Zárt ajtók mögött: királynők és hercegnők nőgyógyászati betegségei

nőgyógyász Katalin hercegnő Diana hercegnő Viktória királynő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit királyi család hölgy tagjait sem régen, sem most nem kímélték a nőgyógyászati betegségek. Volt, aki a szülésnél került életveszélyes állapotba, más öregkorában élt meg szörnyű kínokat, melyeket az orvosok sem tudtak segíteni.

A királynő, akinek óriási fájdalommal járt a szex

Viktória brit királynőt számos feljegyzés és történész szerint a visszafogottság királynőjeként tartották számon, a valóságban azonban imádta a szexet. Egészen egy későbbi betegségéig. Viktória ugyanis összesen kilenc gyermeket szült, többek között ennek is volt köszönhető, hogy méhsüllyedés alakult ki nála. Mindez a brit uralkodó orvosának naplójából derült ki. A részletes leírás szerint Viktóriát kimondhatatlan fájdalmak kínozták a méhsüllyedése miatt, így le kellett mondani a nemi életéről is. Méhsüllyedéskor az izomgyengeség hatására a méh több fokozatban süllyedhet meg, ami súlyos esetben a szerv előreeséséhez vezethet. Pont ezért gondolják egyszerű pletykának, idős királynő és az indiai Abdul Karim szeretők lettek volna.

Viktória brit királynő méhsüllyedéstől szenvedett Forrás: AFP

Megjósolták, hogy meghal a szülés közben

A brit királynő elsőszülött lánya, Viktória német császárné 1859-ben adott életet első gyermekének. Az orvosok a császárné várandóssága alatti jelekből úgy vélték, hogy nehéz szülés várható, a trónörökös és Viktória halálának jóslatait pedig a korabeli bulvár is felkapta. Pontos információk nem állnak rendelkezésre, de tény, hogy a brit királynő lányának első szülése nagyon nehéz volt, a gyermeket műtéttel segítették a világra, de szerencsére, az anya és a kisfiú is életben maradt. Az operáció közben azonban műhiba történt, és a fiúcska bal karja lebénult. Viktória összesen nyolc gyermeket szült, további terhességi komplikációk nélkül zajlattok.

Viktória német császárné férjével, III. Frigyes német császár és porosz királlyal és gyermekeikkel Forrás: Wikipedia/Franz Xaver Winterhalter

Katalin hercegnő, aki kórházba került a terhessége elején

A harmadik gyermekével várandós Katalin hercegné, nem egyszerűen nehezen viseli a várandósságát, hanem egy komoly betegségtől szenved. Ez a hyoeremesis gravidarum, melynek következtében gyakran előfordul testsúlycsökkenés és kiszáradás is. Ebben az állapotban a kismamánál a terhesség alatt jellegzetesen szűnni nem akaró hányinger, hányás, epehányás, vérhányás, kimerültség, túlzott nyálképződés, vitamin- és ásványianyag-hiány okoz problémát. Katalin első terhessége alatt kórházba is került, olyan súlyosak voltak a tünetei.

Katalin hercegnő hyoeremesis gravidarumban szenved Forrás: AFP/Heathcliff O'malley

Életveszélyes állapotba került II. Erzsébet kedvenc menye

Zsófia wessexi grófné, II. Erzsébet legkisebb fiának a felesége. A korábban PR-tanácsadással foglalkozó asszony 1996-ban ment feleségül Eduárd herceghez. 2001. decemberében II. Erzsébet menyét szörnyű rosszullétek miatt azonnal kórházba szállították. Az orvosok méhen kívüli terhességét diagnosztizáltak nála. Az ilyen esetekben a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be, hanem a méhen kívül, az esetek többségében az egyik petevezetékben. Ez az állapot komoly hasüregi vérzést és hirtelen jelentkező életveszélyes állapotot is okozhat. Zsófiát megoperálták és két évvel később egy kislánynak, Lady Louise Windsornak adott életét. Ez a terhessége ugyan rendben zajlott, ám a szüléskor már felléptek komplikációk. A méhlepény egy része levált és mind a grófné, mind pedig a kislány élete veszélybe került. A gyermek végül császármetszéssel jött a világra. Négy évvel később egy újabb gyermeket hozott a világra, Jakabot.

Zsófia wessexi grófnénél kompikációk léptek fel szülés közben Forrás: Getty Images/Bruno Vincent

Diana pszichés betegségei befolyásolták a menstruációját

A néhai Diana hercegnőnek is volt nőgyógyászati problémái, ám ezek többnyire a súlyos depressziójából valami a bulimiából adódtok. Vilmos és Harry herceg édesanyja, a kilencvenes években beszélt arról először, hogy már az esküvője napján boldogtalan és depressziós van, majd eluralkodott rajta bulimia, miután a férje megjegyezte, hogy felszedett néhány kilót. A hánytatás és a kóros soványság hatására megváltozott a menstruációs ciklusa, felborult a hormonrendszerének egyensúlya. Ezek a súlyos tünetek csak akkor állnak helyre, ha a beteg étkezési rendellenségét is sikeresen legyőzi.

Diana hercegnő bulímiás volt, a betegsége következtében megváltozott a menstruációs ciklusa Forrás: AFP
Gwyneth Paltrow drága vaginatojásait támadja egy ismert nőgyógyászhttp://www.life.hu/drlife/20170127-gwyneth-paltrow-vaginatojasai-haszontalanok-es-dragak-egy-nogyogyasz-szerint.htmlHatalmas port kavart a szakmai berkekben Gwyneth Paltrow és az ő vaginatojásai. A színésznő a GOOP nevű életmód-tanácsadó magazinként is használható webshopján népszerűsíti és árulja ezeket a köveket, amelyek rendszeres használata jó hatást gyakorol a női szervezetre. Egy ismert nőgyógyász azonban nyílt levélben fogalmazta meg erről az ellenvéleményét. Dr. Life--Súlyos nőgyógyászati betegségéről vallott Lena Dunhamhttp://www.life.hu/drlife/20151118-lena-dunham-a-csajok-sorozat-sztarja-endometriozisarol-beszelt-oszinten.htmlFájdalmas görcsök, állandó vérzés és kimerültség – többek között ezeket jelölte meg az endometriózis tüneteként a Csajok sorozat sztárja.Dr. Life--Nőgyógyász javasolta a nőnek, hogy szívjon el napi 50 szál cigit http://www.life.hu/drlife/20150828-nogyogyasz-javasolta-a-nonek-hogy-napi-50-szal-cigit-elszivjon.htmlEgy senior nőgyógyász végignézett egy olyan szülést, ahol megsérült a baba feje, majd két nappal később meg is halt. Azt tanácsolta az anyának, hogy kezdjen dohányozni, akkor kisebb gyerekei lesznek.Dr. Life--Végzetes hiba a nőgyógyászaton – meghalt a beteghttp://www.life.hu/drlife/20141007-meghalt-egy-no-a-mosonmagyarovari-karolina-korhazban-miutan-forditva-kotottek-be-az-oxigen-es-az.htmlMeghalt egy nő a mosonmagyaróvári Karolina kórházban tavaly nyáron, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket. Négy ember ellen vádemelést javasol a rendőrség.Dr. LifeOrigoSzexet kért pénz helyett egy budapesti nőgyógyászhttp://www.life.hu/drlife/20140529-szexet-kert-penz-helyett-es-szexualisan-zaklatta-a-terhes-noket-egy-budapesti-nogyogyasz.htmlEgy budapesti nőgyógyász állítólag szexuálisan zaklatta pácienseit, köztük kismamákat is. Az RTL Klub rejtett kamerával járt a doktornál, aki tagadja a vádakat.Dr. Life--Ilyen egy nőgyógyászati vizsgálathttp://www.life.hu/drlife/20131128-lepesrol-lepesre-ilyen-egy-nogyogyaszati-vizsgalat.htmlNemcsak tiniknek ajánlott ez a videó, amelyben lépésről lépésre mutatja be a videoklinika szakértője a nőgyógyászati vizsgálat menetét.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.