Augusztus 13: ma van a balkezesek világnapja

Forrás: Thinkstock -
balkezesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő balkezeseket. Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy „szokjanak át" a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ legnagyobb része. Napjainkban egyre nagyobb figyelmet szentel a kereskedelem is a jelentős kisebbségnek; már több kifejezetten a számukra készült szerszámot és egyéb használati tárgyat lehet vásárolni.

Földünk lakosságának kb. 12 százaléka balkezes. A közelmúltig az volt a tanítási elv, hogy az írásra, evésre stb.. a bal kezüket haszáló gyerekeket át kell szoktatni a jobb kézre, de szerencsére ma már ez nincs így. Az átszoktatásnak sok esetben depresszió, antiszociális viselkedés lett a vége, de kutatók megállapították, hogy a bal kézről a jobbra átkényszerítettek gyakrabban szenvednek tájékozódási zavartól és beszédhibától.

Művészlelkek, többet isznak, kreatívabbak

A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint az agyi problémákkal küzdők nagyobb része balkezes. A 107 vizsgált résztvevő közül a bipoláris zavarban szenvedők 11 százaléka, míg a skizofrének között a betegek 40 százaléka volt balkezes. 250 000 alany alkoholszokásait is megvizsgálták, amelyből arra következtettek, hogy gyakrabban néznek a pohár fenekére, mint az ellenkező kézzel aktívkodók. A balkezesek könnyebben meghallják a gyorsan változó hangokat, jobb művészek, kreatívabbak, és változatosabban gondolkodnak.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Egy kutatás megállapította, hogy minden kenguru balkezes. Ballal szedik a leveleket, és azzal adnak egymásnak pacsit is.

8 dolog, amit nem tudtál a balkezesekről

A Life.hu korábban összeszedett 8 érdekes, de kevésbé köztudott tényt a balkezesekről. Itt olvashatod el ezeket.

Híres balosok

A történelemben több nagy, emblematikus alak nem jobbkezesként élte le életét:
köztük volt a híres hadvezér, Nagy Sándor; a zeneszerző, Ludwig van Beethoven; a magyar költészet kiemelkedő alakja, Petőfi Sándor és a némafilmek sztárja, Charlie Chaplin is.

De balkezes Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Mary-Kate Olsen, Jeremy Renner és Hugh Jackman is. Vilmos herceg szintén bal kézzel ír, egyes jelek alapján úgy tűnik, hogy kisfia, György herceg ebben (is) biztosan ráütött.

Trombózisa volt Szilágyi Isvánnakhttp://www.life.hu/drlife/20170813-trombozisa-volt-szilagyi-isvan-szinesznek.htmlEgy vérrög zárta el Szilágyi István egyik vénáját.Dr. Life--Ezért egészséges, ha valakinek nagyobb a feneke http://www.life.hu/drlife/20170813-ezert-egeszseges-ha-valakinek-nagyobb-a-feneke-korte-alkatu.htmlHa eddig irigyelted a fiús alkatú, keskeny csípőjű lányokat, ne tedd. Dr. LifeThinkstockHalálos kórral küzd a fiatal magyar underground zenészhttp://www.life.hu/drlife/20170806-halalos-korral-kuzd-a-fiatal-magyar-underground-zenesz-baratai-igy-segitenek.htmlAz underground zenei világban ismert The Southern Oracle együttes dobosa jó ideje küzd a rák ellen. A zenekara azonban mindenben segíti, beleértve az anyagiakat is. Dr. Life--Rosszindulatú daganatot találtak Benkő Lászlónálhttp://www.life.hu/drlife/20170624-rosszindulatu-daganatot-talaltak-benko-laszlo-zenesznel.htmlHetek óta várta daganatos betegsége vizsgálatának eredményét az Omega billentyűse. Sajnos nem jó híreket kapott. Dr. LifeFotó: Bielik István - OrigoÍgy köszönte meg a jókívánságokat a dagnattal küzdő Fábián Julihttp://www.life.hu/drlife/20170723-facebookjan-koszonte-meg-a-jokivansagokat-a-dagnattal-kuzdo-fabian-juli.htmlA múlt héten tette közzé Facebook-oldalán Fábián Juli, hogy daganatos betegséggel küzd, így egy időre lemondta minden fellépést. Az énekesnő most újra posztolt. Dr. Life--Zacher Gábor üzent a szülőknek a Volt Fesztiválrólhttp://www.life.hu/drlife/20170628-zacher-gabor-uzent-a-szuloknek-a-voltrol.htmlZacher Gábor toxikológus idén is ellátogatott a Volt Fesztiválra, hogy előadást tartson a rendezvény közönségének. A doki ez úton a Life.hu-n keresztül üzent a fesztiválra látogató fiatalok szüleinek. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.