daganatos megbetegedés rákdiagnosztika2017 daganat daganatos beteg kezelési lehetőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A személyre szabott kezelési módszerek a leghatékonyabbak és a legnagyobb újdonságnak számítanak világszerte a rákkutatásban. De mit is jelent ez pontosan?

A betegek számára leghatékonyabb, személyre szabott kezelések kiválasztásához úgynevezett molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra van szükség. Ezáltal nyerhetnek képet az orvosok arról, hogy az adott betegségben a hagyományos kemoterápia mellett eredménnyel lehet-e különböző célzott kezeléseket is alkalmazni.

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok a rákos betegek számára a leghatékonyabb megoldást nyújtják Forrás: Thinkstock

A hagyományos kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel) kezelik, amelyek gátolják a ráksejtek szaporodását, vagy megölik őket. A kemoterápiás kezelés káros mellékhatása, hogy e szerek hatása nem csak a rákos sejteket érinti.

De mi is az a személyre szabott kezelés, és mi a molekuláris diagnosztika lényege?

Nemrégiben az American Society of Clinical Oncology új irányelveket adott ki arra vonatkozóan, hogy miként kellene festenie a rákkutatásnak és a rákbetegek klinikai kezelésének a követező évtizedben. Az irányelvek nagy hangsúlyt fektetnek a célzott rákgyógyszerek és az ezekkel együtt alkalmazott molekuláris diagnosztikai vizsgálatok alkalmazására: a rákkutatás és a rákkezelés világa mára átalakult, a molekuláris korszakba lépve pedig új szemléletre, új eszközökre és új megközelítésekre van szükségünk.

Ennek következtében mára számos ráktípusnál váltak elérhetővé a célzottan ható készítmények, amelyekkel – ha a megfelelő páciensnek adják – jelentős állapotjavulást lehet elérni.

DNS Forrás: Thinkstock

Ez a célpont általában egy fehérje, amelyet egy olyan gén kódol, amely valamely mutáció miatt meghibásodott. A célzott terápiák feladata, hogy a hibásan működő fehérje tevékenységét meggátolják, ezáltal pedig leállítsák a tumorsejt növekedését és osztódását. E célzott terápiák sikerének feltétele, hogy a gyógyszert a megfelelő beteg kapja – ennek eldöntéséhez szükségesek a daganatgének elemzésén alapuló, a gyógyszerek hatékonyságát előrejelző vizsgálatok, vagyis a molekuláris diagnosztikai vizsgálat.

A rák nem egyetlen betegség!

A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magában. Megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú daganatokat: az utóbbiak közös jellemzője, hogy az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek – károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket –, egyes esetekben pedig közeli vagy távoli áttéteket is létrehoznak a szervezet különféle pontjain. A daganatos betegségek alapvetően két csoportra oszthatóak, a környezeti és az örökletes, tisztán genetikai okból kialakuló ráktípusokra. Az első esetben alapvetően környezeti faktorok okozzák a rákhoz vezető mutációk felhalmozódását, az erre való hajlamot azonban a genetikai tényezők is növelhetik. A rákkialakulás oka a második esetben túlnyomórészt örökletes: ebben az esetben nem a környezeti, hanem az örökletes tényezők játszanak egyértelműen meghatározó szerepet a rák kialakulásában.

Dr. Bánki Endrét, az Oncompass Medicine üzletágvezetőjét arról kérdeztük, ma Magyarországon mennyire elterjedtek a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, illetve hogy a vizsgálat segítségével előírt személyre szabott kezelési módszerek mennyire bizonyultak hatékonynak?

„Minden daganat genetikai eredetű, hátterében örökletes vagy életünk során szerzett génhibák állnak. Nincs kivétel. A molekuláris diagnosztika feladata, hogy a génhiba feltárásával az ellenség szemébe nézhessünk, és megismerve a betegség okát, arra személyre szabott ellátás, úgynevezett célzott kezelés legyen szervezhető. Precíziós onkológiai ellátásnak nevezik azon onkológiai ellátásokat, ahol a molekuláris információkat is beépítik a terápiás döntésekbe.

A molekuláris diagnosztika segítségével személyre szabottan a beteghez keresik a gyógyszert Forrás: Thinkstock

Magyarországon nincs hiány a célzott terápiákban, mivel 50 feletti a már forgalomban lévő célzott gyógyszerek száma, ugyanakkor nagy részük még nem vált az onkológiai gyakorlat részévé. Ahol azzá vált, ott a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot is elvégzik, de sajnos ebben a koncepcióban adott gyógyszerhez keresik a beteget és nem beteghez a gyógyszert, ami gyorsabb és pontosabb eredményt hozhatna, így úgynevezett sokgénes vizsgálatok még nem érhetők el az állami rendszerben, ezek csak önköltségi áron, magánklinikákon igényelhetők. Pedig a jövő gyógyszere már a ma megoldása is lehet, és ebben a molekuláris diagnosztika tölti be a híd szerepét. A hatékonyság szorosan összefügg a talált genetikai elváltozással, így a precíziós onkológiai ellátás életet menthet olyan esetekben, ahol a hagyományos kezelések nem tudnak megfelelően segíteni, de ez fordítva is igaz lehet. Ami fontos, a molekuláris diagnosztika segítségével sok esetben már előre jelezhető a kezelések hatékonysága vagy hatástalansága, ami az orvosok döntésén túl a betegek döntését is segíti a terápiák elfogadásában vagy esetleges visszautasításában.”

A szakértőről - Dr. Bánki Endre

Személyes elhivatottság okán 1999-től megszakítás nélkül az onkológiai magánellátással, betegútmenedzsmenttel foglalkozik. Ezzel párhuzamosan 14 évig betegjogi képviselőként is tevékenykedett, ekkor a betegek megfelelő tájékoztatáson alapuló önrendelkezési joga volt a fókuszban. Kutatási területe a terminális állapotú betegek jogai, valamint a betegek önrendelkezési jogának terjedelme a magánellátás igénybevétele során. Hitvallása szerint a daganatos betegség gyógyításával összefüggő, tudományosan megalapozott lehetőségeket a lehető leggyorsabban elérhetővé kell tenni a betegek számára. Még abban az esetben is, ha ezek a lehetőségek csak később válhatnak a közfinanszírozott ellátás részévé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.