A gyomor problémáinak lelki okai

has gyomor probléma egészség fájdalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fáj a hasad? Emésztési gondjaid vannak? Állandó hányinger gyötör? Hiába jársz vizsgálatról vizsgálatra, nem derül ki a pontos ok? Lehet, hogy eddig nem is gondoltál arra, hogy a gyomorbántalmaiddal a lelked akar üzenni valamit.

Stressz

A rendszertelen, helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód mellett a stressz az, ami szorosan összefügg a gyomrod állapotával. A folyamatos stresszben élt mindennapok ugyanis felerősíthetik, avagy súlyosbíthatják a refluxos tüneteket, gyomorégést, székrekedést, avagy hasmenést okozhatnak. Amellett, hogy odafigyelsz az étkezésre és a rendszeres sportolásra, tudatosan kell ügyelned arra, hogy minél kevésbé viseljenek meg a stresszesebb hétköznapok vagy helyzetek: itt találhatsz néhány tippet erre vonatkozóan.

A stressz szorosan összefügg a gyomrod állapotával Forrás: Thinkstock

Szorongás

Te is emlékszel még arra, amikor kisgyermekként a gyomrod is görcsbe rándult egy-egy iskolai tanóra vagy dolgozatok hadával töltött nap miatt? A gyomor fájdalma, a puffadás és a különféle emésztési gondok nem csupán a kicsiknél, hanem bizony a felnőtteknél is megjelenhetnek, ennek hátterében pedig sokszor valamiféle szorongás állhat. Lehet ez valamilyen ismeretlen helyzettől való félelem, egy munkahelyi változás avagy feladat miatti bizonytalanság – bármi is az, ilyenkor érdemes beszélni róla akár valamelyik szerettednek, akár szakembernek, hogy a dolog végére járhass, és magabiztosan ugorj neki az előtted álló akadályoknak.

Düh

Valószínűleg nem kell bemutatni neked azt az érzést, amikor valami vagy valaki felmérgesít, esetleg még a sérelmek után is órákig, vagy akár még napokig rágod magad a problémán. A gyomrod az első, ahol érezheted ennek hatását: a szó legszorosabb értelmében próbálja megemészteni azokat az érzéseket, amelyeket te elutasítasz. Ne nyomd el magadban ezeket az érzéseket! Mondd ki őket, esetleg ha nem tudod az érintett féllel megbeszélni a sérelmeidet, írd le őket, különben az egészséged látja kárát.

A gyomrod az első, ahol érezheted az elfojtott düh hatását Forrás: Thinkstock

Izgalom, idegesség

Egy húzósabb vizsga, esetleg egy több ember előtt megtartott előadás, vagy éppen egy több óráig tartó repülőút miatt izgulsz? Ideges vagy, hogy minden rendben menjen, emiatt pedig állandóan vécére kell menned? A legtöbbször néhány óra alatt elmúlnak az ilyen jellegű panaszok, ám ennek ellenére mégis nagyon kellemetlen tud lenni. Mielőtt ismét a gyógyszeres fiókba nyúlsz, érdemes a lelked mélyére nézned: nem lehet, hogy az önbizalmaddal van a gond? Az ismeretlen helyzetek miatti félelmed sokszor abból táplálkozhat, hogy nem bízol magadban eléggé ahhoz, hogy elhidd, képes vagy megcsinálni, amit elterveztél.

7 kérdés az egészségről: Szabó Zsófihttp://www.life.hu/drlife/20170331-szabo-zsofi-szinesznotol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal Szabó Zsófit faggattuk. Dr. Life--Súlyos mentális betegséggel küzdött III. György királyhttp://www.life.hu/drlife/20170405-iii-gyorgy-kiraly-sulyos-mentalis-betegseggel-kuzdott.htmlEgy számítógépes program III. György király több száz levelét elemezte. Ezek alapján fény derült az őrült királynak is nevezett brit uralkodó mániás betegségére. Dr. Life--7 kérdés az egészségről: Kocsis Korinnahttp://www.life.hu/drlife/20170328-kocsis-korinna-szepsegkiralynotol-es-modelltol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű szépségkirálynőt, Kocsis Korinnát faggattuk. Dr. Life--Valóban ártalmatlanok a homeopátiás készítmények?http://www.life.hu/drlife/20170329-a-homeopatia-veszelyes-lehet.htmlTíz gyerek meghalt, körülbelül 400 pedig rosszullétről számolt be néhány hónappal ezelőtt – közölte akkor az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Az ügyben vizsgálatot indítottak, az ok hátterében pedig egy fogzást könnyítő homeopátiás szert sejtenek. Habár a készítmény gyártásával leálltak, mégis felmerül a kérdés: miért okozhat halált egy olyan szer, amely a homeopátia elvei szerint készült, így semmilyen mellékhatása nem kéne, hogy legyen? Dr. LifeThinkstockSztárok, akik súlyos figyelemzavarral küzdenekhttp://www.life.hu/drlife/20170328-sztarok-akik-adhd-val-vagyis-sulyos-figyelemzavarral-kuzdenek.htmlSzépek, sikeresek, gazdagok – és ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik korábban nyíltan vállalták betegségüket. Dr. LifeAFPApró változtatások, amelyektől boldogabbnak érezheted magadhttp://www.life.hu/drlife/20170322-szokasok-es-valtoztatasok-amelyektol-boldogabb-lesz-az-eleted.htmlMajd ha lefogyok, majd ha többet keresek, majd ha végre meg tudom magamnak venni azt a ruhát –gondoljuk, és közben rendületlenül várjuk, hogy ha majd végre miénk lesz, amire vágyunk, boldogabbnak is fogjuk érezni magunkat. A kiegyensúlyozott és boldog élethez azonban ennél jóval több kell. Mutatjuk. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.