Le a tabukkal: Miért undorodnak maguktól a nők menstruáció alatt?

intimbetét tampon menstruáció intimtölcsér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csete Mónika grafikusként és muzeológusként dolgozott, aki pont úgy találkozott minden hónapban a menstruációval, ahogyan te is. Egyszerre szeretett volna felállni az íróasztal mögül, és létrehozni valamit, ami megkönnyíti a nőknek azokat a bizonyos napokat. A nagymamája egyik régi ötletét fejlesztette tovább, és ha menstruációról van szó, akkor ő bizony igazi guru.

Mi pontosan ez a „párnácska"?

A nagymamám használta, én pedig továbbfejlesztettem egy textilszakon végzett lány segítségével. Egy kis párnácskáról van szó, aminek a felső része és a belseje 100%-ban pamut, az alsó része olyan anyagból készül, mint a búvárruhák, és egy apró, nikkelmentes kapoccsal lehet összekapcsolni a fehérnemű alatt. Így maximálisan szellőzik, mégis beissza a vért, és nem ázik át.

A párnácska felső része és a belseje 100%-ban pamut, az alsó része olyan anyagból készül, mint a búvárruhák, és egy apró, nikkelmentes kapoccsal lehet összekapcsolni a fehérnemű alatt Forrás: Csete Mónika

És a magyar nők mennyire nyitottak a menstruáció kapcsán az új, alternatív eszközökre?

Egyre nő az igény rá, de például van viszonteladóm már Kanadából, Szingapúrból, Svájcból, Németországból és még számos európai országból.

Mit kellene behozni az edukációba, amikor a menstruációról van szó?

Elsősorban azt, hogy a nők megértsék: akkor sem vagyunk undorítóak, ha menstruálunk. Rossz érzés van a nőkben, ha a menstruáció a téma. Én azt szeretném, ha kicsit pozitívabban tudnának hozzáállni ehhez. Ne utáljuk már egy hétig magunkat, mert vérzünk. Biztosan van orvosilag számos dolog, amit egy nőgyógyász kiemelne, de én most a lelki részével foglalkoznék.

Csete Mónika, a menstruációs párnácska kitalálója Forrás: Life.hu, Csete Mónika

Egy tampont, vagy betétet csak kidobunk a kukába. Ezeket a párnácskákat hogyan kell tisztán tartani?

Átlagosan nyolc órát bírnak, utána bedobod a mosógépbe és 30-40 fokon ki lehet őket mosni.

Tegyük tisztába a dolgokat, milyen anyagokat helyezünk fel, vagy mit ragasztunk a bugyinkba, amikor menstruálunk?

A párnácskákban, ahogyan mondtam, pamut van. Az eldobható betétekben és tamponokban, ha van is pamut, akkor is ott van mellette a műanyag, a cellulóz, továbbá az egyéb vegyi anyagok. Mi a helyzet az intimtölcsérrel? Már millió helyről lehet rendelni a neten. Igen.

De felhívnám a figyelmet rá, hogy számos hamisított, kínai darab van a piacon. Ezek puhábbak és ételszilikonból, valamint egyéb, nem ellenőrzött szilikonból készülnek, amelyekből aztán a szervezetünkbe kerülhetnek különböző kémiai anyagok a 10-12 órás napi viselés alatt.

Számos hamisított, kínai intimtölcsér van a piacon, amik ételszilikonból, valamint egyéb, nem ellenőrzött szilikonból készülnek (lila színű tölcsér), ezért fontos, hogy mindig orvosi szilikonból készült tölcsért (átlátszó tölcsér) vásároljunk! Forrás: Life.hu

Szóval, ha ilyet rendelünk, csakis orvosi szilikonból készült darabot válasszunk, ahol ez fel is van tüntetve a csomagoláson! Arra is figyelni kell, hogy különböző magasságú intimtölcséreket lehet kapni. Ez azért van így, mert mindenkinél más magasságban helyezkedik el a méhszáj, meg kell találnunk a számunkra legideálisabb megoldást. Valamint meg kell tanulni a különböző hajtogatási módokat, amelyek segíthetik a felhelyezést.

Nyáron sokkal jobban ki vagyunk téve a különböző hüvelyi fertőzéseknek. Attól függően, hogy mit használunk, mire kell figyelnünk?

A párnácskák kapcsán gyakran kérdezik tőlem, hogy nem lesz-e szaga a vérzésnek. Szag akkor keletkezik a vérben, ha az nedves marad. Az eldobható betétekben zselé van, amit keményítőkből vagy kőolajszármazékból nyernek ki. Ezeknek köszönhetően a vérből zselé lesz.

Csakhogy a zselében nagyon hamar megjelenhetnek a baktériumok, amik „zabálják" a vérben lévő vasat és cukrot.

Csete Mónika: ,, párnácskákat úgy álmodtam meg, hogy a pamutréteg felszívja a menstruáció alatt távozó vért, de nem keletkezik zselé, így nem lesz baci sem" Forrás: Csete Mónika

Szóval ha eldobható betét használ valaki, bizony nem lehet eleget mondani, hogy ne húzza túlságosan sokáig a cserét! A párnácskákat úgy álmodtam meg, hogy a pamutréteg felszívja a menstruáció alatt távozó vért, de nem keletkezik zselé, így nem lesz baci sem.

Mi a helyzet az allergiával?

Képzeld, egyszer megkeresett egy Németországban élő magyar nő, aki még a fehérneműben lévő elasztánra is allergiás volt. Ő a legvékonyabb párnácskából használ naponta mint tisztasági betétet, és megszűnt az allergiája.

Mennyire nyitottak a magyar nők az ilyen újdonságokra? Mert az étkezésnél, vagy a ruhavásárlásnál már nagyon figyelünk az öko- és a biovonalra.

Arról kell sokszor meggyőznöm a nőket, hogy már nem a patak partján kell kimosni a véres dolgainkat, mint a nagyanyáinknak. Van mosógép, beleteszi, és kész. Szeretném megkérdezni, hogy szerinted mennyi idő alatt bomlik le egy eldobható betét?

Akiknek fontos a környezetvédelem, azoknak ezért is érdemes lenne elgondolkodni a párnácskán, mert egy intim betét 500-800 év alatt bomlik le Forrás: Life.hu, Thinstock

6 év?

500-800 év között. Akiknek fontos a környezetvédelem, azoknak ezért is érdemes lenne elgondolkodni a párnácskán vagy az intimtölcséren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.