Akár hiszed akár nem: az orrtúrás egészséges

Forrás: Thinkstock -
orrtúrás fika takony
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondolnád, hogy a gusztustalan orrbányászás egészséges? Egy hiánypótló kutatás ezt igazolja. 

Szerintünk még nem sok szülő határozta el azt, hogy a gyermekeit fikaevésre buzdítja, pedig állítólag az orrtúrás és az orr tartalmának elfogyasztása is jótékonyan hat az egészségünkre.

Egy új kutatás szerint az orrtúrás egészséges Forrás: Thinkstock

Egy friss kutatás szerint az orrváladék tartalmaz egy olyan anyagot, amely védelmet nyújthat a fogszuvasodást okozó baktériummal szemben. Nem semmi, ugye? Egész pontosan egy MUC5B nevű anyagról van szó, amely a fogszuvasodást okozó Streptococcus baktérium megtelepedését gátolja a fogakon.

Más, régebbi kutatás szerint nemcsak ezért érdemes taknyot enni, hanem azért is, mert védelmet biztosíthat légúti fertőzések, gyomorfekély, sőt még a HIV-fertőzéssel szemben is - írta meg a Kidspot.

12 másodperc kell a székletürítéshez

Sosem hinné az ember, hogy valakiben felmerül ez a kérdés: vajon menny ideig tart egy átlagos székelés? Most már erre is tudjuk a választ, 12 másodperc. Ennek pedig evolúciós oka van...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.