Veszélyes főzési tanácsokat osztogat Gwyneth Paltrow?

betegség szalmonella gyomorrontás recept szakácskönyv Gwyneth Paltrow fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét áll a bál Gwyneth Paltrow körül. A szőke színésznőt ezúttal receptjei miatt kezdték kritizálni a szakértők, mivel a szakácskönyveiben nem tér ki azokra az alapvető élelmiszer-biztonsági óvintézkedésekre, amelyekkel csökkenthető a szalmonellafertőzés és a Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedések kockázata.

Az Oscar-díjas Gwyneth Paltrow-ról egy ideje kevésbé a filmszerepei miatt hallunk. Annál többet tudhatunk meg az életmódjáról: Chris Martin exe híres az általa egészségesnek tartott életvezetési szokásairól és az ehhez kapcsolódó, jobbnál jobb tippjeiről. Egy időben a vaginagőzölés előnyeiről, a méregtelenítő kúráiról és egyéb más életmódtippjeiről értekezett lelkesen, majd jöttek a méregdrága és haszontalan vaginatojásai, amelyek ellen több szakértő is egyöntetűen felszólalt. Erről bővebben itt írtunk korábban.

A kritikák ellenére Gwyneth Paltrow kiadott két szakácskönyvet is, amelyek most támadások kereszttüzébe kerültek Forrás: AFP

Kritikák ide vagy oda, Gwyneth Paltrow kedve nem tört meg, sőt: az elmúlt évek alatt kiadott két szakácskönyvet is, amelyekben kedvenc és legjobb receptjeit gyűjtötte egybe. És amelyek kapcsán ismét a támadások kereszttüzébe kerülhetett.

Szakértők szerint ugyanis Miss Paltrow egyes receptjei kimondottan veszélyesek is lehetnek, mivel

növelik a szalmonellafertőzés és az úgynevezett Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedés kockázatát.

Mindez nem csupán a színésznőt érinti: egy 29 híres-neves szakács receptkönyvét vizsgáló elemzés szerint mindössze a kötetek 9%-a tartalmazza azt az alapvető információt, hány fokot is kell elérnie a húsnak, mielőtt valóban biztonsággal fogyasztható lesz. Arról nem is beszélve, hogy főzés előtt kezet kell mosni, illetve a csirkehúst a feldolgozás előtt ne mossák meg a csap alatt, mert ezzel növelhetik a Campylobacter baktérium terjedésének kockázatát.

Szakértők szerint a színésznő egyes receptjei kimondottan veszélyesek is lehetnek, mivel
növelik a szalmonellafertőzés és az ún. Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedés kockázatát Forrás: AFP, amazon.com

A felmérésben összesen 1497 receptet vizsgáltak meg, amelyek közül mindössze 89 tartalmazott alapvető élelmiszer-biztonsági óvintézkedéseket, míg 34 teljesen rossz tanácsokat osztott meg az olvasókkal. Gwyneth Paltrow egyik szakácskönyve, a My Father's Daughter hivatalosan nem szerepelt a szemrevételezett receptkönyvek között, a kutatást végző dr. Ben Chapman élelmiszer-biztonsági szakértő azonban külön kitért rá. A színésznő másik könyve, az It's All Good azonban már ott volt a felsorolt kötetek között.

A campylobacteriosis egy állatról emberre terjedő betegség, amelyet a fentebb nevezett Campylobacter kórokozó okoz. A baktérium az állatok beleiben él, és kontaktus útján kerülhet az emberi szervezetbe

súlyos hasmenést, gyomorfájdalmat és több napig tartó lázat okozva.

Főképp a rosszul megsütött vagy megfőzött húsok fogyasztása okozhatja, de például nyers tej útján is bejuthat a szervezetbe a baktérium.

A Campylobacter kórokozó súlyos hasmenést, gyomorfájdalmat és több napig tartó lázat okoz Forrás: AFP

A brit Food Standards Agency ajánlása szerint azért nem szabad megmosni a csirkehúst, mert a magas hőmérsékleten történő főzés és sütés elpusztítja a baktériumot, a vizes öblítés útján azonban tovább vándorolhat a mosogatóba, a szivacsra és más eszközökre, ahol tovább szaporodik és fertőzhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.