"Soha nem féltem ennyire" - az alvási bénulás félelmetes érzése

Forrás: Thinkstock -
alvási paralízis alvási bénulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alvási paralízis, vagy hétköznapi nevén alvási bénulás, elalvás előtt vagy ébredéskor jelentkezik. Rövidebb ideig tartó, de halálfélelmet okozó állapot, amelyben az ember a szemén kívül szinte egyetlen izmát sem tudja megmozdítani. Az állapotot gyakran kísérik hallucinációk és testen kívüli élmény. De mégis mi okozza? Egy neurológus, szomnológussal beszélgettünk.

Az ágyamban feküdtem, már reggel volt, nyitva volt a szemem, de képtelen voltam megmozdulni. Nem tudtam megfordulni, megszólalni, és biztosra vettem, hogy a következő percekben az Ördögűző legsötétebb démonával fogok találkozni.

,,Nem tudtam megfordulni, megszólalni és biztosra vettem, hogy a következő percekben az Ördögűző legsötétebb démonával fogok találkozni” Forrás: Thinkstock

Nem sokáig tartott az állapot, de azt hittem, hogy itt most ennyi volt. Életemben kétszer éltem át az alvási bénulás jellegzetes tünetét. De mégis milyen betegség tünete ez?

„Az alvási bénulás a narkolepszia egyik jellegzetes tünete, de ritkább esetekben nélküle is előfordulhat. Ha az ember 1-2 alkalommal találkozik vele az élete során, akkor még nem kell orvoshoz fordulnia, ennél többször viszont már javasolt”- mondja Dr. Simon Márta, a Somno Center neurológus és szomnológus szakorvosa. Az alvási paralízis kialakulhat a krónikus alváshiánytól és rendszertelen alvástól. Ezek megzavarják az agy alvási és ébrenléti szakaszait. Ha egy embernél már legalább 3 hónapja, hetente vagy havonta jelentkeznek a korábban említett tünetek, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni.

Nagyon fontos, hogy az alvási bénulást nem szabad pszichés betegségnek, vagy annak tüneteként kezelni. Testi betegségről van szó, aminek nincs köze a pánikbetegséghez.

„A betegek jellegzetesen az elalvás és az ébredési szakaszban jelentkező totális bénulásról, halálfélelemről számolnak be. Ilyenkor beszélni sem képesek, de előfordulhat, hogy egy-egy betegnek sikerül egyfajta hörgő hangot kipréselni magából. Ezzel tudnak jelezni a párjuknak, hogy gond van. Ilyenkor az erős ébresztési inger segíthet a betegnek, hogy kijöjjön ebből az állapotból”- mondja a doktornő.

A betegek ilyenkor beszélni sem képesek, de előfordulhat, hogy egy-egy betegnek sikerül egyfajta hörgő hangot kipréselni magából Forrás: Thinkstock

Előfordul, hogy ha rendszert viszünk az életünkbe, az alvási szokásainkba, akkor javul a helyzet. De ha a tünetek ezek ellenére is jelentkeznek, akkor már érdemes narkolepszia gyanúja miatt kivizsgáltatni magunkat. „A narkolepszia kísérő tünetei az aluszékonyság, a fokozott nappali alvásigény, a kataplexia és az alvási bénulás.

Sokszor mondják a gyerekre, hogy lusta és elalszik az iskolában. Pedig gyakran nem lustaságról, hanem a kezdeti narkolepszia tüneteiről van szó” – mondja a szakember, aki szerint a legfontosabb, hogy egy alapos kivizsgálás után megtörténjen a diagnózis felállítása, majd ha szükséges, a gyógyszeres kezelés, és az alvási rendszeresség beállítása. Ezek enyhítik, és meg is szüntethetik a tüneteket, köztük az alvási bénulást.

A vércukor problémák is okozhatnak hasonló tüneteket, érdemes ezért egy teljes kivizsgálás esetén azt is ellenőrizni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.