Magyarországon találták meg a világ legrégebbi leprás betegét

lepra Abony Magyarország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az eddig ismert legkorábbi leprás megbetegedés csonttani tüneteit mutatták ki kutatók a mai Abony közelében a rézkorban élt emberek maradványain.

Az elmúlt években egy 5700 évvel ezelőtt élt népesség életmódját és betegségeit vizsgálta egy magyar kutatócsoport. Ennek során a leprás megbetegedés ma ismert legkorábbi nyomait mutatták ki emberi maradványokon.

A Pest megyei Abony közelében az MTA BTK Régészeti Intézetének munkatársai a késő rézkor kezdetén, Kr. e. 3700-3600 körül ott élő közösség települését tárták fel 2004 és 2008 között. Az előkerült emberi maradványokat egy antropológusokból és régészekből álló kutatócsoport elemezte az MTA BTK Régészeti Intézete, az ELTE TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszéke, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem munkatársainak együttműködésében. Az archeogenetikai vizsgálatokat az University College London kutatója, Helen D. Donoghue végezte el.

Az antropológiai és paleopatológiai kutatást irányító Köhler Kitti és Hajdu Tamás vizsgálatai alapján a késő rézkori közösség egyik tagján a lepra jellegzetes csonttani tüneteit figyelhetők meg. Jelenlegi tudásunk alapján ez lehet a világ legkorábbi kimutatott leprás megbetegedése, mely mintegy ezer évvel korábbi az eddigi legidősebb, Anatóliában fellelt feltételezett esetnél, és hozzávetőleg 1500 évvel korábbi a legidősebb, archeogenetikai eredményekkel is alátámasztott indiai esetnél - olvasható az ELTE MTI-hez csütörtökön eljutattott közleményében.

A lepra vagy Hansen-betegség (régi magyar nevén bélpoklosság) egy idült, fertőző betegség. A Mycobacterium leprae okozza, amely a TBC kórokozójához hasonlít. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepromatózus lepra, amely a bőrön göböket képez (leprómák), megtámadja az idegeket és a zsigereket is. Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható. Kutatók megfigyelték, hogy az emberek 95%-a eleve immunis a lepra baktériumára. (Wikipedia)
Nem törődtek vele gyerekei, meghalt a miskolci asszonyhttp://www.life.hu/drlife/20171015-gyermekei-nemtorodomsege-vezetett-egy-asszony-halalahoz-miskolcon.htmlHiába élt két gyereke együtt a miskolci asszonnyal, annyira nem törődtek vele, nem ápolták, hogy meghalt. Az elhunyt nő gyermekeit védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emeberöléssel vádolják. Dr. Life--Hátborzongató felvétel a műtőből: így hagyja el a lélek a testethttp://www.life.hu/drlife/20171015-hatborzongato-felvetel-a-mutobol-igy-hagyja-el-a-lelek-a-testet.htmlÉrdekes felvétel terjed a neten, amelyet egy biztonsági kamera rögzített és amelyen azt kellene látnunk, ahogy a haldokló lelke elhagyja a testét. Dr. LifeOrigoAz ötéves Emily Dover Addison-kórban szenved, akkora mint egy kamaszlányhttp://www.life.hu/drlife/20171015-az-oteves-emily-dover-addison-korban-szenved-akkora-mint-egy-kamaszlany.htmlAz ötéves Emily Dover történetéről az Independent számolt be. A kislányon már első ránézésre látszik, hogy más, mint a korabeliek, ugyanis a hormonháztartása endellenesen működik. Nagyobb is a többieknél, nemileg olyan fejlett, mint egy kamaszlány: megnagyobbodtak a mellei, szeméremszőrzete nőtt és elkezdett menstruálni. Dr. LifeThinkstockHíres nők, akik megharcoltak a bipoláris zavarralhttp://www.life.hu/drlife/20170814-bipolaris-zavarral-kuzdo-hiressegek.html--Tüdőgyulladás miatt ápolják az intenzíven Törőcsik Marithttp://www.life.hu/drlife/20171014-tudogyulladas-miatt-apoljak-az-intenziven-szombathelyen-torocsik-marit.htmlVelemi otthonából vitték vissza a kórházba a színésznőt: néhány napja az intenzív osztályon ápolják a szombathelyi kórházban. Dr. Life--Így épült fel a rákból Bangó Margithttp://www.life.hu/drlife/20171013-igy-epult-fel-a-rakbol-bango-margit-enekesno.htmlAz énekesnő elmondta, mitől gyógyult meg.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.