Pánik és szorongás - ezzel harcolnak a Radio Mobster tagjai

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
X-Faktor Radio Mobster
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lámpaláz, pánikbetegség, szorongás... mindhárom jelenség megnehezítheti egy előadóművész életét. Jól tudják ezt a Radio Mobster banda tagjai is, akik elsőként búcsúztak az idei X-Faktortól. Gáspár Laci mentoraltjai nincsenek könnyű helyzetben. Mint olyan sok kreatív emberen, rajtuk is gyakran eluralkodik a fent említett három állapot.

„Az első adás előtt még nem voltunk nagyon izgatottak, de a színpadon mindig ránk tör a drukk. Az az érzés, hogy most nem szabad hibázni, most ezt meg kell csinálni" – mesélik az idei X-Faktor első kieső csapatának, a Radio Mobsternek a tagjai. Az izgalom, a lámpaláz mind-mind hatással van egy előadóművész fellépésére. A srácok is tudják ezt, ám nagy szerencséjükre az X-Faktorban nemcsak a stábtól, de a mentoruktól is mindent megkaptak, hogy egyre rutinosabban álljanak a tömeg elé. „Gáspár Laci rengeteget segített abban, hogy ez az izgalom elmúljon, hogy kinevelje belőlünk. Meglepően nyitott volt mindenre, amit csinálunk. Úgy fogalmazott a próbák alatt, az egyik dalra, ami számunkra kérdéses volt, hogy tetszik-e majd Lacinak, hogy „ez dög"! Az, hogy ilyen támogató mentorunk van, nekünk hatalmas segítség volt a lámpaláz leküzdésében" – folytatják a srácok.

Védekezz a lámpaláz ellen!

Legyen szó koncertről vagy egy irodai prezentációról, ezek a technikák mind-mind segítenek abban, hogy legyőzd a lámpalázat:
- Lélegezz! Ilyenkor a légzőgyakorlatok ellazítanak és megnyugtatnak. Ha van rá lehetőséged, mozogj egy kicsit a friss levegőn. Nem kell lenyomni egy fitnesz-DVD-t, de csinálj néhány tornagyakorlatot.
- A lámpaláz és a félelem kéz a kézben jár. Ilyenkor hajlamosok vagyunk teret engedi a negatív gondolatoknak. A jó hír az, hogy ez fordítva is működik. Ismételgesd magadnak, hogy magabiztos vagy, felkészültél, tudod, mit akarsz mondani, és mindenki azért van ott, mert kíváncsi rád. Ezekkel elkerülheted, hogy elhatalmasodjanak a negatív gondolatok.
- Térképezd fel a terepet a színpadon, vagy az előadótermet, ahol a fellépésed, prezentációd lesz! Keress egy pontot, amire fókuszálhatsz majd, ha eluralkodna rajtad a lámpaláz.
- Ne feledd el! A technikák semmit nem érnek, ha nem készülsz fel rendesen!

De nem a lámpaláz az egyetlen, amivel meg kell küzdenie a Radio Mobsternek. A banda egyik tagjánál, Bencénél, 16 éves korában jelentkeztek először a pánikbetegség tünetei, de ezeket mára megtanulta kezelni. „Nagyon fiatal voltam, amikor először megjelentek az életemben a pánikbetegség tünetei. Két-három évig masszívan rányomta a bélyegét az életemre. Mindaddig meghatározta a mindennapjaimat, amíg nem sikerült kialakítanom egy technikát, amivel már az elején el tudtam fojtani a rohamot. Vannak nehezebb pillanataim persze. A saját lelkierőm és a légzési technikák segítettek a legyőzésben.

– meséli Bence, akire legutóbb pont az X-Faktor Táborban, a fellépés közben tört rá a pánikroham. „Akkor azt éreztem, hogy hidegek lettek a kezeim, feszített a mellkasom. Majdnem felálltam, és feladtam. De legyőztem. Most úgy érzem, hogy kordában tudom tartani, és nem gátol meg abban, hogy felmenjek a srácokkal a színpadra, és a maximálisat nyújtsam."

Mitől tör ránk a pánik?

A pánikroham nem a semmiből tör elő. A szorongás a leghangsúlyosabb tényező, ami miatt kialakulhat. Valamint a kimerültség és a stressz is a kiváltó okok között szerepelhet. A pánikroham háttérben azonban állat anyagcserezavar is, amely elsősorban a szerotonin hiányával függ össze.
Milyen tünetei vannak a pánikbetegségnek?
- Rohamokban jelentkező légszomj, fulladás, "nem kapok levegőt" érzése.
- Gyors szívverés.
- Hányinger, zsigerérzés (mintha megmarkolná egy láthatatlan kéz a zsigereket).
- Szédülés, ájulásérzés.
- Tájékozódási képesség elveszítése (hirtelen nem tudja, hol van), bizonytalanság, döntésképtelenség.
- Remegés, reszketés.
- Izzadás és/vagy hidegrázás, heves bőrpír, forróságérzés.
- Mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás ("ráült valaki a mellkasomra" érzés).
- Paresztéziák ("nem érzem a testem"), zsibbadás.
- Az önkontroll elveszítésétől, valamint a megőrüléstől való félelem.
- Éles, mindent elfedő halálfélelem.

– ezt már a Radio Mobster másik tagja teszi hozzá. - Nem gondoltuk, hogy eljutunk az élő show-ig, de itt voltunk. Nem hagytuk, hogy a pánik és a szorongás eluralkodjon rajtunk" – teszik hozzá mindannyian.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.