifeThinkstockSzokások, amelyekkel saját magadat pusztítodhttp://www.life.hu/drlife/20170302-onpusztito-szokasok.htmlEleget aludni, megfelelően étkezni, káros szenvedélyeket mellőzni – a helyes életmódra való törekvés azonban nem merül ki ennyinél. Sokszor talán észre sem veszed, de a régi beidegződések, szokások és gondolatok is ugyanúgy pusztíthatnak téged. Most összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel jobb, ha mielőbb felhagysz. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.