Tüdőtranszplantáltak indulnak a Kilimandzsáró csúcsára

Forrás: AFP -
transzpantáció Kilimandzsáró tüdő expedíció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szervátültetett emberekkel indulnak orvosok egy különleges kutatómunkára: 5895 méter magasságban, a Kilimandzsárón vizsgálják majd az átültetett tüdők működését.

2015-ben a Groningeni transzplantációs munkacsoport sikeres expedíciót szervezett (szív-, tüdő-, máj-, vese-, őssejt-, vékonybél) transzplantált betegeknek az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsára. A betegek és kísérőik szervezetének működését folyamatosan monitorozták, és a mérési eredményeket később tudományos folyóiratban is publikálták. A példán felbuzdulva a világ vezető tüdőtranszplantációs centrumaihoz tartozó bécsi munkacsoport 2017. júniusában nemzetközi expedíciót szervez csak tüdőtranszplantált betegeknek ugyanide, a Kilimandzsáróra. A 2015-ben elindult, sikeres hazai tüdőtranszplanációs program is csatlakozott a nem mindennapi kezdeményezéshez két transzplantálttal, három kísérő orvossal, egy gyógytornásszal és egy fotóssal. A nemzetközi expedíció célja folyamatos megfigyelés mellett minden résztvevőt feljuttatni a Kilimandzsáró 5895 méter magas csúcsára.

A hazai tüdőtranszplanációs program is csatlakozott a nem mindennapi kezdeményezéshez két transzplantálttal, három kísérő orvossal, egy gyógytornásszal és egy fotóssal Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem Archívum

– emlékezett vissza a kezdetekre Prof. Dr. Lang György, a Magyar Tüdőtranszplantációs Program vezetője. A professzor úr elmondta, ez egy hatalmas kihívás a csapat számára.

Azt gondoljuk, hogy ilyen körülmények között vizsgálva a tüdőt, olyan megfigyelésekre, eredményekre juthatunk, amiket hasznosítani tudunk. A másik dolog pedig az, hogy ez egyfajta felkiáltójel is egyben: másfél éve, hogy elindult a hazai, valamint nemzetközileg is elismert tüdőtranszplantációs program. Ennek ellenére a tavalyi évben tizenhét beteget transzplantáltunk. Biztos vagyok benne, hogy egy 10 milliós országban sokkal több betegnek lett volna szüksége új tüdőre. Tudnánk is segíteni, de nem jutnak el hozzánk a betegek. Talán ez egy felkiáltójel lesz majd azoknak a kollégáknak, akik átültetésre küldhető betegeket látnak, gondoznak, hogy nem kell lemondani róluk, míg ott van a transzplantáció lehetősége" – tette hozzá Lang György.

Lang György azt reméli, hogy az expedíció egy felkiáltójel lesz majd, hogy nem kell lemondani a betegekről, amíg ott van a transzplantáció lehetősége Forrás: Thinkstock

Szakmai szempontból felkészült a csapat, hiszen egyéni edzésterv alapján dolgoztak, a leendő túrázók megkapták a szükséges oltásokat, valamint megtörtént az összes vizsgáltat, amivel a potenciális kockázatokat ki lehet szűrni. „Lehet persze a szobában ülve is leélni egy életet. Ők ezt önként vállalták, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Nagyon komoly üzenetértéke lesz ennek az expedíciónak" – mondta el a professzor.

A magyar csapat tagjai

Garda Péter: 41 éves, 14 éve tüdőátültetett
Balogh Krisztián Péter: 24 éves, másfél éve máj- és tüdőátültetett
Prof. Dr. Lang György: 54 éves, 15 éve végez tüdőátültetéseket
Dr. Gieszer Balázs: 31 éves, 8 éve foglalkozik transzplantációval
Dr. Ghimessy Áron: 27 éves, 7 éve foglalkozik transzpantációval
Dr. Borka Péter: 55 éves, 30 éve foglalkozik cisztás fibrózissal
Dr. Szilyassy László: 54 éves, fotós

Vannak olyan országok, ahol halottból származó donor nem áll rendelkezésre, ezeken a helyeken használják az élődonoros átültetést, például Japánban. Közép-Európában, abban a körben, ahol a magyar szakemberek is dolgoznak (Görögország, Horvátország, Ciprus, Szlovénia Ausztria, Németország), ezekben az országokban jelentik az agyhalott donorokat. „Elég pozitív a társadalmi hozzáállás Magyarországon és a törvényi háttér szerint általában az úgynevezett feltételes beleegyezés elve teljesül. Ez azt jelenti, hogy ha valaki az élete során nem tiltakozott ellene, akkor ha meghal, a szerveit- ahelyett, hogy eltemetnénk -, felhasználjuk transzplantációra. Ez a törvényi háttér elég jó donorszervi ellátottságot tesz lehetővé. Élődonoros tüdőátültetésre nálunk nincs szükség. Magyarország még mindig egy olyan csoda ország, ahol több a donor tüdőnk, mint amennyit be kell ültetnünk" – tudtuk meg Prof. Dr. Lang Györgytől.

Magyarországon ,,ha valaki az élete során nem tiltakozott ellene, akkor ha meghal, a szerveit- ahelyett, hogy eltemetnénk -, felhasználjuk transzplantációra" - mondja a professzor Forrás: AFP

Tudtad?

Magyarországon 2016-ig bezárólag több mint 9000 beteget transzplantáltak valamilyen szervvel. A transzplantációra szoruló betegek száma szerte a világon meghaladja a rendelkezésre álló donorszervek számát. Hazánkban azonban tüdő esetében ez nem így van, a várólistán lévő betegek száma jóval a nemzetközi átlag alatt van.
5 bizarr baleset, amit csoda, hogy túléltek az emberekhttp://www.life.hu/drlife/20170511-ot-bizarr-baleset-amit-tuleltek-az-emberek.htmlHihetetlen, hogy mire képes az emberi szervezet: gyakran minden tudományos érv ellenére életben maradnak azok a súlyos sebesültek, akiknek a szakemberek nem sok jót jósoltak. Íme, öt igazán bizarr eset. Dr. LifeOrigoNők ezreinek rémálma: az emlőrák és egyéb daganatos megbetegedésekhttp://www.life.hu/drlife/20170511-emlorak-es-mas-noket-erinto-daganatos-megbetegedesek.htmlA WHO adatai szerint ma már többen halnak meg rákban, mint AIDS-ben, TBC-ben vagy maláriában összesen. A férfiak és a nők együttes rákhalálozási világstatisztikájában a tüdőrák vezet, ahol sajnos a magyarok az elsők: hazánkban közel annyian halnak meg évente tüdőrákban, mint korábban tuberkulózisban. De milyen ráktípusok veszélyeztetik még a nőket? Dr. LifeThinkstockA parlagfű fogyasztása károshttp://www.life.hu/drlife/20170509-a-parlagfu-fogyasztasa-karos-sokan-megis-gyogynovenykent-kezelik.htmlGyomnövény, nem pedig „új gyógynövény” a parlagfű: elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. A Szegedi Tudományegyetem kutatói elsőként vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. Dr. LifeThinkstockAz étrend kiemelt szerepe a daganatos betegek körébenhttp://www.life.hu/drlife/20170505-az-etrend-kiemelt-szerepe-a-daganatos-betegek-koreben-cikk.htmlA daganatos betegeknek szóló táplálkozási tanácsok eltérnek az egészséges emberek számára javasolt étrendektől: az orvosok és a dietetikusok ilyen esetekben magasabb kalóriabevitelt és fehérjefogyasztást ajánlanak a pácienseknek. Érdemes megfogadni a szakemberek tanácsát, hiszen a fizikailag leromlott állapotban a kezelések hatékonysága csökkenhet. Dr. LifeThinkstockA 21 éves lányt a szexchat rántotta ki az anorexia karjai közülhttp://www.life.hu/drlife/20170503-a-21-eves-lanyt-a-szexchat-rantotta-ki-az-anorexia-csontos-karjai-kozul.htmlA 21 éves lány már csak csont és bőr volt, amikor úgy gondolta, hogy ideje változtatni az életén: az anorexiás lány szexmunkásnak állt. Mindez pedig a testén, lelkén, és anyagi helyzetén is segített. Dr. LifeOrigoÚj naptár jósolja meg, mikor jöhetnek ki a pattanásokhttp://www.life.hu/drlife/20161013-egy-uj-naptarmodszerrel-kiszamolhato-mikor-jonnek-ki-a-pattanasok.htmlA naptármódszerrel már a pattanások megjelenési ideje is egészen precízen bejósolható – legalábbis ezt állítja Susan Curtis, aki a menstruációs ciklus hormonális változásaira építi új módszerét. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.