Intim fertőzések: még a székrekedéstől is felborulhat a hüvelyflórád egyensúlya

Forrás: Shutterstock -
intim fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az intim fertőzéseknél a megelőzés a legfontosabb, mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy a gyakori hüvelyöblítéssel a savas pH-t lúgos irányba tolják el, és már meg is történt a baj. Mivel lehet akkor megelőzni az égő, viszkető érzést és a kellemetlen folyásokat? Milyen étrendet érdemes követni, és egyáltalán mi az, hogy „jó” és „rossz” mikrobák? Egy téma, amit nem lehet eleget ismételni, a fiataloknak pedig nem lehet elég korán elmondani.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a stressz, a táplálkozási szokások változása, a műszálas fehérneműk használata, egyes betegségek vagy antibiotikum-kezelés hatására a hüvelyflóra egyensúlya könnyen felborulhat. „Ezt kevesebben tudják, de akár a székrekedés is kihatással lehet a hüvelyflóránkra” – mondja Dr. Supák Dorina, aki kiemeli azt is, hogy mivel a legtöbb szappan és tusfürdő is lúgos kémhatású, így ezek túlzott használata is megzavarhatja az intim területek egyensúlyát, kedvező feltételeket teremtve a fertőzések elterjedésének. „A hüvelyt egy színpadhoz hasonlítva a függönyt a Lactobacillus-flóra képezi. Ha az ökológiai rendszert káros hatás éri, akkor a Lactobacillusok száma csökken, a „függöny elhúzódik”, előtérbe kerülnek az egyébként kis mennyiségben, de normálisan is jelenlévő, nagy mennyiségben viszont panaszt okozó mikrobák.” Vannak tipikusan olyan szokások a nőknél, amelyről azt gondolják, hogy tökéletes intimhigiéniai megoldás, pedig nem. Ilyen a hüvelyöblítés, amellyel gyakran épp ellenkező hatást érünk el. A savas pH-t lúgos irányba toljuk el, valamint az egészséges hüvelyflórát is kimoshatjuk.

A túlzásba vitt hüvelyöblítés is okozhat problémákat Forrás: Shutterstock

Előzd meg!

Az egészséges táplálkozással, az egyszerű szénhidrátok, cukrok kerülésével, de a rendszeres testmozgással is sokat tehetünk általános és intim egészségünkért. Az intimmosakodók külső használata segít a pH-érték fenntartásában, ezáltal a fertőzések távoltartásában, de sokat segít, ha pamut fehérneműt használunk. Strandra, uszodába vigyünk váltás fürdőruhát és törülközőt. Enyhe hüvelyi diszkomfort esetén használjunk vénynélkül kapható hüvelyflóra visszaállító kúpokat, amelyek Lactobacillusokat is tartalmaznak.

Ha valaki nem fordul időben orvoshoz, és hosszan elhúzódó fertőzés alakul ki az intim területén, bizony súlyos nőgyógyászati szövődményekkel is számolhat.

Időben keressük fel nőgyógyászunkat intim problémánkkal Forrás: Shutterstock

– folytatja a doktornő, aki szerint már a serdülőkor megkezdése után érdemes elkezdeni használni a különböző intim mosakodókat, egyszeri kúpokat, géleket. „De figyelmet fordítva arra, hogy egy nő különböző életszakaszaiban a hüvelyi normál pH eltérhet egymástól. Érdemes az adott helyzethez legjobban illő terméket választani, hiszen egy tini, egy termékeny szakaszban lévő nő és egy, a menopauza idejében járó hölgy intim pH-értéke eltérő. Nővé váláskor az emelkedő ösztrogénszint hatására a hüvelyhám felépül, a Lactobacillus válik dominánssá a hüvelyflórában. Menstruáció ideje alatt a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódik, a pH a 6,6-os értéket is elérheti. Menopauzakor pedig a hüvelyhám elvékonyodik és bakteriális flórája a bőréhez hasonlóvá válik, a pH-érték szintén emelkedik. Ma már kaphatóak eltérő pH-értéket biztosító intim mosakodók, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb terméket” - mondja Dr. Supák Dorina a Neutromed szakértője.

A tél közeledtével különösen oda kell figyelni a betegségek megelőzésére. „Öltözzünk rétegesen, tegyünk meg mindent, hogy elkerüljük a megfázást, influenzát, ami gyakran együtt jár a hüvelyflóra felborulásával is. Egy felfázás komoly húgyúti problémákat, akár vesegyulladást is okozhat.

A tél közeledtével különösen oda kell figyelni az intim betegségek megelőzésére Forrás: Shutterstock

Nagyon fontos a megelőzés, de ha szokatlan tüneteket észlelünk, mint például megváltozott színű, állagú, szagú hüvelyfolyást vagy fájdalmat, duzzanatot, sebeket, esetleg viszketést, forduljunk nőgyógyászunkhoz.

Ugyanígy kérjünk segítséget, amennyiben a vizeletürítés során égő, csípő érzés jelentkezik, esetleg véressé válik a vizelet” – mondja a szakember.

Szétnyílt hasizom - Egy jelenség, ami megnehezíti a kismamák életéthttp://www.life.hu/drlife/20170920-szetnyilt-hasizom-gyakorlatok-kismamaknak.htmlNem betegség, de egy olyan állapot, ami a szülő nők több mint 50%-át érinti. Ez a rectus diastasis, vagyis a szétnyílt hasizom jelenség, amely a szülés után akár 30 évvel is okozhat egészségi problémákat. Dr. LifeOrigoTurbózd fel az agyad! - Ételek, amelyek segítik az agyműködésthttp://www.life.hu/drlife/20170814-etelek-amelyek-segitik-az-agymukodest.htmlAzt milliószor hallottuk már, hogy milyen élelmiszereket válasszunk, hogy egészségesebben éljünk, és ne hízzunk el. De egy jó étkezés többet jelent ennél. Egy jó étkezéssel az agyműködéseden is segíthetünk. Dr. LifeThinkstockMeglepően sok lelki oka lehet annak, ha egy nő úgy érzi, képes szex nélkül élni http://www.life.hu/drlife/20170824-ha-egy-no-nem-kivanja-a-szexet.htmlHa egy nő nem kívánja a szexet, hajlamosak vagyunk egy legyintéssel elintézni, és rásütni a frigid jelzőt. Pedig meglepően sok lelki oka lehet annak, ha egy nő úgy érzi: képes szex nélkül is leélni az életét. Sorozatunk első részében ezeket nézzük végig Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal. Dr. LifeThinkstock"Soha nem féltem ennyire" - az alvási bénulás félelmetes érzésehttp://www.life.hu/drlife/20170815-miert-alakul-ki-az-alvasi-benulas.htmlAz alvási paralízis, vagy hétköznapi nevén alvási bénulás, elalvás előtt vagy ébredéskor jelentkezik. Rövidebb ideig tartó, de halálfélelmet okozó állapot, amelyben az ember a szemén kívül szinte egyetlen izmát sem tudja megmozdítani. Az állapotot gyakran kísérik hallucinációk és testen kívüli élmény. De mégis mi okozza? Egy neurológus, szomnológussal beszélgettünk. Dr. LifeThinkstockMenstruálsz? Ne egyél polipot, mert szemölcsöd leszhttp://www.life.hu/drlife/20170812-menstruacios-babonak.htmlMagyar, albán, indiai és még számos ország babonáiból válogattuk ki azokat, amelyek a menstruációhoz köthetők. Melyik a legkülönösebb? Olvasd el mindet! Dr. LifeOrigoMi az a hyperemesis gravidarum, amiben Katalin hercegné szenved?http://www.life.hu/drlife/20170909-mi-az-a-hyperemesis-gravidarum.htmlAlig egy hete jött a hír, hogy Katalin hercegné a harmadik gyermekével várandós. Vilmos herceg neje, már az előző két terhessége alatt is a hyperemesis gravidarumtól szenvedett, amelynek következtében egyszer kórházba is került. De mi ez a betegség pontosan, és miért nem szabad összekeverni a reggeli rosszulléttel? Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.