Horrorbetegségek, amelyeket még a legádázabb ellenségednek sem kívánnál

betegség vírus gyógymód fertőzés kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Betegnek lenni senki sem szeret. Ám mindez nem kívánság kérdése: életünk során számtalan vírussal, fertőzéssel és más egyébbel kell megküzdenie a szervezetünknek. Léteznek azonban olyan betegségek, amelyek ritkák, mégis hatalmas kárt tudnak okozni, ráadásul a kezelésük is nehézkes, nemhogy a gyógyításuk.

Elviselhetetlen idegfájdalmak: az arcidegzsába

Orvosi szaknyelven trigeminus neuralgia néven emlegetik a rohamszerűen jelentkező, idegi fájdalmat, amelyet akár egyetlen hűvösebb szélfuvallat vagy olyan mindennapi tevékenységek, mint az evés, borotválkozás vagy mosolygás is előidézhet. Az arcidegzsába kialakulásának oka egyelőre vita tárgyát képezi: egyesek szerint egy kóros agyi reflex, sérülés állhat a háttérben.

Az arcidegzsába jellegzetes tünete az 1-2 másodpercig tartó, ám nagyon intenzív fájdalom az arcon Forrás: Thinkstock

Jellegzetes tünete az 1-2 másodpercig tartó, ám nagyon intenzív fájdalom az arcon, amely akár hetekig, hónapokig, vagy évekig tartó időszakokban rendszeresen jelentkezhetnek, amelyet egy hosszabb, akár évekig is eltartó tünetmentes periódus követhet.

A fájdalom sokszor annyira intenzív, hogy a betegek arca megmerevedik tőle,

és grimaszba rándul. A kezelési lehetőségek közül a különféle műtéti eljárások hozhatnak enyhe javulást a beteg állapotában.

A potenciális biológiai fegyver: a Marburg marburg-vírus

A vérzéses lázat okozó vírust 1967-ben fedezték fel, miután Közép-Afrikából kísérleti majmokat importáltak a németországi Marburg városába. Akkor 31-en fertőződtek meg a vírustól, közülük 7-en meg is haltak. Bár a Marburg marburg-vírus viszonylag ritka, a halálozási arány 23-90% között mozog – tehát magas. A betegség terjesztője a gyümölcsevő denevérekben él, ám a mai napig ismeretlen az oka, miként fertőződhet meg ember a vírussal.

Laboratóriumban vizsgálják a gyümölcsevő denevért, hogy megtudják, hogyan adhatja át a vírust embereknek Forrás: AFP

Az akár 40 fokos lázzal járó megbetegedés során vérzés alakulhat ki a száj és a végbélnyílás környékén,

súlyosabb esetben vérhányás, idegkárosodás, illetve a bőrön több helyen tűszúrásnyi véraláfutás jelentkezhet.

A késői fázisban a láz állandósul, a beteg pedig kómába eshet, és meghalhat. A vírus eredményes kezelésére egyelőre nincs gyógymód, a plazma- és vérfehérje-transzplantáció és a vérfehérjepótlás pedig kockázatos, de jó eredményt hozhat.

Borzalmas torzulások és halál: Cancrum Oris vagy noma

Üszkös, gangrénás fertőzésnek, vagy más néven nomának nevezik a betegséget, amely az arcszöveteket támadja meg, és általában 6 éves kor alatti gyermekeknél alakul ki. A noma, amelyet a náci koncentrációs táborokban regisztráltak először, viszonylag ritka, különösen Afrika szegénység által sújtott részein gyakori, és rendkívül veszélyes. Nagyon magas, 80%-os halálozási aránya mellett aki túl is éli,

egy életen át a testén viseli a betegség nyomait borzasztó torzulások formájában.

Afrikai kisfiú szenved a noma betegségtől Forrás: AFP

A kór következtében az összezavarodott antitestek megtámadják az arc, a száj és az orr lágy szöveteit. Emiatt a betegnek később az olyan mindennapi tevékenységek is gondot okoznak, mint a beszéd vagy az evés. Terjedését antibiotikummal lehet megállítani – ami a szegényebb részeken gyakran nem áll rendelkezésre, vagy csak nagyon drágán lehet hozzájuk jutni.

Hónapokig, vagy akár évekig tartó hasmenés: a Brainerd-kór

A Brainerd-kór először 1983-ban jelent meg a minnesotai Brainerdben – innen ered a betegség neve is. Akkor hatalmas járványt okozott, pontos okát azonban a mai napig nem sikerült felderíteni. Egyes vizsgálatok szerint elképzelhető, hogy szennyezett vizet vagy nyers tejet fogyasztottak a betegek.

A Brainerd hasmenés nem egy átlagos gyomorrontással jár: akik elkapták,
napi 10-20 alkalommal tapasztalhatták meg a szinte robbanó, vizes hasmenést Forrás: Thinkstock

A Brainerd hasmenés nem egy átlagos gyomorrontással jár: akik elkapták,

napi 10-20 alkalommal tapasztalhatták meg a szinte robbanó, vizes hasmenést, amely akár hónapig, évekig is eltarthat.

Tovább nehezíti a gyógyulást, hogy a betegek nem reagálnak az antibiotikumos kezelésre, az ezzel kapcsolatos kutatások jelenleg is zajlanak.

7 kérdés az egészségről: Weisz Fannihttp://www.life.hu/drlife/20170322-weisz-fanni-modell-es-szepsegkiralynotol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű siket fotómodellt, Weisz Fannit faggattuk. Dr. Life--Sztárok, akik súlyos figyelemzavarral küzdenekhttp://www.life.hu/drlife/20170328-sztarok-akik-adhd-val-vagyis-sulyos-figyelemzavarral-kuzdenek.htmlSzépek, sikeresek, gazdagok – és ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik korábban nyíltan vállalták betegségüket. Dr. LifeAFPMiért baj az nekünk, ha előttünk teszi szét a lábát egy sovány modell?http://www.life.hu/drlife/20170314-yves-saint-laurent-kampany-hatasa-a-testkepre-es-az-etkezesi-zavarokra.htmlHatalmas botrányt kavart a napokban a világhírű divatház, Yves Saint Laurent kampánya, amelyet később a francia reklámfelügyeleti hatóság el is távolíttatott. De mi volt az üzenete, és miért káros ránk, földi halandókra nézve? Ennek jártunk utána. Dr. Life--Életmódváltás: így készítsd fel magad arra, hogy mostantól másképp fogsz élnihttp://www.life.hu/drlife/20170323-az-eletmodvaltas-mentalis-es-lelki-oldala.htmlElhatároztad, hogy mostantól odafigyelsz az étkezésedre és a mozgásra? Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nyárra? Eláruljuk: ahhoz, hogy valóban sikeres legyen az életmódváltásod, nem csupán a testedre, hanem a lelkedre is oda kell figyelned. Dr. Life--Így beszélnek az emberek a menstruációról szerte a világbanhttp://www.life.hu/drlife/20170314-a-menstruaciorol-igy-beszelnek-szerte-a-vilagban.htmlJönnek a kommunisták. Epres napok. Andrew, aki havonta egyszer ellátogat hozzám – nem, ezek nem furcsa filmcímek, hanem olyan szlengkifejezések, amelyekkel a világ különféle országaiban igyekeznek körülírni a menstruációt. A Buzzfeed által készített felmérésnek hála most összegyűjtöttük a legjobbakat. Dr. LifeOrigoFurcsa és titokzatos betegségek, amelyektől garantáltan kiráz a hideghttp://www.life.hu/drlife/20170313-furcsa-betegsegek-amelyektol-kiraz-a-hideg.htmlTudósok szerint az emberi faj változatosságáról egy-egy mutáció gondoskodik, ez tesz bennünket egyedivé, ez különböztet meg bennünket másoktól. Most összegyűjtöttünk néhány furcsa rendellenességet, amely nem csupán a különbözőségről gondoskodik, hanem a hidegrázásról is. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.